Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Tak jak w temacie: klient płaci w CZK, czy w takim wypadku nabijacie to na kase lub wystawiacie fakture w koronach czeskich, czy może trzeba to przeliczyć na PLN i w PLN wystawić paragon/fakturę?
Jeżeli to przeliczać, to po jakim kursie?
Jak w większości tego typu wątków jest jeden wielki bałagan, więc ciągle nie wiem jak się to poprawnie robi 😕
@LEW433 No właśnie nic tam nie jest dokładnie wyjaśnione, jedni piszą że trzeba zawsze wystawiać fakturę, inni że nabijać na kasę, zgłupieć można, co osoba to inna praktyka. A księgowa moja to sama nie wiem jak to ugryźć.
Prosiłbym o jasną odpowiedź od ludzi, którzy sprzedają na allegro.cz - jak to robicie?
Spodziewam się, że raczej trzeba by to nabijać na kasę, żeby wiedzieć ile się sprzedało w obcej walucie, ale pewności nie mam.
Klient powinien otrzymać dokument fiskalny w walucie którą płaci. Twoja kasa fiskalna ma tylko złotówki. Więc pozostaje faktura, gdybym sprzedawał na rynki zewnętrzne myślę że tak bym robił.
@Halfrunt kasy fiskalne mają wiele walut, ale to możesz nabijać jak masz w Polsce klienta w sklepie co Ci płaci w np. euro 🙂 do sprzedaży WST należy zgodnie z ustawą wystawić fakturę 🙂
@www_dzianie_pl A księgowa moja to sama nie wiem jak to ugryźć.
Zmień księgową !!!
Przy sprzedaży B2C nie nabijasz na kasę !!!
Wystawiasz faktury w koronach, ze stawką Vat Polską do limitu potem wchodzisz w rozliczenie OSS i wystawiasz ze stawką Czeską a księgowa do rozliczeń przelicza to na złotówki po kursie NBP z dnia poprzedzającego wystawienie 😄
To ja już mam 3 wersje tego, jak to robić.
1. Tak jak napisał @kostas11
2. Nabić na kasę w czk i niech kasa przeliczy to automatycznie na PLN.
3. Przeliczyć od razu wszystko na PLN.
Czy jest jakiś przepis w prawie podatkowym wyjaśniający jak to robić?
P.S. Te prawo podatkowe w polsce to jakiś dramat 😕
@www_dzianie_pl o kasie zapomnij !!! masz wystawić fakturę w Koronach oczywiście są programy do faktur co od razu przeliczają na boku faktury kurs NBP na złotówki wtedy łatwiej Ci księgować !!! ja jak dostaję faktury z Francji, płacę w złotówkach to sprzedawca wysyła mi fakturę w złotówkach a na dole mam przelicznik na euro 😄
i prowadzisz ewidencję jak przekroczysz 10 000 euro rejestrujesz się do OSS