anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zdalne otwarcie skrytki w paczkomacie Allegro

Madab2
#7 Wielbiciel

Otrzymałem informację by odebrać przesyłkę  z "Allegro SMART" przy Marii Skłodowskiej-Curie 14B 15-097 Białystok. Rzeczywiście przy tej ulicy jest paczkomat z wielkim napisem "Allegro SMART." Niestety w mailu nie otrzymałem możliwości otwarcie skrytki kodem, lecz zamiast tego możliwość otworzenia zdalnie.

Nacisnąłem zatem by skrzynkę otwarto skrzynkę zdalnie. I nic się nie otworzyło. W tym czasie podchodziły inne osoby i pobierali swoje paczki. Im wszystko działało. Mi nie. Wpisywałem nr tel. i kod. W żaden sposób nic nie otwierało się. Trwało to może 15-20 minut. Aż inny odbierający powiedział, że to może nie ten paczkomat. Powiedział, że odbiór może jest w paczkomacie przy ul. Waszyngtona.  Okazało się, że paczkomat Allegro stoi przy ul. Waszyngtona!  A przy Marii Skłodowskiej-Curie 14B to jest paczkomat Inpost z wielkim napisem "Allegro SMART" - co oprócz nazwy ulicy wprowadziło mnie w błąd. 

Zatem poszedłem do drugiego paczkomatu, gdzie okazało się, że wpisywany nr tel. i kod odbioru są błędne. Kilka prób i za każdym razem informacja by poprawić wpisywane dane. Zdenerwowałem się. Wszedłem w aplikację, a tam informacja, że paczka została odebrana. 

Zadzwoniłem na linię Allegro o 15:58. Opisałem sytuację jak było. Konsultantka Allegro po sprawdzeniu danych otworzyła skrzynkę zdalnie, ale skrytka była pusta! Konsultantka powiedziała, że może kurier włożył paczkę do innej skrytki, co sprawdzą i mnie poinformują. Zapytałem, czy skrytka mogła się otworzyć, gdy mnie nie było przy paczkomacie gdy nacisnąłem otwórz zdalnie stojąc przy innym paczkomacie i czy może ktoś sobie wziął moją paczkę. Powiedziała, że to jest możliwe. Poinformowała, że odpowiedź w tej sprawie dostanę na maila.

Takie to robią się "przygody" z paczkami z Allegro, którego klientem jestem ponad 20 lat. Wcześniej nie było takich rzeczy. Ma być "nowocześniej", ale robi się ryzykownie. Obawiam się dalszych zakupów.

Kiedyś w mailu przesyłali kod QR, a teraz opcję "Otwórz zdalnie." I po ptakach. Towaru nie mam. 103,92 zł przeboleję (w tym 17 punktów).

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Madab2
#7 Wielbiciel

Na stronie Allegro jest informacja, że:

Przesyłka odebrana
wt. 2 gru 15:48

Zatem przy paczkomacie na Waszyngtona byłem po 10 minutach i paczki już nie było.
Niestety Allegro nie poczuwa się do żadnej odpowiedzialności z powodu wprowadzenia w błąd podaniem nazwy ulicy przy której stoi nie ten paczkomat na który wysłano paczkę i tym że ten paczkomat z którego próbowałem odebrać paczkę miał wielki napis "Allegro SMART." Co dodatkowo mnie utwierdziło i zmyliło, że zdalnie otwieram, przy właściwym automacie.

Allegro poinformowało mnie tylko, że oddział monitoringu Allegro zweryfikował, ze inny odbiorca przy odbiorze swojej paczki, zabrał również i moją paczkę. Następnie dział Allegro kontaktował się już dwukrotnie z osobą, która zabrała paczkę. Umożliwiając zwrot zarówno kurierem jak i poprzez odniesienie do automatu.
Było to w dniach 5 i 7 grudnia.

Osoba, która przywłaszczyła paczkę, zrobiła to z pewnością nie po to, aby trzymać ją nierozpakowaną. 

Nie sądzę, by ta osoba odniosła paczkę w takim stanie w jakim wysłał ją nadawca. Po czym może kłamać, że w takim stanie wyjęła paczkę z paczkomatu mówiąc, że w takim stanie wysłał ją sprzedawca.

Kto wtedy to zweryfikuje?

Poza tym ostatni kontakt a Allegro w tej sprawie miałem 7.12.2025.  Od tego czasu milczenie.

"Zgodnie z art. 284 § 3 k.k., przywłaszczenie rzeczy znalezionej (np. telefonu, portfela) jest wykroczeniem, zagrożonym karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku (jeśli wartość nie przekracza 800 zł)."

"Art. 119 § 1 k.w.: Przywłaszczenie rzeczy o wartości nieprzekraczającej 800 zł – areszt, ograniczenie wolności lub grzywna."

Nic mi też nie wiadomo, jaką odpowiedzialnością Allegro obciąży użytkownika postępującego w taki sposób. Np. czy zablokuje mu konto?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @Madab2. Przykro mi, że doszło do takiej sytuacji i mam nadzieję, że wszystko szybko się wyjaśni.
Widzę, że sprawa jest już rozwiązywana w korespondencji mailowej - tam otrzymasz kolejne informacje na temat przesyłki. Będziemy na bieżąco informować Cię o przebiegu sprawy. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Madab2 serio nie odróżniasz Paczkomatów InPosta od Zielonych Automatów 🙂 druga sprawa czemu allegro pozwala odbierać paczki zdalnie nie będąc pod automatem, trzecia sprawa widać jak działa podpowiadanie automatów czy punktów że potem nie wiadomo gdzie odebrać 😞 

Napisz Allegro Smart ma wiele automatów do których można nadawać paczki smart 😄

Madab2
#7 Wielbiciel

Korzystam z "Allegro SMART" i na paczkomacie jest ogromny napis "Allegro SMART." DO tego paczkomat ten stał przy ulicy jaką Allegro wskazało mi w informacji.
Nie wiedziałem, że "Allegro SMART" to tylko zielone paczkomaty, bo niby skąd.
Po co na innych - niezielonych - umieszczają wielką tablicę "Allegro SMART"?

Piszesz, że można napis "Smart ma wiele automatów do których można nadawać paczki smart."

Jednak poprzez ten napis byłem przekonany, że tam właśnie mogę odebrać paczkę. Trudno się w tym połapać. Nie każdy klient musi być zawodowcem. Kiedyś Allegro wysyłało kod QR i nie było takich problemów. Dlaczego tym razem nie przysłali? Chyba by tworzyć klientom problemy.

oznacz moderatorów

Madab2
#7 Wielbiciel

Allegro najwyraźniej nie interesuje się tym, że osoba nieuprawniona wybrała paczkę z automatu i przywłaszczyła ją sobie. Póki paczka jest w paczkomacie odpowiada za nią Allegro.

Chyba będę musiał zgłosić sprawę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

oznacz moderatorów