Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zamówiłam przedmiot przez Allegro Smart, także przesyłka darmowa, a zapłata przez Allegro Pay.
Postanowiłam jednak zwrócić przedmiot, więc wygenerowałam zwrot przez Allegro, napisałam kod na paczce i umieściłam ją w automacie Allegro One Box. Zwrot wygenerowany 3.12., umieszczony w automacie 4.12. i do tej pory paczka nie została odebrana przez kuriera, nadal leży w automacie.
Pisząc do allegro czuje się olewana, ponieważ odpisują, że kontaktują się z centrum logistycznym i że paczka zostanie odebrana danego dnia, po czym nic się nie dzieje i nadal paczka leży w automacie.
Co zrobić? Jak ich zmusić by jakoś zadziałali i naprawdę to odebrali? Zaraz ja będę miała problem, że muszę opłacić zamówienie, którego nie mam, bo zwróciłam, a to jednak nie doszło do sprzedającego...
@askaEm nie olewamy Twoich zgłoszeń, bo już kilkukrotnie interweniowaliśmy u przewoźnika w Twojej sprawie. Oczywiście masz pełną rację i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, ale nie mamy innych możliwości działania.
A kto jest przewoźnikiem? Bo ja nawet tego nie wiem, a koło tego automatu codziennie jest każdy przewoźnik i nic się nie dzieje.
Więc co ja mam zrobić teraz?
@askaEm Nieważne kto jest pzrewoźnikiem dla Ciebie, stroną jest Allegro- masz zwrot Smarta i oni się tym muszą zająć.
W zasadzie zrobiłaś swoje, nadałaś zwrot a teraz to odpowiedzialność jest po stronie Allegro(zwrot Smart) stroną jest wg Allegro ich i przewoźnika, masz prawo oczekiwać zwrotu środków przez sprzedającego w czasie max do 14dni od czasu odstąpienia od umowy zakupu @Allegro_One
@LEW433 : "masz prawo oczekiwać zwrotu środków przez sprzedającego w czasie max do 14dni od czasu odstąpienia od umowy zakupu". Chyba nie do konca masz tutaj racje
Ponieważ sprzedający ma prawo wstrzymac sie ze zwrotem do momentu otrzymania przesyłki lub dowodu jej nadania a dopóki paczka lezy w ONE Boxie żadne z tych zdarzeń nie mogło nastąpic.
Póki co został użyty tylko kod zwrotu numer przesyłki zwrotnej nie został wygenerowany i nie ma dowodu nadania a tym bardziej zwrotu towaru . Wiec bym w tej kwestii miał wątpliwości i jeśli byłbym tym sprzedawcą nie zleciłbym zwrotu środków w sytuacji jaka jest tutaj opisywana w tym momencie
Został nadana i potwierdzona przesyłka a stroną jest Allegro (zwrot Smart) więc daruj sobie swoje "przemyślenia", nie chcesz nie zwracaj w takiej sytuacji a nie wypisuj i nie wprowadzaj zamieszania.
@LEW433 to nie przemyślenia.
Przesyłka dotarła ??? NIE
kupujący jest w stanie dostarczyć dowód nadania ???? NIE
Wiec sprzedajacy ma pełne prawo wstrzymać sie ze zwrotem srodków.
To nie ja wprowadzam tutaj zamieszanie . po prostu chcialem byc miły.......
"Został nadana i potwierdzona przesyłka" - a co ją niby potwierdza ???? bo kurier jej nie odebrał. Wiec NIE ZOSTAŁA NADANA ergo nie może być dowodu nadania
A potwierdzeniem nie jest widoczne w szczegółach zwrotu, że paczka zostala nadana w automacie? Allegro tez to niby widzi, skoro interweniowali u przewoźnika...
@askaEm dla sprzedajacego nie jest widoczne.
Będzie widoczne dopiero kiedy kuier wyjmie paczke i nada jej numer przewozowy. Dopiero wtedy u sprzedającego bedzie status "paczka w drodze" . Dopóki paczka lezy w paczkomacie sprzedający ma status " zwrot zgłoszony"
Wiec teraz z drugiej strony. Czy Ty jako kupujacy masz jakikolwiek dowód ( potwierdzenie ) nadania paczki ?. Bo nie wiem jak to jest w ONE boxach. Czy dopiero po odebraniu przez kuriera będzie status że paczka jest w drodze ?????
Fizycznie nie mam, no ale to nie poczta, żebym dostała kwitek potwierdzający. W automatach to tak nie działa, chociaż z allegro pierwszy raz zwracam i od razu jest problem... 😕
Jak wejdę w szczegóły zakupu to jest informacja, że zwrot jest nadany. Moim zdaniem sprzedający to powinien widzieć (tak mi się przynajmniej wydaje). W szczegółach zwrotu jest podany przewoźnik i jest też pełna historia przesyłki, niestety nie ma nr przesyłki, no ale informacja, że zwrot jest nadany danego dnia, o danej godzinie jest potwierdzeniem, że go nadałam.
@askaEm u sprzedającego nie ma w ogóle statusu: "nadany".
W zwrotach u sprzedawcy jest : zwrot zgłoszony/ w drodze/ doręczony/ zwrot wpłaty/ zwrot prowizji
Wiec sprzedający nadal widzi status : zwrot zgłoszony
No nic moim zdaniem pozostaje Ci czekac na wyjasnienie sprawy przez allegro.