anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak mogę podważyć decyzję sprzedawcy o obniżeniu wysokości środków za zwrot?

Kibiz
#1 Nowicjusz#

Dokonałem zwrotu towaru bez podania powodu. Sprzedawca zarzucił mi brak właściwego zabezpieczenia przesyłki -stwierdził brak dodatkowego kartonu, zawinięcie w folię streczową oraz brak dodatkowej foli na towarze a paczkę odesłałem w sposób dostarczony przez sprzedawcę, pomijając kuriozalny zarzut luźnych przewodów (nie były związane) oraz odcisk palca na CD. Chciałbym nadmienić, że paczka została otwarta wieczorem i odesłana następnego dnia i nie nosiła żadnych śladów użytkowania. Dodatkowo zażądał zwrot paragonu. Odpisałem, że ma wystarczające dane odnośnie zakupu i dodatkowo odesłałem paragon w formie elektronicznej. Sprzedający w dalszym ciągu wymagał odesłania paragonu - dla świętego spokoju odesłałem go. Sprzedawca otrzymał za zakupiony towar 199zł a zwrócił 149zł i nie wiem w jaki sposób mogę podważyć decyzję o obniżeniu zwrotu. Nie mogę otrzymać pomocy przez otwarcie dyskusji ze sprzedającym. 

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @Kibiz. Tak, możesz odwołać się od jego decyzji i poprosić o podesłanie szczegółowej wyceny, na podstawie której sprzedający pomniejszył kwotę zwrotu. 
Jeśli potrzebujesz pomocy w dojściu do porozumienia ze sprzedającym, to możemy otworzyć w Twoim imieniu Dyskusję. Daj znać, czy to zrobić.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Kibiz
#1 Nowicjusz#

Cześć, bardzo bym prosił. Jakie dane podesłać?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@Kibiz, wystarczy numer zamówienia 🙂  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Kibiz
#1 Nowicjusz#

9516ce80-bb12-11ef-bce8-8176a287f856    sprzedający Colin371

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Dziękuję, @Kibiz. Poprosiłam już o rozpoczęcie Dyskusji w Twoim imieniu.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Kibiz
#1 Nowicjusz#

Cześć, dziękuję za pomoc. Sprawa została załatwiona pozytywnie.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Kibiz

Ogólnie to masz prawo sprawdzić towar, tak jak zrobiłbyś to w sklepie stacjonarnym.

Tak więc jeżeli zerwałeś jakieś folie z opakowania, to sprzedawca ma prawo obniżyć zwracaną kwotę. Natomiast jak nie było żadnych folii czy plomby i tylko zajrzałeś do opakowania, to sprzedawca nie powinien obniżać zwracanej kwoty. 

A i piszesz o CD, rozumiem że chodzi tu o płytę CD z jakimś programem. Tu robi się problem, bo zgodnie z prawem nośniki z oprogramowaniem, muzyką czy filmami nie podlegają zwrotowi po otwarciu ich opakowania (jeżeli było zafoliowane lub zaplombowane). 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Kibiz Musi swoją decyzje uzasadnić. masz prawo się odwołać, masz dyskusję oraz przy zakupie poradę i pomoc UOKiK

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@LEW433 UOKiK nie zajmuje się takimi **piiip**ołami od tego jest rzecznik konsumenta 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Kibiz sprzedawca ma prawo obniżyć, Ty masz prawo udać się do rzecznika konsumenta lub do sądu, allegro nie jest stroną transakcji ani sądem więc nie podważy decyzji sprzedawcy 😞

Jak Ci się poszczęści to allegro może Ci oddać różnice z protect co nie będzie jednoznaczne z tym że sprzedawca nie miał racji, dają co by kupujący byli zadowoleni 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów