Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy mogę zwrócić buty które nosiłem kilka dni a czas na zwrot nie miną?
Czy to była wypożyczalnia? 😉
Myślałem że będzie ok ale jednak są pół nr za duże i jest bardzo niewygodnie ,zamawiałem 43 a dostałem 43.o.5
Buty są używane więc sprzedawca ma prawo pomniejszyć kwotę zwrotu o tyle o ile spadła wartość tych butów w zależności od śladów użytkowania...
Jeśli chodzi o rozmiar który otrzymałeś inny niż zamawiałeś, musisz się skontaktować ze sprzedawcą w tej sprawie...
@andi3616 skoro przyszły za duże, było od razu reklamować, teraz możesz zwrócić ale zostanie pomniejszona kwota zwrotu do używanych butów 😞 o ile zakup był od firmy
Art. 34
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące
wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia
charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował
konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt
9.
Trochę odkopałem temat, ale ... "4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące
wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia
charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy,..".
Czyli jednorazowe wyjście w nowych butach raczej nie wykracza poza korzystanie w sposób konieczny do stwierdzenia ich walorów użytkowych ? Dobrze to interpretuję ?
@Mac20ek00 tak , dobrze . Klient może zweryfikować charakter produktu w takim zakresie jaki udostępnia tradycyjny sklep stacjonarny , żaden nie pozwoli w nowych butach wyjść klientowi poza lokal .
Chyba nie do końca zrozumiałaś/eś co napisałem 😉 , bo z Twojego wpisu wynika, że jednak źle interpretuję.
@Mac20ek00 Nie ma znaczenia czy wyjście będzie jedo czy wielorazowe.
Jeśli sprzedający otrzyma buty w stanie innym niż Ty je otrzymałeś od niego to ma prawo Cię obciążyć Cię kosztami utraty wartości.
Rozumiem, że dla sprzedawcy może być to problem. Kwestia tego, że przytoczony tu zapis nie ma racji bytu w przypadku butów. Bo jak niby mam stwierdzić " charakter, cechy i funkcjonowanie rzeczy" butów bez ich normalnego użycia ? To, że rozmiar jest odpowiedni nie znaczy, że będą wygodne po paru godzinach chodzenia.
Sprawdzić buty możesz dokładnie tak samo jak w sklepie stacjonarnym. Założyć, przejść po czystym 3-5 kroków i tyle. W sklepie stacjonarnym nie pozwolą Ci chodzić w butach kilka godzin, możesz je przymierzyć i tyle. Chodzenie w butach kilka godzin przekracza sprawdzenie rzeczy.
A co ma sprzedawca zrobić z używanymi butami ?😎
Kupujący ma to w nosie 😕
@instbud
A co ma sprzedawca zrobić z używanymi butami ?
Może zrobić co będzie chciał.
Po złożeniu konsumenckiego odstąpienia od Umowy przez kupującego - buty staną się z powrotem własnością sprzedawcy (czy tego chce czy nie).
Czyli domniemywam że warte będą 0 zł
Kosztowały 219zl
@andi3616 to pomyśl za ile byś kupił te buty jako używane i licz że tyle dostaniesz 🙂 a najlepiej wsadź se watę w palce i za każdym razem jak będziesz je ubierał pomyśl jakiego babola zrobiłeś 😄
Było przymierzyć i jak były za duże odesłać - dostał byś zwrot całości !!!
Ja jestem taki nie uważny zawsze😉
Możesz zwrócić ale z pewnością sprzedający odda ci mniej, ale możesz reklamować z tytułu rękojmi, napisz że rozmiar nie jest taki jak zamawiałeś, musi uznać.😛