Cześć, potrzebuję pomocy z przekierowaniem paczki (numer: AD0P6KM9W20K4QD2L). Zamówiłem paczkę kurierem, jutro z tego co rozumiem kurier powinien się pojawić pod adresem, natomiast nie będę mieć możliwości odebrania przesyłki. Czy jest możliwość zmiana terminu dostarczenia przesyłki na sobotę albo na początek przyszłego tygodnia? Ewentualnie w grę mógłby jeszcze wchodzić piątek ale po godzinie 21
Zapomnij, nie ma takiej możliwości.
A jak nikogo nie będzie to kurier powinien zostawić awizo i następnego dnia ponowić doręczenie lub przekazać przesyłkę do punktu.
A i jeżeli doręczenia zostałoby przełożone na przyszły tydzień, to sprzedawca miałby prawo do odszkodowania za opóźnienie w doręczeniu przesyłki (2x opłata za nadanie). Ustawa nie zwalnia przewoźnika z odpowiedzialności, tylko dlatego, że odbiorca o coś prosił (nie dotyczy to jednak usługi przekierowania na wniosek adresata, bo przy przekierowaniu termin liczymy od nowa).
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Chciałem zapytać czy jesteś z supportu allegro?
Nie zwykły użytkownik. Ci z Allegro są tu oznaczeni.
A i pamiętaj że nawet support Allegro nie ma możliwości zmiany czegoś, co jest uregulowane w drodze ustawy.
A i jeszcze jedno. Termin doręczenia podany w ofercie to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro. W przypadku Allegro Delivery, przewoźnik ma do 3 dni roboczych na doręczenie przesyłki. Oznacza to, że twoja przesyłka powinna być doręczona pomiędzy 14 a 16 stycznia. Doręczenie w późniejszym dniu, to opóźnienie i tu art 88 ust 4 pkt 4 ustawy prawo pocztowe przewiduje odszkodowanie w wysokości dwukrotności opłaty za nadanie (tu liczy się tylko to, czy dotarła w terminie).
Możesz napisać do sprzedawcy, aby zgłosił przekierowanie na nowy adres (to jego ustawowe prawo z art 18 ust 1 pkt 2 ustawy Prawo pocztowe). Ale to tylko zmiana adresu a nie terminu doręczenia.
@Client:69305263 Jeśli pojawił się numer do kuriera możesz się z nim skontaktować i to z nim ustalić sprawę. Przykro mi, ale ja nie mam możliwości przesunięcia terminu doręczenia paczki.
Ale z tego co widzę paczka została dostarczona 😉