anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ujemne punkty za wysyłkę w terminie

zenforest_pl
#1 Nowicjusz

Dzień dobry,

po raz kolejny dostałem ujemne punkty pomimo "terminowej wysyłki". Po przeczytaniu wielu postów na tym forum ustawiłem jakiś czas temu czas wysyłki na 3 dni. Pomimo tego dostaję ujemne punkty. Po ostatnim zamówieniu z 15 kwi 2026, 17:06 otrzymałem -40 punktów co jest kuriozalne.

Paczka została nadana w punkcie 2026-04-15, 19:37
Kurier odebrał 2026-04-16, 11:56

W doręczeniu 2026-04-17, 07:16

Przesyłka odebrana 2026-04-17, 13:08

Czas na wysłanie miałem do 17 kwi 2026, 23:59 a przewidywany czas dostawy 20 kwi 2026

Dlaczego dostałem ujemne punkty pomimo terminowej wysyłki? Ponadto nie mam wpływu na to kiedy kurier odbierze przesyłkę z punktu a miałem sytuację że paczka kwitła w punkcie kilka dni.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dzień dobry @zenforest_pl! Rozumiem, że chodzi o zamówienie nr ad40ed30-38dc-11f1-be08-e18cc882add5?
Nie otrzymałeś za nie ujemnych punktów. Ponieważ czas dostawy jeszcze nie minął, punkty nie zostały przyznane (stanie sie to 21.04 i to zamówienie będzie zaliczone jako nadane w terminie).
Na przyszłość, lepiej jest nadawać przesyłki zgodnie z podanym czasem wysyłki. W tej sytuacji kupujący spodziewał się przesyłki 20 kwietnia, a dostał ją 17 kwietnia. W przyszłości może to być problem, ponieważ przewidywany czas dostawy wyliczamy nie tylko na podstawie Twojej deklaracji wysyłki, ale też historycznych danych na temat nadawania przesyłek, więc kupujący mogą widzieć szybszy czas dostawy. Najlepiej żeby czas wysyłki określał realnie w jakim czasie wysyłasz zamówienia. 

Informacja -40 punktów nie oznacza, że odjęliśmy Ci 40 punktów za to zamówienie. W porównaniu z poprzednim miesiącem masz o 40 punktów mniej, ponieważ przestało Ci się liczyć zamwienie z 17 marca. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

zenforest_pl
#1 Nowicjusz

Mhm, rozumiem.

Podany czas wysyłki został przeze mnie wydłużony wyłącznie dlatego, że nie mam żadnej kontroli nad tym, kiedy kurier faktycznie odbierze paczkę z paczkomatu czy punktu. To nie ja ustalam jego trasę ani godziny odbiorów.Nie jestem firmą kurierską, tylko sprzedawcą. Mogę przygotować i nadać przesyłkę bardzo szybko i dokładnie tak robię, natomiast moment odbioru i doręczenia leży już całkowicie poza moim wpływem.W tej sytuacji oczekiwanie, że będę idealnie trafiał w przewidywany czas dostawy albo dopasowywał się do algorytmu, który nie uwzględnia realiów pracy kurierów, jest po prostu nietrafione.

Jeżeli system zakłada, że mam wpływ na logistykę po stronie przewoźnika, to jest to błędne założenie. Jedyne, co mogę zrobić, to nadać paczkę jak najszybciej i to właśnie robię.

oznacz moderatorów