anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tragiczne delivery

wagen_12
#7 Wielbiciel

Dlaczego allegro samo wybiera mi to dziadostwo ? Zamawiałem DPD przywozi DPD ale delivery oczywiście na adres i co ? Zwrot mam ale muszę sobie jechać do punktu. Kolejny przypadek że kurier ma też w czterech literach delivery bo nawet nie zależy mu na dostawie, nie odbiera, nie odpisuje i nie dzwoni jak nie otwieram drzwi nie słysząc domofonu i co ? Paczka idzie do punktu oddalonego o 2km i muszę sobie gabaryt sam przetargac bo nawet nie chce się im próbować doręczyć na drugi dzień. Tragedia nie polecam, nawet sam kurier DPD powiedział że delivery to tragedia, nie wydał mi paczki mimo że udało mi się  złapać kuriera jeszcze na ulicy, bo paczka została przekierowana do punktu, jedyny słuszny wybór to zwykły DPD lub paczkomat InPost który jest najlepszy 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Agent555
#19 Nestor ⭐

Oczywiście Paczkomat InPost jest najlepszym przewoźnikiem 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@wagen_12

Kurier nie ma obowiązku dzwonić przed doręczeniem przesyłki ani jak odbiorca nie otwiera drzwi. Jest to tylko i wyłącznie jego dobra wola, a nie obowiązek.

A jeżeli chodzi o DPD to kurier ma tylko trzy ostatnie cyfry nr telefonu adresata. Oficjalnie chodzi o RODO. Po cały nr musi wystąpić do firmy i często uzasadnić potrzebę jego uzyskania. Oczywiście musi potem pisać wyjaśnienie, dlaczego dzwonił do odbiorcy zamiast po prostu podjechać i doręczyć przesyłkę lub zostawić awizo.

A i Allegro Delivery Kurier DPD i Kurier DPD to formalnie dwóch różnych przewoźników. Nawet jak fizycznie na końcu przesyłkę doręcza ten sam człowiek.

oznacz moderatorów

wagen_12
#7 Wielbiciel

Niestety ale kurier ma cały numer 😉   bo nie raz dzwonił normalny DPD a nie wydaje mi się żeby za każdym razem prosił o numer bo to już dla niego strata czasu. Chociaż skoro delivery jest tak kiepskie to może i tam nie ma numeru telefonu.   Awizo ? Takie coś istnieje w przesyłkach kurierskich? Awizo istnieje chyba tylko w poczcie państwowej.  Ogólnie chodzi o to że allegro wciska na siłę delivery z którego sam osobiście nigdy nie miałem zamiaru korzystać i nigdy nie będę, podejście kurierów do tych paczek, jakieś ich śmieszne zasady np mimo że zlapalem gościa pod domem to on już z automatu przekierował paczkę do punktu i już mi jej nie mógł wydać. Jak zamawiam zwykłym DPD na adres mam taki sam zwrot z adresu a w delivery ? Zamawiam na adres a ze zwrotem muszę dymac do punktu co też mi się nie podoba. Sam czas oczekiwania na paczkę był wydłużony no w transporcie pojechalo do innego miasta, tu może błąd no ale 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@wagen_12

Owszem awizo istnieje w firmach kurierskich. W końcu kurier może nie zastać adresata i wtedy zostawia się awizo (w końcu odesłanie ot tak od razu nie ma sensu).

Ps. Awizo to po prostu zawiadomienie. Może być ono papierowe, albo elektroniczne (email, sms, czy nawet telefon). Telefon od kuriera to też jest awizo (a dokładniej jeżeli dzwoni przed doręczeniem to pre-awizacja). Choć firmy kurierskie najczęściej wysyłają awiza SMS-em lub e-mailem z informacją, że przesyłka czeka w punkcie odbioru. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Bajki opoiadasz, może i na etykiecie ma tylko 3 cyfry jednak ma dostęp do całego numeru (i to nawet ten DPD Delivery). Masa moich przesyłek idzie DPD. Generalnie mam losowane DPD na przemian z pocztą (raz tylko DHL). I kurier DPD praktycznie za każdym razem dzwoni przed dostawą. Robi to prawdopodobnie dlatego, że paczki są albo duże albo cieżkie, a podjeżdza od tyłu blokując małą uliczkę, więc prosi o wyjście i szybkie odebranie. Z podjazdem z drugiej strony miałby problem, bo po mojej stronie zakaz parkowania, a po drugiej parking poczty i zasuwanie przez ulicę o ile uda sie gdzieś stanąć.  Stąd dowód, że DPD telefony ma i gdy trzeba nie ma problemu z używaniem ich.