anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Pay - najczęściej zadawane pytania

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane
Allegro Pay – najczęściej zadawane pytania
Na Forum Allegro Gadane często pojawiają się pytania o Allegro Pay. Dlatego zebrałem w jednym miejscu wszystkie najważniejsze informacje, żeby łatwiej było znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Usługa Allegro Pay

1. Czym są "Twoje środki"?
Twoje środki to kwota, którą Allegro Pay sp. z o.o. przyznaje Ci w ramach usługi Allegro Pay. Możesz ją wykorzystać do zakupów na Allegro, a jeśli masz kartę Allegro Pay to także poza Allegro.
Samo przyznanie środków nie oznacza jeszcze zawarcia umowy kredytowej i nie trafia do żadnych zewnętrznych baz, takich jak Biuro Informacji Kredytowej (BIK). Umowa kredytu konsumenckiego pojawia się dopiero wtedy, gdy w momencie zakupu wybierzesz płatność Allegro Pay i zaakceptujesz warunki umowy.
Więcej informacji znajdziesz w Regulaminie usługi Allegro Pay i w Centrum Pomocy Allegro.

2. Od czego zależy wysokość przyznanych środków?
Wysokość Twoich środków ustala Allegro Pay na podstawie kilku czynników. System sprawdza, jak do tej pory przebiegały Twoje zakupy na Allegro, a także analizuje dane z zewnętrznych baz finansowych.
Ocena odbywa się automatycznie i jest aktualizowana na bieżąco, dlatego kwota przyznanych środków może się zmieniać. Jeśli Twoja historia zakupów i kredytowa wygląda dobrze to limit może wzrosnąć. Gdy sytuacja się pogorszy, Allegro Pay może go tymczasowo obniżyć, aż sytuacja finansowa się poprawi.
Jeśli uważasz, że przyznany limit jest dla Ciebie zbyt wysoki, możesz napisać do nas i poprosić o zmniejszenie go.

W panelu Allegro Pay możesz również złożyć wniosek z prośbą o zwiększenie limitu w Allegro Pay.

3. Czy mogę aktywować Allegro Pay bez polskiego dowodu?
Nie. Usługa jest dostępna tylko dla osób z polskim dowodem osobistym i numerem PESEL.

4. Czy Allegro Pay widać w BIK?
Samo przyznanie limitu nie jest widoczne. Wpis pojawia się dopiero po dokonaniu zakupu i zawarciu umowy kredytowej.

5. Czy można zrezygnować z Allegro Pay?
Tak. W każdej chwili możesz złożyć wniosek o zamknięcie usługi, o ile wszystkie należności zostały spłacone. Z usługi Allegro Pay możesz zrezygnować w dowolnym momencie i nie trzeba czekać na koniec umowy czy kontaktować się przez infolinię. Są trzy wygodne sposoby, żeby to zrobić:
  • Samodzielnie w panelu Allegro Pay wchodząc w swoje Allegro Pay, wybierz z menu opcję Rezygnacja z Allegro Pay i postępuj zgodnie z instrukcjami.
Przed potwierdzeniem zobaczysz krótkie informacje o skutkach rezygnacji. Po ich przeczytaniu kliknij Potwierdź i wpisz kod SMS, który przyjdzie na Twój numer telefonu.
  • Kontaktując się z nami przez formularz kontaktowy - mailowo albo telefonicznie. Doradca potwierdzi Twoją tożsamość i przyjmie rezygnację. 
  • Listownie. Możesz też wysłać pisemny wniosek na adres:
Allegro Pay sp. z o.o., ul. Wierzbięcice 1B, 61-569 Poznań.
Po otrzymaniu pisma potwierdzenie rezygnacji przyjdzie na adres e-mail powiązany z Twoim kontem Allegro.
Jeśli nie masz żadnych niespłaconych zobowiązań, umowa zakończy się od razu. Gdy masz jeszcze raty do spłaty, rozwiązanie nastąpi po uregulowaniu ostatniej z nich - zgodnie z harmonogramem.
Na koniec dostaniesz potwierdzenie rezygnacji mailem.
Pamiętaj, że po rezygnacji z Allegro Pay nie ma możliwości ponownej aktywacji tej usługi na Twoje dane.

6. Jak zmienić numer telefonu w Allegro Pay?
Numer telefonu przypisany do Allegro Pay można zmienić wyłącznie kontaktując się z nami przez formularz kontaktowy umawiając rozmowę telefoniczną lub pisząc na czacie. Nie da się tego zrobić samodzielnie w ustawieniach konta.

Po potwierdzeniu tożsamości Doradca zaktualizuje Twój numer telefonu w Allegro Pay.

Korzystanie z Allegro Pay

1. Jak korzystać z Allegro Pay przy zakupach?
Podczas finalizowania zamówienia wybierasz "Allegro Pay" jako metodę płatności. System automatycznie sprawdzi, czy masz wystarczające środki.

W Formularzu Dostawy i Płatności możesz wybrać ilość spłat. Pamiętaj, że każda dowolna zmiana z zamówieniu resetuje opcje rat.
2. Czy mogę użyć Allegro Pay w połączeniu z inną metodą płatności (np. kuponem lub kartą podarunkową)?
Tak, możesz użyć karty podarunkowego lub kuponu przy płatności Allegro Pay.

3. Czy mogę zapłacić za część zamówienia Allegro Pay, a resztę gotówką lub kartą?
Nie, płatność zawsze obejmuje całe zamówienie.

4. Czy mogę zrobić kilka zakupów z Allegro Pay jednocześnie?
Tak, możesz mieć kilka aktywnych umów. Ważne, żeby łączna suma nie przekroczyła Twoich przyznanych środków.

