Allegro One Kolporter zaginęła paczka ze zwrotem towaru

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kupiłem towar w Allegro, ponieważ nie działał właściwie, po kontakcie ze sprzedawcą, wypełniłem formularz zwrotu i zgodnie z instrukcjami nadałem zwrot w punkcie Kolporter. Wg trackingu zwrot został dostarczony do sprzedawcy. Ponieważ nie dostałem zwrotu pieniędzy za zwrócony towar, skontaktowałem się ze sprzedawcą, który powiedział, że nie otrzymał paczki. Po kontakcie z serwisem Allegro okazało się, że przewoźnik, czyli Allegro One zagubił paczkę. Zgodnie z zaleceniem wypełniłem formularz reklamacji zagubienia przesyłki i zażądałem zwrotu wpłaconych pieniędzy. Chyba następnym razem nie wybiorę Allegro One na przewoźnika, bo jednak jest ryzyko a w przypadku zagubienia paczki trzeba poświęcać dużo czasu na pisanie reklamacji i nie wiadomo kiedy i czy otrzymam zwrot pieniędzy, czy też trzeba będzie pisać pozew do sądu. Niestety sposób rozwiązywania problemów w Allegro jest uciążliwy dla użytkowników. W końcu to Allegro narobiło bałaganu a nie ja ale to ja muszę tracić czas na pisanie reklamacji. Czy ktoś wie, po jakim czasie Allegro zwraca pieniądze, czy też Allegro stwarza dalsze problemy i trzeba użyć adwokata ?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Wyjaśniamy tę sprawę z Przewoźnikiem. Otrzymasz odpowiedź na reklamację mejlowo.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dziś jest 12.07.2024r. Nadal nie dostałem zwrotu pieniędzy. Jak dotąd od przewoźnika czyli Allegro One nie dostałem żadnej decyzji. Wciąż czekam. Małe pytanie. Zgodnie z ustawą o prawach konsumenta kupujący powinien otrzymać zwrot niezwłocznie, ale nie później niż w ciągu 14 dni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu. Zwrot zgłosiłem i wysłałem 26 czerwca 2024r. 14 dni upłynęło 9 lipca 2024 a ja nadal nie mam zwrotu pieniędzy. Po co zatem regulamin skoro nie dotrzymuje się terminów ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa tak , ale jest drugi zapis w tej samej Ustawie mówiący o odpowiedzialności kupującego za stan zwracanego towaru i dalej idąc tym tokiem sprzedawca ma prawo obniżyć kwotę zwrotu adekwatnie do utraty wartości towaru , teraz wylicz jaką kwotę ma Ci zwrócić skoro otrzymał od Ciebie tylko numer przesyłki .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Żeby było jasne, nie mam zastrzeżeń do sprzedawcy tylko do Allegro, którego oddział Allegro One zgubił paczkę i jak dotąd milczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa rozumiem i szacun wielki za to dla Ciebie ,ale dlaczego domagasz się natychmiastowego zwrotu środków skoro proces reklamacyjny z terminami narzuconymi przez Ustawodawcę jeszcze się nie zakończył ? Zakupy w necie to nie jest wzięcie z półki i rzucenie pieniędzy kasjerowi jak w tradycyjnym sklepie , jest to ciąg wielu następujących po sobie zdarzeń , gdzie na każdym etapie może pójść coś nie tak ,zwykle nic się nie dzieje ,ale się zdarza i nikt tego nie robi umyślnie . Przykre ,że na Ciebie trafiło ,ale to tylko życie .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie bardzo rozumiem sugerowania żądania natychmiastowego zwrotu. Wszak napisałem, zwrot Smart został wysłany 26 czerwca 2024, 14 dni upłynęło 9 lipca 2024r. Dziś jest 12 lipca 2024 trzy dni po 14 dniowym terminie. Dlatego zadałem pytanie, jak ma się zagubienie paczki przez przewoźnika do terminu zwrotu pieniędzy określony w ustawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa nijak ma się wstrzymane do momentu odbioru paczki a paczka nie doszła pisze o tym w ustawie. Ty natomiast napisałeś też że złożyłeś reklamację bo towar nie działał właściwie po kontakcie ze sprzedawcą wysłałeś darmowym zwrotem allegro. Teraz pytanie coś ty faktyczmie złożył do sprzedawcy za roszczenie

