anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawanie na Czechy - opłaty za zwrot towaru którego nie odebrał klient

PinusUlanow
#8 Zapaleniec#

Chciałam upewnić się, co do informacji dotyczącej zwrotów produktów (przez nie odebranie ich przez klienta - sprzedaż do Czech) Chodzi o przesyłki, które nie zostaną odebrane przez kupujących. Regulamin jest tak naładowany informacjami że przebrnąwszy przez niego znalazłam 3 krotną informacje dotyczącą zwrotów towarów.

Czy poniższy zapis tyczy się sprzedawania przez allegro.pl (ale bez smarta)?

Jeśli kupujący nie odbierze swojej paczki lub kurier nie zastanie odbiorcy pod wskazanym adresem, przesyłka będzie odesłana z powrotem do Ciebie, na Twój koszt.

Za zwrot przesyłki niedoręczonej zapłacisz:

• 16,99 zł – jeśli dotyczy zakupu na allegro.pl (bez względu na kraj dostawy)
  • 99 CZK* – jeśli dotyczy zakupu na allegro.cz

*Pokrywamy koszty zwrotu przesyłek, które nie zostaną odebrane przez kupujących. Jeśli klient nie odbierze swojego zamówienia z allegro.cz lub allegro.sk i przesyłka wróci do Ciebie, za każdy taki zwrot zapłacisz jedynie symboliczną kwotę równą złotówce: 5 CZK lub 0,25 EUR. Sprawdź szczegóły promocji na allegro.cz i allegro.sk.

Czy poniższy zapis tyczy się sprzedawania przez allegro.pl (ale ze Smartem)?

Jeśli klient nie odbierze swojego zamówienia i przesyłka wróci do Ciebie, za każdy taki zwrot zapłacisz:

• 18,99 zł – jeśli dotyczy zakupu na allegro.pl
  • 99 CZK – jeśli dotyczy zakupu na allegro.cz.

Pierwsze ceny mają pod sobą gwiazdkę:

*Pokrywamy koszty zwrotu przesyłek, które nie zostaną odebrane przez kupujących. Jeśli klient nie odbierze swojego zamówienia z allegro.cz lub allegro.sk i przesyłka wróci do Ciebie, za każdy taki zwrot zapłacisz jedynie symboliczną kwotę równą złotówce: 5 CZK lub 0,25 EUR. Sprawdź szczegóły promocji na allegro.cz i allegro.sk.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dlaczego najpierw jest napisane:

Za zwrot przesyłki niedoręczonej zapłacisz:

• 16,99 zł – jeśli dotyczy zakupu na allegro.pl (bez względu na kraj dostawy)
  • 99 CZK* – jeśli dotyczy zakupu na allegro.cz

A później:  Jeśli klient nie odbierze swojego zamówienia z allegro.cz lub allegro.sk i przesyłka wróci do Ciebie, za każdy taki zwrot zapłacisz jedynie symboliczną kwotę równą złotówce: 5 CZK lub 0,25 EUR.

Jest to dla mnie trochę nie jasne proszę o odpowiedź na te pytania.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@PinusUlanow już wyjaśniam 🙂
Obecnie (do końca 2024 roku) trwa promocja w ramach której Allegro pokrywa koszt nieodebranej przez kupującego przesyłki. Dotyczy to metod dostawy, które rozliczasz bezpośrednio z nami, czyli:
Allegro Wysyłka z Polski do Czech lub Słowacji - Odbiór w Punkcie Packeta
Allegro Wysyłka z Polski do Czech  lub Słowacji - Automaty Paczkowe Packeta
Allegro Kurier DHL Czechy lub Słowacja
Allegro Kurier DPD Czechy lub Słowacja
Allegro International Czechy lub Słowacja.
Tego dotyczy ta gwiazdka, czyli gdy nie ma promocji to za zwrot przesyłki niedoręczonej zapłacisz 99 CZK (w przypadku allegro.cz), ale ponieważ jest promocja, to 5 CZK, jeśli kupujący wybierze metodę dostawy, którą rozliczasz z nami. 
Dodam, że promocja dotyczy tylko allegro,cz i allegro.sk, czyli na allegro.pl zapłacisz pełną kwotę - 16,99 zł lub 18,99 zł (w zależności od tego czy zamówienie jest Smart!). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

witam

Czy ta promocja  tyczy się wszystkich przesyłek:

Allegro Kurier DHL Czechy lub Słowacja wpłata lub pobranie?

