anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rekompensata od sprzedającego za brak towaru w magazynie

grzesiek807
#7 Wielbiciel

Chciałbym się dowiedzieć, czy przysługuje rekompensata za brak nadania przesyłki przez sprzedającego. W dniu 15.03.2026 zamówiłem i opłaciłem towar, który zgodnie z deklaracją sprzedającego miał do mnie dotrzeć w dniu 17.03.2026. Kiedy w dniu 17.03.2026 zauważyłem, że towar nie został nawet nadany zadzwoniłem do sprzedającego, który stwierdził, że nie ma tego towaru na magazynie i że do końca tygodnia do mnie dotrze (sprzedaż towaru, którego się nie posiada na stanie). W dniu 20.03.2026 towar nadal nie jest nadany. Dodam, że z tego tytułu mam unieruchomiony samochód.

W związku z tym chciałbym się dowiedzieć, czy oprócz zwrotu pieniędzy za towar przysługuje mi rekompensata za poniesione straty.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grzesiek807 

Być może, ale trzeba to będzie załatwiać sądownie

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@grzesiek807 nic Ci nie przysługuje, prócz odstąpienia od umowy 😞

Art.  5431. [Sprzedaż konsumencka]
§  1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu, nie później niż trzydzieści dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej.
§  2. W razie opóźnienia sprzedawcy kupujący może wyznaczyć dodatkowy termin do wydania rzeczy, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić.

grzesiek807
#7 Wielbiciel

Ok. Dzięki za podpowiedź.

oznacz moderatorów

misiaczekmr
#11 Animator

wystaw mu nega, to Ci podstawi auto zastępcze bylebyś usunął

oznacz moderatorów