Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Wczoraj ktoś wykradl moje dane karty i dokonał zakupu na kwotę powyżej 500zl. Karta została zablokowana. Co należy teraz zrobić żeby namierzyć osobę która dokonała zakupu przez allegro pay i aby odzyskać pieniądze które zostały skradzione?
@danio338 Zgłoszenie na Policję.
nikt Ci takich danych nie udostępni / RODO/ bez nakazu prokuratora , tylko przez policję .
@danio338 To był zakup przez Allegro Pay? Jeśli tak, to pieniądze nie są przekazywane z karty, tylko za zakupy płaci Allegro Pay, a Ty spłacasz raty. Może chodzi Ci o PayU?
Masz podpiętą kartę do konta Allegro? Jeśli tak, to być może ktoś się włamał na Twoje konto i zapłacił za zakupy Twoją kartą, poza Allegro Pay. Czym prędzej usuń zapisaną kartę z konta Allegro. https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/karta-platnicza-apple-pay-google-pay/jak-usunac-zapisana-kar...
Skontaktuj się z wydawcą karty i skorzystaj z chargeback.
Transakcja jeszcze nie zostala rozliczona przez bank. Policja powiedziała że potrzebują danych żeby zająć się sprawa. Jedyne co mam to potwierdzenie płatności Ale jeszcze żadnych informacji nie mam. Bank jeszcze nie może zająć się sprawa.
Jeśli chodzi o chargeback to zajmuje się tym bank w którym mam konto czy visa albo MasterCard?
Chargeback (z ang. obciążenie zwrotne) – procedura zwrotu środków za transakcję dokonaną kartą płatniczą realizowana przez wystawcę karty i inicjowana przez klienta w sytuacji, gdy nie otrzymał on produktów albo usług, za które zapłacił (lub np. okazały się uszkodzone), nastąpiła pomyłka techniczna w rozliczeniu transakcji lub transakcja nosiła znamiona oszustwa[1].
@danio338 Cześć. Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Proszę o więcej szczegółów - w jaki sposób dowiedziałeś się o oszustwie? Otrzymałeś wiadomość czy środki zeszły z konta?