Od 21 marca br. w cennikach pojawiła się usługa Allegro One Kurier.
Do tej pory korzystałam z DPD, DHL, ORLEN, Pocztex i InPost – i nigdy nie miałam sytuacji, żeby po przekazaniu paczek kurierowi coś zaginęło.
Niestety, przy Allegro One Kurier pierwszy raz spotkała mnie taka sytuacja.
7 kwietnia ,Kurier odebrał ode mnie 12 paczek, jednak jedna z nich „zniknęła” brak w systemie sladu nadania paczki. Czyli jej status jest jakby ogóle nie była nadana. a ta paczka była jako jedyna w szarej kopercie i doskonale wiem ze była mu przekazywana. nawet na monitoringu to widać ale niestety allegro wymaga czytelnego monitoringi ze ta paczka to ta paczka o której mowa.
Kurier twierdzi, że przekazał wszystkie do oddziału, natomiast oddział tego nie potwierdza.
Po zgłoszeniu reklamacji Allegro wymaga ode mnie:
Czyli w praktyce: przekazujesz paczki kurierowi, a jeśli jedna nie zostanie zeskanowana lub „zginie”, to Ty musisz udowadniać, że ją nadałaś.
Kurier pokazywał mi skaner, gdzie podobno można sprawdzić ilość zeskanowanych paczek – ale jak widać, nie daje to żadnej gwarancji bezpieczeństwa.
Na szczęście w moim przypadku strata to tylko 55 zł, ale wyobraźcie sobie sytuację, gdy w paczkach są zamówienia za kilkaset czy kilka tysięcy złotych – kto wtedy bierze odpowiedzialność?
Dodatkowo próbowałam ominąć system podjazdów i nadać paczki w punkcie – niestety do dziś nie zostały odebrane. po mimo ze nadałam ją o godzinie 9 : 48 czyli do godziny granicznej 11 :00 ( dla kodu mojej miejscowości ).
Z mojego doświadczenia:
Allegro One Kurier to jak dotąd najgorsza usługa kurierska, z jaką miałam do czynienia. Nawet jeśli wcześniej narzekałam na DPD, to przynajmniej każda paczka była zeskanowana przy odbiorze.
Moja rada:
Uważajcie, bo w razie problemu możecie zostać z tym sami.
Cześć @AlleMakijazPL, podaj proszę numer przesyłki o której wspominasz na początku oraz numery nieodebranych przesyłek z automatu paczkowego.
mogę tylko potwierdzić że usługa Allegro One kurier to najgorsza opcja dostawy. Aktualnie jest problem z przesyłkami z magazynu w Zabrzu. Brak wysyłki, Allegro tylko powiadamia że mają problem logistyczny i nic z tym nie robi. Nie polecam.
@raf_1987 to nie jest prawda, że Allegro nic z tym nie robi.
Zgłosiliśmy interwencję do każdej z przesyłek, działamy również, aby podobne problemy nie powtórzyły się w przyszłości.
mam to samo przesyłką widnieje jako odebrana przez kupującego a kupująca zgłasza brak przesyłki , czyli mam zamawiac za darmo sobie towar odbierac pozniej zwracac pieniadze dla klientow .
Zgłoś reklamację, że przesyłka nie została doręczona. Poproś w niej o kopię pokwitowania odbioru (jeżeli była to przesyłka pod adres) lub logu odbioru z automatu paczkowego.
Zgodnie z prawem przesyłka kurierska to przesyłka rejestrowana, czyli jest przyjmowana i wydawana za pokwitowaniem. Kurier ma ustawy obowiązek uzyskania pokwitowania odbioru przesyłki przez odbiorcę.