anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak przekierować paczkę na inny adres? Allegro DHL

haczykowane
#2 Obserwator

Zamówiłam paczkę przez Allegro DHL do żabki i zamiast doręczenia w historii przesyłki jest "awizo" ale nigdzie tego awizo nie dostałam. W żabce powiedzieli że odrzucili bo za duży gabaryt. Rozpoczęłam dyskusję ale wątpie żeby sprzedający mógł jakoś pomóc. Proszę o pomoc w przekierowaniu paczki na adres domowy zamiast tej żabki. Numer paczki: AD010FO6D5

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@haczykowane

Przesyłki do punku odbioru nie mają adresu odbiorcy więc nie ma możliwości przekierowania pod adres. 

Po drugie to nie jest to przesyłka Allegro DHL, tylko Allegro Delivery Odbiór w punkcie DHL, formalnie to inny przewoźnik (nawet jak fizycznie wozi to DHL eCommerce).

A paczka raczej wróci do nadawcy, ewentualnie dostaniesz na maila info z adresem alternatywnego punktu odbioru. 

oznacz moderatorów

tarczel2
#2 Obserwator

Przesyłka DHL ale obsługiwana przez Allegro. 
Jak to przekierować skoro na stronie DHL jest info:
"Ta przesyłka jest obsługiwana przez Allegro. W celu uzyskania informacji o statusie przesyłki skontaktuj się z infolinią Allegro lub sprawdź w aplikacji Allegro." 
Nie było mnie w domu, kureier nie zadzwonił (nawet nie wiem czy ma nr), aviso nie ma, przekierowac nie można... tragedia 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @tarczel2. Przykro mi, nie możemy przekierować przesyłki pod inny adres.  

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@tarczel2 

Dla DHL jest to obca przesyłka, dlatego odsyła cię do Allegro. 

Allegro Delivery jest oddzielnym przewoźnikiem, który zleca innym przewoźnikom doręczenie przesyłek w jego imieniu. Jest to uregulowane w art 35 ust 1 ustawy prawo pocztowe (Operator pocztowy, który zawarł z nadawcą umowę o świadczenie usługi pocztowej, może po przyjęciu przesyłki pocztowej powierzyć dalsze wykonanie usługi innemu operatorowi pocztowemu na podstawie umowy o współpracę zawieranej w formie pisemnej.).

A jeżeli chodzi o aviso, to tego kurier ci nie zostawi. Po pierwsze, nie zmieści mu się do auta, a po drugie nie zna twojego adresu. On ma jako adres dostawy, adres tej Żabki.

Awizo (od fr. Aviso) to rodzaj okrętu wojennego z Francji, rodzaj fregaty.
Awizo (od wł. avviso, ang. notice) to zawiadomienie zostawiane przez listonosza lub kuriera.
Aviso to zawsze okręt wojenny, a awizo może oznaczać jedno i drugie (w zależności od kontekstu).,

oznacz moderatorów