I zamiast 99 CZK płaci się tylko 5 koron za zwrot paczki i nic więcej? 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@as_car ta promocja dotyczy wszystkich metod które rozliczasz z nami, Allegro Kurier DPD i Allegro Kurier DHL do nich należą, więc promocja je obejmie 🙂 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

Pytam bo zostało mi naliczone nie tylko 5 koron ale również 99 koron za zwrot nieodebranej / I co to za naciągana promocja? Niby wszystko proste i jasne ale nie dla allegro.

Piszę i reklamuję do niech i czuję się jakbym pisał z osobami specjalnej troski, nie potrafią mi oddać niesłusznie naliczonej kwoty tylko ciągle piszą jakieś **piiip**oły zamiast szybko załatwić sprawę. Chyba taka spychologia jest im narzucana żeby klient się zniechęcił bo inaczej tego nie mogę wyjaśnić 

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

śpiewamy ?

"Człowiek ten miał niepewny dość wzrok
Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok
Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział
"Nie wierz nigdy Allegro, dobrą radę ci dam
Nic gorszego na świecie nie przytrafia się nam
Nie wierz nigdy Allegro, nie ustępuj na krok
Bo przepadłeś z kretesem nim zrozumiesz swój błąd
Ledwo nim dobrze pojmiesz swój błąd, już po tobie...""

Tak mi ta piosenka miesiące temu utkwiła w pamięci, gdy zaglądam tu na forum gadane.
--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

Mam jeszcze inne historię związane z tą bandą, przez tyle lat się nazbierało... ale widzę kolega z podobnymi poglądami co ja

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

@as_car Tak. Branża motoryzacyjna.

Wycofaliśmy nasze oferty z Czech gdy okazało się, że do 3 miesięcy po transakcji przychodziły kolejne dopłaty. Jak nie DPD czy DHL dodatkowe ubezpieczenie przesyłki to dopłata za inna wagę, choć towar ważymy na swojej wadze i wiemy, jak oszuści dodają na swoich niby certyfikowanych sortowniach ile chcą.

Taka historyjka bez zwrotu, który całkowicie by pogrążył sens sprzedaży klamki.

Klamka Iveco sprzedana na CZ za 67 zł. Wszystkich obciążeń spłynęło ponad 45 zł Do interesu trzeba było dołożyć. To nasz ulubiony przykład handlu z rynkami zagranicznymi.

Inna kwestia to VAT 21% 22% 23% i 27% oraz dokumenty w ich walucie czy przewalutowania wypłat. To nie jest przyjazny portal. Tu też będzie sporo płaczu po rozliczeniu rocznym z US ...

My wycofaliśmy wszystkie 3 rynki. Lepiej zarobić mniej niż ciągle tracić i dopłacać.

Kary z KAS będą potężne za błędy. Allegro się wypnie.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

fhteresa
#7 Wielbiciel#

To w ogólne gratulacje, że dotarłeś do tych dopłat bo tak zmienili te rozliczenia żebyś dał sobie spokój i nic nie sprawdził

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@as_car opłata o której piszesz to koszt nadania przesyłki (DHL_EKSPORT_P1_KURIER_CZECHY) nie powrotu odebranej paczki, a tego dotyczy promocja, za zwrot operacyjny została naliczona opłata zgodnie z promocją. Informacje na ten temat znajdziesz w regulaminie

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

Te info dotyczące tej niesamowitej promocji jest jasny:

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/do-konca-2024-zaplacisz-mniej-za-nieodebrane-przesylki-zl0VK4VA...

za zwrot jest 5 koron i tyle. Każdy kto to przeczyta przyzna mi rację

oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

z info w waszej strony:

*Pokrywamy koszty zwrotu przesyłek, które nie zostaną odebrane przez kupujących. Jeśli klient nie odbierze swojego zamówienia z allegro.cz lub allegro.sk i przesyłka wróci do Ciebie, za każdy taki zwrot zapłacisz jedynie symboliczną kwotę równą złotówce: 5 CZK lub 0,25 EUR lub 90 HUF. 

Wytłuszczone. Dla mnie to jasne i klarowne, płaci się 5 koron  I JUŻ.  I o czym tu dalej dyskutować

oznacz moderatorów

as_car
#8 Zapaleniec#

Zakres kłamstw się skończył czy taktyka bierności narzucana odgórnie żeby nie ciągnąć sprawy z którą nie ma się racji?

oznacz moderatorów