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie bardzo nadążam za, cytuję: "Teraz pytanie coś ty faktyczmie złożył do sprzedawcy za roszczenie" Chyba chodzi o żądanie zwrotu pieniędzy o czym była mowa w pierwszym poście "Ponieważ nie dostałem zwrotu pieniędzy za zwrócony towar, skontaktowałem się ze sprzedawcą,"
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa nie chodzi o formularz allegro zwrotu 3 pierwsze opcje to zwrot potem masz reklamację 3 kolejne opcje, rozumiem że zwracałeś smartem za darmo przykładowo zaznaczenie zwrot nie pasuje mi to zwrot konsumencki a zaznaczenie zwrot wada wykryta... to reklamacja allegro od kilku lat jest proszone o rozłączenie tego i nic.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa jak jak napisałem wcześniej , sprzedawca otrzymał od Ciebie tylko numer przesyłki więc zgodnie z zapisem w UK obniżył kwotę zwrotu do zera ,inaczej miała by się sprawa gdybyś korzystał z przewozu oferowanego przez sprzedawcę , ale skorzystałeś z przewozu allegro czyli w tym wypadku Ustawodawca daje prawo sprzedawcy wstrzymania zwrotu środków do powrotu towaru .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa allegro szuka ci paczki stąd screeny z aukcji po 30 dniach uznana zostanie za zagubioną i wypłacą odszkodowanie. Owszem ustawa mówi o 14dniach ale 2 jej cześć wspomina że sprzedawca może się wstrzymać z oddaniem do chwili odbioru paczki lub przesłania dowodu nadania. Kody zwrotów one to nie są potwierdzenia nadania paczki potwierdzeniem nadania jest np paragon / faktura za wysyłkę tej paczki

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Allegro już nie szuka paczki. W historii zwrotu widnieje wpis:
8 lip 2024 03:12

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@traxaa uważaj w zależności od wielkości przesyłki może to być przesyłka w oparciu o prawo pocztowe a nie przewozowe. Tak czy inaczej Przewoźnik czy operator pocztowy na rozpatrzenie reklamacji ma 30 dni od dnia jej zgłoszenia 😉 I zwykle decyzje wydaje ostatniego dnia.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No to pozostaje tylko "polecić" Allegro One Kolporter oraz Allegro. Sądzę, że raczej nie będę zbytnim entuzjastą Allegro One w przyszłości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To Allegro i sprzedający odpowiada za taki zwrot (Smart) towar nie jest twój i masz otrzymać zwrot środków w 14dni max od daty zwrotu, otwórz dyskusję
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
,, Jeśli sprzedawca nie odebrał zwrotu własnym transportem może wstrzymać zwrot środków do powrotu towaru ,,
i LEF , ubiegnę Twoją ripostę
Numer przesyłki zwrotnej jaką sprzedawca widzi w zakładce ,, zwroty ,, nie jest dowodem jego nadania .

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dyskusje mam otwartą. Mam nadzieję, że Allegro nieco uprości procedury w przypadku winy przewoźnika Allegro One. Nie wiem dlaczego mam wysyłać zrzuty ekranu aukcji aby udowodnić co i za ile kupiłem i kiedy zrobiłem zwrot, skoro wszystkie dane mają u siebie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@LEW433 masz rację o ile kupujący ma potwierdzenie nadania paczki, ciąg cyferek nie ma tu znaczenia, mogę Ci podesłać jak chcesz różne numery gdzie widać że nadane a nawet doręczone tylko nie wiadomo od kogo do kogo 😄
Κώστας

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zacytuję jeszcze prawo przewozowe art 65.1.
- « POPRZEDNIA
-
- 1
- 2
- NASTĘPNA »