anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Karta Allegro Pay - najczęstsze pytania i odpowiedzi

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć!
Coraz więcej osób korzysta z karty Allegro Pay, bo to szybki i wygodny sposób płacenia nie tylko na Allegro, ale też w innych sklepach - zarówno online, jak i stacjonarnych.

Wraz z popularnością pojawia się sporo pytań: jak ją zamówić, gdzie działa, czy można rozłożyć spłatę na raty i kto właściwie tę kartę wydaje.

Dlatego przygotowałem pytania i odpowiedzi - znajdziesz tu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o kartę Allegro Pay.

1. Czym jest karta Allegro Pay?

To karta płatnicza VISA, dzięki której możesz płacić za zakupy nie tylko na Allegro, ale też w innych sklepach online i stacjonarnych. Wydawcą karty jest Planet Pay sp. z o.o., krajowa instytucja płatnicza nadzorowana przez Komisję Nadzoru Finansowego (KNF).

2. Jak mogę otrzymać kartę Allegro Pay?

Podczas składania wniosku wybierasz:

3. Jak aktywować kartę Allegro Pay?

Po aktywacji w panelu Allegro Pay:

• podczas pierwszego zakupu w sklepie stacjonarnym włóż kartę do terminala i wpisz PIN,
  • kolejne zakupy możesz robić zbliżeniowo,
  • zakupy online możesz wykonywać od razu po aktywacji karty.

4. Gdzie zapłacę kartą Allegro Pay?

Wszędzie tam, gdzie akceptowane są płatności kartami VISA w złotych:

• Online - wpisz numer karty lub zapłać przez Google Pay (opcja Apple Pay już wkrótce).
  • Stacjonarnie - zbliż kartę fizyczną lub telefon z dodaną kartą w Google Pay.

5. W jakich krajach działa karta Allegro Pay?

Zapłacisz nią w Polsce, w krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

6. Czy mogę rozłożyć spłatę zakupów na raty?

Tak! W panelu Allegro Pay możesz:

• wydłużyć okres spłaty,
  • połączyć kilka umów Allegro Pay w jedną.

Do wyboru masz od 3 do 30 miesięcznych rat.

7. Czy mogę zmienić sposób spłaty z 30 dni lub 2 rat na raty miesięczne?

Tak. W panelu Allegro Pay wybierasz nową opcję spłaty (od 3 do 30 miesięcy). Zawarcie nowej umowy powoduje, że poprzednia wygasa, a Ty spłacasz zgodnie z nowym harmonogramem.

8. Jakie warunki muszę spełnić, żeby rozłożyć kredyt na raty?

• spłaciłeś już przynajmniej jeden zakup w Allegro Pay,
  • do spłaty pozostało min. 200 zł,
  • zamówienie nie zostało anulowane ani w całości zwrócone,
  • nie masz opóźnień w spłacie,
  • nie masz blokady na limicie Allegro Pay.

9. Czy mogę połączyć kilka umów Allegro Pay w jedną?

Tak. Możesz skonsolidować różne umowy - zarówno te zawarte przy zakupach kartą Allegro Pay, jak i przy zakupach na Allegro z użyciem środków Allegro Pay. Wybierasz liczbę rat: od 3 do 30.

10. Kto jest wydawcą karty Allegro Pay?

Właścicielem i wydawcą karty jest Planet Pay sp. z o.o., krajowa instytucja płatnicza (numer KNF: IP31/2015), a także pośrednik kredytowy (numer KNF: RPK044359). Planet Pay wydaje kartę na podstawie umowy o kartę płatniczą i działa jako pośrednik kredytowy przy Twoich transakcjach.

Więcej informacji znajdziesz w tym artykule.

W razie pytań chętnie odpowiem!

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jaki jest termin ważności karty?

Czy jak mam konto bankowe podpiete pod allegro i mam ta karte to mi automatycznie wykona operacje z konta czy bedę nabijal limit na pay a osobno co jakis czas musze splacić pay z konta swojego przez allegro?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@az1rael 

Ważność karty możesz sprawdzić w panelu Allegro Pay w zakładce "Karty".

Każdy zakup z Kartą Allegro Pay musisz spłacać, ponieważ tworzy sie osobna umowa.

Jeśli masz podpiętą kartę i wybierzesz płatność kartą to pobierzemy opłatę z karty, a jeśli z karty Allegro Pay to utworzy sie umowa, którą musisz spłacić.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Client:41565936
#7 Wielbiciel

Czy można jakoś zapłacić kartą na e.b.a.y.u? Często tam kupuję i taka możliwość by się przydała. Niestety przy próbie zakupu za pomocą karty transakcja nie przechodzi i dostaje SMSa o treści "Transakcja na kwotę XXX PLN zostala odrzucona. e.b.a.y O*XXXXXXXX pochodzi z kraju, w ktorym nie mozna placic karta Allegro Pay." Próbowałem zmienić adres na e.b.a.y.pl zamiast .com ale to samo. Chodzi o to skąd jest sprzedający?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Client:41565936 

Komunikat jasno wskazuję, że nie zapłacisz w tym przypadku kartą Allegro Pay. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się czy karty Allegro Pay możesz użyć przy płatności to swoje pytanie powinieneś kierować bezpośrednio to sprzedawcy/ platformy na jakiej robisz zakupy.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

staszek5OO
#2 Obserwator

Czym są określone w regulaminie usługi "dobra cyfrowe" w dokładniejszym tego pojęcia znaczeniu?

Czy jeśli chcę skorzystać z karty w celu płatności za cyfrową licencję np. na platformie dystrybucji gier Steam lub Epic Games to taka płatność będzie zaakceptowana?

Czy można również płacić tą kartą za szeroko pojęte "mikropłatności" (nie vouchery na środki do ww. platform) w grach mobilnych i nie tylko? 

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@staszek5OO w Regulaminie usługi Allegro Pay widnieje zapis:
"[...]  Nie możesz płacić z Allegro Pay:

1) jeśli kupujesz rzeczy z niektórych kategorii (zobacz listę: https://allegro.pl/pomoc/artykul/MMWO6jr04Sg );[...]"

Zgodnie z tym, Twoja transakcja kartą Allegro Pay może zostać odrzucona, gdy próbujesz zapłacić za zakupy u sprzedającego, który należy do przynajmniej jednej z następujących kategorii:

• usługi finansowe, w tym: przekazy pieniężne, spłaty zobowiązań finansowych, lombardy, nabycie papierów wartościowych lub instrumentów finansowych,
  • hazard, kasyna, w tym hotele z kasynem, kluby nocne, bary, dyskoteki, serwisy randkowe, usługi towarzyskie,
  • hurtowy obrót produktami: ropopochodnymi, lekami, metalami i kamieniami szlachetnymi usługi telemarketingowe,
  • dobra cyfrowe, zakup bonów, voucherów, którymi można płacić za inne dobra lub usługi,
  • wpłaty na rzecz organizacji politycznych lub religijnych.
   Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów