anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Pay a bik

YamahaJogRR
#9 Pomysłodawca#
  • Dzień dobry. Kupuję często poprzez Allegro Pay i nie podoba mi się, że Allegro paskudzi mój BIK w rejestrze przez głupi zakup za 100zl. Jak wiadomo ocena BIK spada nie tylko poprzez opóźnione raty, ale też przez wnioskowanie. Ostatnio kupiłem kilka rzeczy na ponad tysiąc zł, a wygląda to jakbym miał niewiadomo ile tych kredytów. Póki co moja ocena nie spadła, ale nie chciałbym aby tak się stało. Czy jeżeli kupię np. Sześć przedmiotów o malej wartości to ocena może spaść? Nie chciałbym rezygnować z Allegro Pay, ale też nie chciałbym tego w bik np wczoraj kupiłem zabawkę dla dziecka a dziś już jest w biku wpis, ale to że spłaciłem poprzednie to sie nie spieszą aby usunąć i są już prawie dwa tygodnie wpisy. Czy można jakoś temu zaradzić?
oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

komis-bell
#21 Demiurg#

@YamahaJogRR Allegro PAY to kredyt konsumencki więc nie ma na to rady.

oznacz moderatorów

RobertB1992
#9 Pomysłodawca#

W tym lub w ubiegłym roku roku zmieniły się przepisy i ustawodawca zobligował platformy zakupowe udostępniające zakupy z odroczoną płatnością do przekazywania takich informacji do BIK. Każdy taki zakup wg naszych rządzących to kredyt konsumencki. Wiele można zarzucić Allegro, bo w tym roku wprowadzili stos irytujących i patologicznych zmian dla kupujących, ale to akurat to nie ich wymysł, a prawny obowiązek.

oznacz moderatorów

YamahaJogRR
#9 Pomysłodawca#

No to lipa, więc pozostaje zrezygnowanie z tej opcji. Moim zdaniem te wpisy powinny być powyżej dwóch tysięcy, wtedy to miałoby sens, bo teraz nie ma żeby zakup za 100zl widniał w biku. Korzystam głównie jak nie mam kasy na koncie i spłacam zazwyczaj po dwóch, trzech dniach, kiedy wpłacę n konto więc to wygodna opcja. Jak to ma tak działać, to dziękuję.

oznacz moderatorów