anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebrana przesyłka za pobraniem do Czech wraca z inną zawartością. Allegro umywa ręce. Uważajcie

shade_ktc
#7 Wielbiciel

Niech to będzie małe ostrzeżenie dla sprzedających wysyłających swoje przesyłki do Czech za pobraniem przy udziale Allegro Delivery. 

Dnia 04.11 nadaliśmy do klienta z Czech przesyłkę za pobraniem (kwota całe szczęście mała 3745.00 Kč) przy udziale Allegro International Odbiór w Punkcie Czechy pobranie, InPost. Po kilku dniach przesyłka do nas wróciła dokładnie 18.11. Przesyłka na pozór wyglądała, jakby rzeczywiście nie była odebrana przez klienta i do nas wróciła. Jak się okazało okazało jednak foliopak był grubszy i w innym odcieniu szarości. Ku naszemu zdziwieniu przy rozpakowywaniu paczki okazało się, że jeden z produktów, został bardzo skrupulatnie wyjęty z opakowania producenta i w jego miejsce została podrzucona podrobiona biżuteria o zerowej wartości. Zweryfikowaliśmy nagrania z monitoringu i złożyliśmy reklamację u przewoźnika przez Allegro Delivery. Do reklamacji zostały załączone zdjęcia z monitoringu z pakowania, rozpakowywania, zdjęcia zawartości etykiety itd.
Oczywiście Allegro Delivery nie ma opcji zgłoszenia reklamacji na podmienioną zawartość więc wybraliśmy paczka uszkodzona i opisaliśmy skrupulatnie całą sytuację. 

Dnia 26.11 reklamacja została odrzucona - raczej nikt nawet nie czytał powodu reklamacji, a tym bardziej zapoznawał się z dokumentacją zdjęciową: 

"Bardzo mi przykro z powodu uszkodzenia przesyłki A003246PD5. Zapewniam, że dokładnie zweryfikowałem trasę przesyłki od nadania jej przez Państwa aż do momentu jej zwrotu. Przesyłka nie uległa uszkodzeniu w czasie, gdy - jako przewoźnik - posiadaliśmy paczkę.
Gdy doręczaliśmy przesyłkę również nie nosiła żadnego śladu uszkodzenia. Dodatkowo przesyłka nie została odebrana z punktu odbioru.
Nie potwierdzam zatem odpowiedzialności Allegro sp. z o.o. za uszkodzenie, które zgłosili Państwo w reklamacji.

W związku z tym odrzucam reklamację.

Dołożymy starań, aby podobne niedogodności nie miały miejsca ponownie w przyszłości.
Mam nadzieję, że sytuacja się nie powtórzy.
Domyślam się, że taki obrót sprawy nie jest dla Państwa komfortowy. Informacje jak prawidłowo zabezpieczyć paczkę, znajdą Państwo w artykule pomocy w sekcji "Jak prawidłowo zapakować przesyłkę". https://allegro.pl/artykul/jak-prawidlowo-zapakowac-i-skutecznie-zabezpieczyc-przesylke-MMkAodXRxIq"

Oczywiście złożyliśmy odwołanie, tłumacząc że zgodnie ze złożoną reklamacją została podmieniona zawartość paczki albo na sortowni albo przez kuriera. Obstawiamy jednak kuriera, gdyż osoba podmieniająca zawartość zrobiła ksero naszej etykiety i po przepakowaniu nakleiła podmienioną etykietę, tak aby wyglądało to jakby nic nie miało miejsca. 

Dziś oczywiście allegro odrzuciło reklamację, bo jak twierdzą

"Skontaktowałam się z oddziałami doręczającymi zarówno w Polsce, jak i w Czechach. Przeanalizowałam szczegółowo trasę przesyłki, od jej nadania przez Pana, aż po jej zwrócenie.
Jako przewoźnik nie mieliśmy dostępu do zawartości paczki. Potwierdzam, że przesyłka nie była otwierana w żadnym z oddziałów."

Tak więc my już zrezygnowaliśmy z pobrań do Czech, Węgier i na Słowację. (w naszej drugiej firmie z paczek wysyłanych do Węgier za pobraniem skradziono 5 na łączną wartość 10tys złotych jednak Packeta w przeciwieństwie do Allegro Delivery zwróciła nam stracone pieniądze) 

Podsumowując, mając nagrania z monitoringu z pakowania paczki, rozpakowywania i będąc od wielu lat sprzedawcą na allegro, możemy zapomnieć o jakimkolwiek uznaniu reklamacji przez Allegro Delivery. 

PS oczywiście kupujący to niezweryfikowany użytkownik, którego numer telefonu nie odpowiada i żadnych uwag w stylu: GDZIE JEST MOJA PACZKA nie było 🙂 

Uważajcie na swój towar i dla bezpieczeństwa rezygnujcie z usługi wysyłki za pobraniem, gdyż w razie problemów allegro i tak się na was wypnie. 

oznacz moderatorów
0 ODPOWIEDZI 0