anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jaką drogą zgłosić na allegro próby wyłudzenia pieniędzy?

krzysiek032
#7 Wielbiciel

Chciałbym zapytać w jaki sposób mogę zgłosić do allegro próby wyłudzenia pieniędzy poprzez wysyłanie nie zamówionych paczek za pobraniem kurierem (min. kurier allegro) ? Cztery razy próbowano mi wysłać paczki na kwoty 600 i 220zł. Ta tańsza była dostarczona raz przez kuriera allegro. Spisałem dane nadawcy. Nr. przesyłki nie mam. Czy "Allegro pomoc" > "Skontaktuj się z nami" się do tego nadaje? 

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak. Pomogą wyjaśnić sytuację.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@krzysiek032

Ty myślisz, że ktoś był na tyle głupi, aby podać prawdziwe dane? Dane nadawcy są lewe. 

A jeżeli chodzi o przesyłki, to obowiązkiem firmy kurierskiej jest je doręczyć. Przewoźnik nie wnika w to, co jest w przesyłce (nie ma takiego prawa), to adresat podejmuje decyzję czy odbiera, czy nie.

A i aby cokolwiek zgłosić musisz mieć nr przesyłki. Bez tego nic nie da się zrobić.

oznacz moderatorów

krzysiek032
#7 Wielbiciel

Czytaj uważnie - ja nigdzie nie miałem jakichkolwiek zarzutów do firm kurierskich. Napisałem że były "próby wyłudzenia pieniędzy poprzez wysyłanie nie zamówionych paczek". Co to ma wspólnego z zawartością tych paczek czy obowiązkami kurierów? Nikt nie zna ich zawartości poza tym oszustem. Allegro sprawdzi nr. przesyłki po nadawcy, adresacie i czasie próby doręczenia. Od kogo miałbym niby uzyskać nr. przesyłki jak nie od allegro? To ich kurier. O ile w ogóle podają nr. przesyłek (spytam). Policji pewnie podadzą ale mi niekoniecznie. Co do innych przesyłek, to jeden nr. przesyłki już mam z DHL jeszcze zostało zdobyć 2 nr. Ja nigdzie nie twierdziłem iż ci nadawcy na paczkach rzeczywiście wysyłali mi przesyłki ale ich dane były wykorzystane tak jak moje i muszą być podane np. policji. Nie zgadzam się z tym, że nic by się nie dało zrobić jeśli ktoś nie podałby w zgłoszeniu nr. przesyłki. Policja przyjmie zgłoszenie i zajmie się sprawą, tyle tylko, że będzie miała więcej roboty, bo sama musiałaby uzyskać nr. przesyłki. A ja nie zamierzam utrudniać im pracy. Szczególnie jeśli sam mogę takie nr. zdobyć.

oznacz moderatorów