Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Chciałbym zapytać dlaczego terminowość moich wysyłek jest zaniżana. Dlaczego mimo, że nadam przesyłkę w terminie to odpowiadam za pracę kurierów czy pracowników danego punktu? Przesyłkę nadałem terminowo (nie w środku nocy) a nie moją winą jest, że kurier nie odebrał przesyłki z punktu, problem dotyczy przesyłek Allegro (87% skuteczności) oraz DPD (33% skuteczności). Przecież to są jakieś jaja - jeśli paczka nadana jest w godzinach granicznych to powinna być liczona jako terminowa i liczyć się powinno zeskanowanie przesyłki przez pracownika punktu lub włożenia do paczkomatu, a nie odbiór takiej przesyłki przez kuriera. Rozumiem sytuację gdy przesyłka będzie nadana poza godzinami granicznymi.
Mało realne jest to że paczka nadana na przykład do 14:00 nikt jej nie odbierze z paczkomatu lub punktu odbioru paczek, może być też tak że dany punkt jest przeładowany paczkami ale z paczkomatem zazwyczaj kilku kurierów odbiera jeśli ma zlecenie jeszcze i widzi że jest załadowany paczkomat, warto poobserwować taki punkt jak sobie radzi lub zmienić aby klienci byli zadowoleni
Jak nie. Oczywiście, że jest to realne. Mam punkt gdzie graniczna jest do 14:00 własnie. Bardzo często kurier jest o 13:45, w zeszłym tygodniu raz był nawet o 13:22. Późniejsze paczki zostały zabrane dopiero następnego dnia. Mimo, że kurierzy dowozili nowe. Oni kolejne zabierają tylko wtedy gdy brakuje im miejsca na włożenie następnych.Najgorsze jest to, że trzeba celować z wizytą w paczkomacie tuz przed podjazdem kuriera, bo inaczej często jest zajete np. przywiezie o 7 rano i póki ludzie nie wyjmą to pełno... Pójdziesz przed graniczną to zazwyczaj włożysz, chodź czasami też nie wszystko. Gorzej jak kurier przyjedzie wcześniej niż normalnie i znowu pełno... Wysyłałabym po południu również co sie da ale znowuż jak akurat odbierze to popsuje mi sugerowane czasy i znowu będę miała kopot... Niestety oni nie rozumieją, ze potrzebny jest zwykły paczkopunkt njalepiej w centrum gdzie można to zrzucić i kurier raz dziennie odbierze bez niepotrzebnego cudowania. Nastawiali paczkomatów na bokach miejscowości, za jednym dosłownie już pole uprawne jest, nic w centrum. Jak nie zmieścisz do paczkomatu 800 w z prawej strony od Ciebie to następny 800m z lewej (czyli leć półtora kilometra)... Poczta ma punkt naprzeciwko, orlen ma 2 punkty w granicach 50m, Dpd ma punkt w dino przy najbliższym paczkomacie, a inpost majacy najwiecej przesyłek upierdliwie punktu zrobić nie chce. Zamawiałabym kuriera ale raz, że pewność podjazdumam tylko zamawiając do 10 rano, potem czasami już zjeżdza a sorownię i koniec. Dwa, ze zwykle nie mam akurat 5-ciu paczek z Allegro, Ogólnie są ale z :O..., Vin...., lokalnego czy zwykle nadania... A nie da sie do wszystkiego podjazdu zamówić.
Bo Allegro uznaje przesyłkę za nadaną, dopiero jak zostanie odebrana z punktu lub automatu. Tymczasem żaden przewoźnik, nie gwarantuje odbioru przesyłki z punktu w konkretnym dniu, lecz co najwyżej doręczenie w ciągu X dni. W przypadku DPD Pickup gwarantowany termin doręczenia to 5 dni roboczych (równie dobrze przesyłka mogłaby być odebrana z punktu rano ostatniego dnia i doręczona popołudniu lub wieczorem i wszystko byłoby zgodnie z regulaminem przewoźnika).
A dla przewoźników, moment nadania, to moment pozostawienia przesyłki w punkcie lub zamknięcia skrytki w automacie nadawczym, bez względu na to, czy nastąpiło to przed czy po godzinie granicznej (przesyłkę traktuje się jako nadaną w dniu następnym do celów reklamacyjnych).