Zakupy z Allegro Pay

1. Na jakie zakupy mogę użyć Allegro Pay?
Na wszystkie produkty oferowane na Allegro, oprócz kategorii wyłączonych z regulaminu (np. karty podarunkowe, usługi finansowe, niektóre cyfrowe treści).

2. Czy mogę zapłacić Allegro Pay za zakupy z dostawą poza Polskę?
Nie, Allegro Pay działa tylko dla dostaw na terenie Polski.

3. Co jeśli wartość zakupu przekracza mój limit Allegro Pay?
Nie można dopłacić różnicy inną metodą. W takim przypadku trzeba wybrać inny sposób płatności albo poczekać na zwiększenie limitu.

4. Co się dzieje przy zwrocie towaru kupionego z Allegro Pay?
Jeśli zwrócisz albo anulujesz cały zakup opłacony przez Allegro Pay, środki, które sprzedający odeśle do Allegro Pay, automatycznie wrócą na Twoje konto w usłudze. Dzięki temu Twój limit znowu się zwiększy, a sama umowa kredytowa zostanie zamknięta.
Czas, w jakim Allegro Pay czeka na zwrot od sprzedającego, zależy od sposobu spłaty:
  • 30 dni, jeśli zakup był z płatnością odroczoną (czyli "zapłać za 30 dni"),
  • 1 miesiąc, jeśli zakup był rozłożony na raty (2, 3, 5, 10 lub 20 miesięcy).
Jeśli w tym czasie sprzedający nie zwróci pieniędzy, musisz uregulować płatność samodzielnie
- dokładnie tak, jak każdą inną spłatę.
Gdy część zamówienia była opłacona kartą podarunkową albo kuponem, najpierw środki wrócą na umowę Allegro Pay, a reszta w formie nowej karty lub kuponu o tych samych warunkach, co pierwotny.
Dowiedz się więcej o zwrotach w Allegro Pay.

Spłata Allegro Pay

1. Gdzie znajdę harmonogram spłaty?
Swój harmonogram spłat znajdziesz w panelu Allegro Pay - wszystko jest tam pod ręką i aktualizuje się na bieżąco.
Po wejściu do panelu kliknij "Pokaż harmonogram spłat", żeby zobaczyć plan spłaty dla konkretnego zakupu.
Jeśli masz kilka aktywnych umów, każda z nich ma osobny harmonogram.
Gdy wpłacisz więcej niż wynosi rata albo zwrócisz część zamówienia, system sam przeliczy wszystko i zaktualizuje harmonogram - nie musisz nic robić ręcznie.
W sekcji "Sprawdź szczegóły" możesz dodatkowo:
  • podejrzeć historię swoich zakupów z Allegro Pay,
  • sprawdzić, ile dokładnie zostało do spłaty,
  • znaleźć numer konta, na który możesz samodzielnie zrobić wpłatę.

2. Czy mogę spłacić wcześniej?
Tak, możesz w każdej chwili spłacić część albo całość swojego zakupu wcześniej - nie ma żadnych dodatkowych opłat za wcześniejszą spłatę.
Jeśli termin spłaty przypada w ciągu najbliższych 30 dni, zrobisz to bezpośrednio w panelu Allegro Pay
- wystarczy wybrać odpowiednią umowę i kliknąć "Spłać teraz".
Przy większych kwotach możesz też wykonać przelew samodzielnie, logując się do swojego banku. Dane do przelewu (numer konta i tytuł płatności) znajdziesz w szczegółach danej umowy w panelu Allegro Pay.

3. Czy mogę zrobić nadpłatę w Allegro Pay?
Nadpłatę w Allegro Pay można zrobić tylko za pomocą przelewu tradycyjnego. 
Poprzez panel Allegro Pay możesz uregulować najbliższą spłatę lub opłacić zamówienie w całości. Obecnie w panelu nie ma możliwości zrobienia nadpłaty.
Każda umowa Allegro Pay posiada inny rachunek do spłat. Jeżeli więc chciałbyś nadpłacić kilka umów, powinieneś wykonać osobne przelewy dla każdego zakupu, znajdując osobne numery kont w szczegółach płatności każdego z nich. Taki przelew zaksięguje się maksymalnie do 3 dni roboczych.
Dodam, że w przypadku nadpłaty zmniejszy się wysokość kolejnych spłat - ich liczba pozostaje bez zmian.

4. Co się stanie, jeśli nie zapłacę w terminie?
Po upływie terminu Twoje zobowiązanie staje się zaległe. Allegro Pay może ograniczyć dalsze korzystanie z usługi, a także naliczyć odsetki. Dane o zaległości mogą trafić do Biura Informacji Kredytowej.

5. Dlaczego nie mogę spłacić Allegro Pay kartą?
Jeśli masz co najmniej 2-dniową zaległość w spłacie, możliwość zapłaty kartą debetową lub kredytową zostaje tymczasowo zablokowana.

W takiej sytuacji najlepiej uregulować płatność przelewem lub BLIK - zrobisz to bezpośrednio w swoim panelu Allegro Pay. Po zaksięgowaniu wpłaty wszystkie dostępne formy spłaty wrócą do normy.

Więcej odpowiedzi znajdziesz w tym artykule.

Masz inne pytanie? Jeśli nadal coś nie jest jasne, napisz śmiało - pomożemy rozwiać wątpliwości i odpowiemy na pytania!

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W punkcie 4-rtym to chyba przydałaby się jeszcze informacja o dostępnych, a właściwie niedostępnych metodach płatności po opóźnieniu. Sądząc po wpisach to ludzie mają z tym kłopot. Tam tylko przelew i blik działa. 

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@AnnaG-Antyki 

Zgadza się. Dziękuję za spostrzeżenie. Oczywiście dodałem tę informację powyżej.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów