Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy allegro pay wpisuje do Bik I innych baz?
@grubaskamadzia same środki w ramach Allegro Pay, czyli limit - nie jest zgłaszany jako zobowiązanie do BIK, jednak umowa zawarta na konkretny zakup w ramach Allegro Pay może być zgłoszona do BIK.
@la_nika -ale z tego co wiem nie każda umowa musi być przekazana do BIK.
Może być ale też i nie.
Napisz konkretnie czy każda umowa jest przekazywana do BIK.
Rozmawiałem telefonicznie z pracownikiem z działu allegro pay. Dostałem informację że każda umowa nie musi być przekazana do BIK.
@Agent555 już wyjaśniam to dokładniej, środki w Allegro Pay nie są kredytem i nie są wpisywane do baz zewnętrznych i nie mają wpływu na zdolność kredytową.
Dopiero w momencie zakupu z Allegro Pay – gdy zaakceptujesz warunki umowy, która zgodnie z polskim prawem jest umową o kredyt konsumencki – my zapłacimy za Twój zakup, a informacje dotyczące umowy możemy przekazać do baz zewnętrznych, zgodnie z wyrażonymi przez Ciebie zgodami. Allegro Pay nie ma obowiązku zgłaszać każdej umowy do baz zewnętrznych.
Dzień dobry, nie do końca się zgodzę.Zapytanie z allegro pay obnożyło mi scooring punktów w bik z 89 na 82. Uważam, że Allegro powinno o tym informować swoich klientów. Zrezygnowałem natychmiast z AllegroPay. Szkoda słów
Oczywiście że zakup wpływa, wiele razy bylo o tym pisane.
Żadnego zakupu nie robiłem. Wczoraj dodawałem opcję payU do mojego konta i z automatu Allegro wrzuciło mi Allegro Pay. Przyszło powiadomienie natychmiast z BIK o zapytaniu kredytowym, na kwotę 500pln. Dziś zrezygnowałem z Allegro Pay. Po zalogowaniu do Bik punktacja spadla. Napiszę to jeszcze raz : ZERO zakupów!!! Allego to sh..t
To kiedy jest zgłaszane a kiedy nie ?
od czego to zależy i gdzie jest o tym informacja podczas zakupu ?
Dokładnie. Bardzo prosimy przedstawiciela Allegro o odpowiedź: jakie są kryteria, kiedy zakup przez płatność Allegro Pay jest zgłaszany do BIK, a kiedy nie.
To bardzo ważne. Ludzie mają kredyty, starają się o nie, czy to na dom, mieszkanie czy samochód i MUSZĄ wiedzieć, czy KAŻDY drobny zakup obniża im szansę na kredyt poprzez scoring BIK, czy też tylko zakup np powyżej jakiejś kwoty.
Pytanie: Jakie są kryteria: kiedy zakup jest zgłaszany do BIK, a kiedy nie - czy może każdy, nawet za 50zł?
Wpisuje, w odróżnieniu od wcześniejszego PayPo. W dodatku kilka drobnych zakupów mocno kopie w scoring BIK, więc polecam rozwagę.
Co to znaczy "kilka drobnych zakupów mocno kopie w scoring BIK, więc polecam rozwagę"?
Sam stałem się ofiarą, więc napisze na swoim przykładzie. Czasem nie chce mi się sięgać po kartę i korzystam z AllegroPay. Najczęściej siadam raz w miesiącu i spłacam przed czasem. Akurat tak się złożyło, że odnawiałem kredyt firmowy i przy analizie wyskoczyły te mikrokredyty po 300-500 zł w BIK. Sama suma czy rata nie powinna się odbijać na mojej zdolności, a jednak scoring się sporo obniżył. Algorytmu BIK nie znam, ale stawiam na to, że system zobaczył nowe 4 kredyty (lub zapytania) i punkty poleciały.
Postawię nawet taką tezę, że jeden limit np. 4000 zł i "zdejmowanie" z niego zakupów obciążałby scoring mniej niż ciągłe mini kredyty na 300-500zł zaciągane na miesiąc-dwa.
Niestety, dokładnie tak. Sam limit allegro pay (np 2000 zł) nie jest zgłaszany do bik. Ale KAŻDY zakup z osobna tak. Jak kupisz 5 książek za 50 zł z limitu allegro to masz w BIK 5 nowych kredytów. Nie ważne że spłacasz je za jednym razem, nie ważne że kupując np. kartą kredytową masz tylko jeden kredyt na cały limit. Przy zakupach Allegro Pay BIK widzi 5 nowych kredytów. I niestety **piiip**, bo scoring mocno leci w dół. Chyba powinno się szerzej ostrzegać userów.
no to podziękujcie pajacom z rządu za ich pomysły... Rezygnuję z usługi Allegro Pay, która była super rozwiązaniem dla mnie na małe kwoty. Teraz każdy **piiip** będzie do BIKa leciał.
"18 maja 2023 roku wejdzie w życie ustawa z dnia 6 października 2022 r. o zmianie ustaw w celu przeciwdziałania lichwie. Zmienia ona między innymi przepisy o ocenie zdolności kredytowej oraz przekazywaniu informacji o zobowiązaniach kredytowych do zewnętrznych baz. Do nowych regulacji prawnych musi się dostosować również usługa Allegro Pay."
Już weszła.🤗
Zdecydowanie odradzam allegro pay chyba, że ktoś nie ma innego wyjścia. Traktowane jest jako kredyt chwilówka co wiąże się z późniejszymi problemami w zwykłych bankach przez dłuższy czas. Trzeba wycofywać zgody i czekać aż zniknie informacja w BIK, przez to bank traktuje Cię jak osobę z problemami finansowymi, niewypłacalną.
To prawda! Właśnie otrzymałam swój raport z BIK. Allego Pay wysyła tam nawet info o zakupach na 40 zł. I na pewno ma to wpływ na ocenę zdolności kredytowej. Jeśli ktoś ma w planach "poważny" kredyt to nie polecam wikłanie się w Allegro PAY i inne tego typu ułatwienia "kup dziś, zapłać później".
BIK, to podmiot powołany na podstawie ustawy. Jeżeli chodzi o przekazanie danych do BIK, to mamy dane, które kredytodawca obligatoryjnie musi przekazać oraz takie, których przekazanie jest fakultatywne.
Zdradzisz może, przekazanie których danych jest fakultatywne? Podejrzewam jednak, że nie są one istotne dla osób korzystających z odroczonych płatności.
Nie wiem czy to prawda ale wg. konsultantki z Alior lepszym rozwiązaniem jest karta kredytowa. Mi na dzień dobry proponowali 6500 do 90 dni na spłatę bez kosztów. I wtedy w BIK figuruje tylko info o posiadaniu takowej karty bez rozbicia na pojedyncze płatności.
Ale ja jestem zdania, że dobry zwyczaj jest nie pożyczać.