Witam,
dlaczego tak trudno zreplikować rzeczywiste informacje z trackingu w "śledź przesyłkę"?
Jeżeli coś idzie przez allegro delivery one etc, usługę kurierską wykonuje DPD - nadawany jest jakiś wewnętrzny numer allegro dla danej przesyłki. Nie ma on nic wspólnego z rzeczywistym numerem listu.
Klient nie ma możliwości prześledzenia całej historii paczki.
Paczka nadana w punkcie (informacje ze strony DPD - paczka wczoraj nadana w punkcie) widnieje dzisiaj w systemie allegro jako nienadana.
Ja to już co najmniej dwukrotnie zgłaszałem. Czy to jest tak trudne do ogarnięcia?
Ja mam potem co chwilę pretensje od klientów, a paczka już dawno w drodze.
@Hotzen allegro uważa paczkę za nadaną po skanowaniu przez kuriera.
może sobie nawet uważać za nadaną dopiero po rozpakowaniu - nie zmienia to faktu, że paczka została wczoraj o 12.30 nadana w punkcie i ta informacja nie jest w systemie allegro - jest natomiast, że jedynie przygotowano list przewozowy (gdyby chociaż podali tam numer DPD, to by sobie klient samemu sprawdził rzeczywisty tracking).
Po nr DPD nie ma możliwości śledzenia. Allegro Delivery to osobny przewoźnik i DPD nie udostępnia danych śledzenia tych przesyłek (dla nich jest to obca przesyłka).
W usłudze Allegro Delivery to Allegro jest przewoźnikiem, który tylko powierza wykonanie usługi innemu przewoźnikowi. Dla przewoźnika który fizycznie doręcza przesyłkę, jest to obca paczka.
No przecież mam tu przed sobą zdjęcie paczki, które w systemie allegro ma jakiś tam numer ale etykieta jest DPD - wg. allegro paczka jest u mnie w magazynie, wg. trackingu DPD jest w Żabce.
To jest nie do obrony. Jakielwiek zabawy w terminologię i definicje nie zmienią faktu, że allegro wprowadza klientów w tym przypadku w błąd, ponieważ paczka nie jest u nas w magazynie, jest w Żabce.
W przypadku usługi Allegro Delivery, to Allegro jest przewoźnikiem, który powierza wykonanie wykonania usługi pocztowej innemu przewoźnikowi. Odbywa się to na podstawie art 35 ustawy Prawo pocztowe.
Zgodnie z prawem pocztowym, to Allegro odpowiada za przesyłkę i to oni są przewoźnikiem. To że zalecają to innej firmie nie ma najmniejszego znaczenia.
A i nie myl Allegro DPD z Allegro Delivery Kurier DPD. Prawnie jest to dwóch różnych przewoźników.