anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Terminowość wysyłek a praca kurierów

kkocis
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry
Chciałbym zapytać dlaczego terminowość moich wysyłek jest zaniżana. Dlaczego mimo, że nadam przesyłkę w terminie to odpowiadam za pracę kurierów czy pracowników danego punktu? Przesyłkę nadałem terminowo (nie w środku nocy) a nie moją winą jest, że kurier nie odebrał przesyłki z punktu, problem dotyczy przesyłek Allegro (87% skuteczności) oraz DPD (33% skuteczności). Przecież to są jakieś jaja - jeśli paczka nadana jest w godzinach granicznych to powinna być liczona jako terminowa i liczyć się powinno zeskanowanie przesyłki przez pracownika punktu lub włożenia do paczkomatu, a nie odbiór takiej przesyłki przez kuriera. Rozumiem sytuację gdy przesyłka będzie nadana poza godzinami granicznymi.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

koks_xx
#8 Zapaleniec#

Mało realne jest to że paczka nadana na przykład do 14:00 nikt jej nie odbierze z paczkomatu lub punktu odbioru paczek, może być też tak że dany punkt jest przeładowany paczkami ale z paczkomatem zazwyczaj kilku kurierów odbiera jeśli ma zlecenie jeszcze i widzi że jest załadowany paczkomat, warto poobserwować taki punkt jak sobie radzi lub zmienić aby klienci byli zadowoleni

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Jak nie. Oczywiście, że jest to realne. Mam punkt gdzie graniczna jest do 14:00 własnie. Bardzo często kurier jest o 13:45, w zeszłym tygodniu raz był nawet o 13:22. Późniejsze paczki zostały zabrane dopiero następnego dnia. Mimo, że kurierzy dowozili nowe. Oni kolejne zabierają tylko wtedy gdy brakuje im miejsca na włożenie następnych.Najgorsze jest to, że trzeba celować z wizytą w paczkomacie tuz przed podjazdem kuriera, bo inaczej często jest zajete np. przywiezie o 7 rano i póki ludzie nie wyjmą to pełno... Pójdziesz przed graniczną to zazwyczaj włożysz, chodź czasami też nie wszystko. Gorzej jak kurier przyjedzie wcześniej niż normalnie i znowu pełno... Wysyłałabym po południu również co sie da ale znowuż jak akurat odbierze to popsuje mi sugerowane czasy i znowu będę miała kopot... Niestety oni nie rozumieją, ze potrzebny jest zwykły paczkopunkt njalepiej w centrum gdzie można to zrzucić i kurier raz dziennie odbierze bez niepotrzebnego cudowania. Nastawiali paczkomatów na bokach miejscowości, za jednym dosłownie już pole uprawne jest, nic w centrum. Jak nie zmieścisz do paczkomatu 800 w z prawej strony od Ciebie to następny 800m z lewej (czyli leć półtora kilometra)... Poczta ma punkt naprzeciwko, orlen ma 2 punkty w granicach 50m, Dpd ma punkt w dino przy najbliższym paczkomacie, a inpost majacy najwiecej przesyłek upierdliwie punktu zrobić nie chce. Zamawiałabym kuriera ale raz, że pewność podjazdumam tylko zamawiając do 10 rano, potem czasami już zjeżdza a sorownię i koniec. Dwa, ze zwykle nie mam akurat 5-ciu paczek z Allegro, Ogólnie są ale  z :O..., Vin...., lokalnego czy zwykle nadania...  A nie da sie do wszystkiego podjazdu zamówić.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@kkocis 

Bo Allegro uznaje przesyłkę za nadaną, dopiero jak zostanie odebrana z punktu lub automatu. Tymczasem żaden przewoźnik, nie gwarantuje odbioru przesyłki z punktu w konkretnym dniu, lecz co najwyżej doręczenie w ciągu X dni. W przypadku DPD Pickup gwarantowany termin doręczenia to 5 dni roboczych (równie dobrze przesyłka mogłaby być odebrana z punktu rano ostatniego dnia i doręczona popołudniu lub wieczorem i wszystko byłoby zgodnie z regulaminem przewoźnika).

A dla przewoźników, moment nadania, to moment pozostawienia przesyłki w punkcie lub zamknięcia skrytki w automacie nadawczym, bez względu na to, czy nastąpiło to przed czy po godzinie granicznej (przesyłkę traktuje się jako nadaną w dniu następnym do celów reklamacyjnych).

oznacz moderatorów