Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, orientujecie się może jak będzie po zmianach od 18 maja odnośnie allegro pay? Chodzi mi czy skoro allegro będzie przekazywać do BIK informacje o wszystkich umowach z nimi czy wpływa to na moją zdolność kredytowa przy regularnych spalatach? Chodzi mi głównie o kredyt na zakup mieszkania itp
Będę wdzięczna za informację w tym temacie
@kinnia_88 ale allegro zawsze przekazuje do BIK kredyty, a czy to wpłynie na Twoją zdolność to zależy od banku oraz Twoich dochodów 😄
Nie przekazuje info do BIK to bzdura
Umieszcza wszystko i ciezko sie doprosic o zamknięcie tych kredytow konsumenckich w nosie maja prawo bankowe. Zakup splacony ponad 2 tygodnie temu a wpis jest i wisi . Skoring tez mega spada. Ja juz napewno nie skorzystam z allegro pay
Podejrzewam, że będzie tylko gorzej będą zapytania które obniżają skoring i tym samym zdolność. Teraz byl tylko wpis o kredycie konsumenckim ale jesli chcą weryfikować to mozna się obudzic z 20 zapytaniami a banki te poważne traktują aion bank jak chwilowki opinia doradcy kredytowego
@kinnia_88 W związku ze zmianami od 18 maja (https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220002339) już wkrótce zmodyfikujemy procesy Allegro Pay oraz zasady raportowania zobowiązań do Biura Informacji Kredytowej (BIK).
Od 18 maja 2023 roku:
O zgodę na ponowną weryfikację zdolności kredytowej w zewnętrznych bazach kredytowych poprosimy klientów podczas płatności z Allegro Pay.
Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://allegro.pl/pomoc/aktualnosci/18-maja-zmienia-sie-przepisy-prawa-sprawdz-jak-to-wplynie-na-tw...
Czy to dotyczy tylko zakupów zakupionych przez Raty Payu czy Allegro Pay zapłać później?
@fmanetus To dotyczy Allegro Pay.
Moje wszystkie zakupy już zostały wpisane, o co tutaj chodzi????
Zapewne o to że Allegro Pay jest Allegro a resztę rat udzielają inne banki i one mogą przekazywać.
W BIKu widzę raty Allegro pay
To raczej dobrze że tylko!
jest taki brak orientacji, że piszą, że nic się zmieni. Zmieni się. Od 18 maja Allegro Pay, przy płatności Pay może prosić i prosi(!) o ZGODĘ na sprawdzenie nowe zdolności kredytowej nagłe(ja mam w tej chwili tysiące na Allegro) i zawsze przekazuje, ale zaciągnięte kredyty Pay Allegro, zawsze. Nowe umowy od18 maja. Wygląda, że to oparte na ogólnych ustawach z 2022 o przeciwdziałaniu lichwie, kredytach konsumenckich, mało na prawie Unii. Zgoda na przekazywanie i skorzystanie z kredytu Pay może wpłynąć na ocenę zdolności na Allegro i pewnie poza Allegro. Niemniej trzeba kwoty porównywać do minimalnej płacy i czy w terminie spłacane.
Chyba tak, bo od dawna pojawiają się tu od czasu do czasu tematy ludzi pilnie usiłujących to zamknąć, żeby dostać taki kredyt.