anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego sprzedajacy potrącił więcej niż koszt towaru, który nie odebrałem?

ada27j
#7 Wielbiciel

Dlaczego sprzedajacy potrącił więcej niż koszt towaru, który nie odebrałem?

Zapłaciłem 43 zł (w tym wysyłka 11), a on mi zwócił 20 zł... gdzie towar kosztował 32 zł. 

Odstepiłem od umowy, nie odebrałem paczki.

Jak tak kiedyś zrobiłem to sorzedający oddawał mi całość łącznie z kosztami wysyłki,

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

pecela
#19 Nestor ⭐

@ada27j

Bo pewnie zwrot tej nieodebranej przesyłki był płatny i sprzedawca odliczył sobie koszt przesyłki zwróconej. Z drugiej strony nawet jak odliczył za zwrot, to raczej nie aż tyle (choć opłata za zwrot nieodebranej przesyłki, nie musi być taka sama, jak za jej nadanie). 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@ada27j sprzedający od wartości towaru odjął koszt przesyłki, nie powinien tego robić. 
Załóż proszę dyskusję w tej sprawie, w razie potrzeby po 24h od założenia dyskusji, będziesz mógł poprosić o naszą pomoc. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ada27j
#7 Wielbiciel

Dziękuje. Tak już to zrobiłem. Wg regulaminu allegro powinien oddać cały koszt za części + cały koszt przesyłki, a już pobranie pieniędzy z kosztów części to zwykłe przywłaszczenie (ie odebrałem tej paczki więc nie były części zniszczone albo zużyte co może być odstawą do obniżenia zwrotu - tak jest w regulminie).  Zgłoszę tez sprawę do rzecznik  praw konsumenta, jak allegro mi nie pomoże, 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ada27j wg prawa zwrot od firmy to kwota za towar plus najtańsza wartość wysylki oferty na odległość minus koszt powrotu paczki przy nieodebraniu. Więc sprzedawca miał prawo obniżyć ci kwotę zwrotu zreszta nawet na forum któś już dawał intwrpretację z porady dla konsumemtów które uokik finansuje że jest tak jak piszę rzecznik będzie twierdził to samo

oznacz moderatorów

ada27j
#7 Wielbiciel

Dzięki za odpowiedz, ale nie otrzymałem pełnej kwoty za towar. Najtańszy koszt przesyłki to 4,45 zł za allegro mini. Czyli 32+4,45 daje 36,45, a zlecone jest 20 zł.

W takim razie po co zapisy w regulaminie allegro gdzie jest napisane, cytuję  "....wysokość tej kwoty zależy od przyczyny zwrotu.... - odstąpienie od umowy - sprzedający zwróci Ci cenę przedmiotu (może ją obniżyć, jeśli produkt nosi ślady użycia lub został zniszczony) oraz koszt dostawy (może to być najniższy koszt wskazany w cenniku)...".

Nie ma tu mowy o tym, że ja płacę za koszt zwrotu paczki przy nieodebraniu. Więc odnosząc się do tego wychodzi do zwrotu 32+4,45 = czyli 36,45 zł, a nie 20 zł.

No chyba, że się mylę. Poprawcie mnie poproszę.

PS> A tak przy okazji, jaki jest koszt powrotu paczki (jeśli nieodebrana)?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ada27j pisałem że minus koszt powrotu nieodebranej paczki który zależy od przewoźnika i może być różny, co do regulaminu allegro to bardzo często to obok zapisów prawa nie stał a to regulamin ma być zgodny z prawem a nie prawo z regulaminem

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ada27j a jaką metodę transportu wybrałeś ?

oznacz moderatorów

ada27j
#7 Wielbiciel

Allegro inpost

oznacz moderatorów

ada27j
#7 Wielbiciel

Witam, to jednak było Automat DHL BOX 24/7, DHL i zgodnie  z tym co jest w akcji - zwrot jest za darmo. Allegro ochrona kupujących..

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@ada27j

Zwrot, czyli jakbyś odebrał i odesłał. Natomiast w przypadku nieodebrania, to już przewoźnik nalicza opłaty za zwrot do nadawcy. W przypadku Allegro Delivery opłata za zwrot nieodebranej przesyłki równa jest opłacie standardowej za jej nadanie. 

oznacz moderatorów