anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Delivery DPD - tracking (jego brak) wprowadza w błąd

Hotzen
#8 Zapaleniec

Witam,

dlaczego tak trudno zreplikować rzeczywiste informacje z trackingu w "śledź przesyłkę"?

Jeżeli coś idzie przez allegro delivery one etc, usługę kurierską wykonuje DPD - nadawany jest jakiś wewnętrzny numer allegro dla danej przesyłki. Nie ma on nic wspólnego z rzeczywistym numerem listu.

Klient nie ma możliwości prześledzenia całej historii paczki.

Paczka nadana w punkcie (informacje ze strony DPD - paczka wczoraj nadana w punkcie) widnieje dzisiaj w systemie allegro jako nienadana.

Ja to już co najmniej dwukrotnie zgłaszałem. Czy to jest tak trudne do ogarnięcia? 

Ja mam potem co chwilę pretensje od klientów, a paczka już dawno w drodze.

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hotzen allegro uważa paczkę za nadaną po skanowaniu przez kuriera.

oznacz moderatorów

Hotzen
#8 Zapaleniec

może sobie nawet uważać za nadaną dopiero po rozpakowaniu - nie zmienia to faktu, że paczka została wczoraj o 12.30 nadana w punkcie i ta informacja nie jest w systemie allegro - jest natomiast, że jedynie przygotowano list przewozowy (gdyby chociaż podali tam numer DPD, to by sobie klient samemu sprawdził rzeczywisty tracking).

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Hotzen

Po nr DPD nie ma możliwości śledzenia. Allegro Delivery to osobny przewoźnik i DPD nie udostępnia danych śledzenia tych przesyłek (dla nich jest to obca przesyłka).

W usłudze Allegro Delivery to Allegro jest przewoźnikiem, który tylko powierza wykonanie usługi innemu przewoźnikowi. Dla przewoźnika który fizycznie doręcza przesyłkę, jest to obca paczka.

oznacz moderatorów

3DDIY
#8 Zapaleniec

No przecież mam tu przed sobą zdjęcie paczki, które w systemie allegro ma jakiś tam numer ale etykieta jest DPD - wg. allegro paczka jest u mnie w magazynie, wg. trackingu DPD jest w Żabce.

To jest nie do obrony. Jakielwiek zabawy w terminologię i definicje nie zmienią faktu, że allegro wprowadza klientów w tym przypadku w błąd, ponieważ paczka nie jest u nas w magazynie, jest w Żabce.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@3DDIY

W przypadku usługi Allegro Delivery, to Allegro jest przewoźnikiem, który powierza wykonanie wykonania usługi pocztowej innemu przewoźnikowi. Odbywa się to na podstawie art 35 ustawy Prawo pocztowe.

Zgodnie z prawem pocztowym, to Allegro odpowiada za przesyłkę i to oni są przewoźnikiem. To że zalecają to innej firmie nie ma najmniejszego znaczenia. 

A i nie myl Allegro DPD z Allegro Delivery Kurier DPD. Prawnie jest to dwóch różnych przewoźników. 

oznacz moderatorów