Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Wszędzie pisze by aktywować allegro pay wystarczy podać pesel, nr. dowodu i telefon a ode mnie dodatkowo jeszcze chca bym zalogowala sie do baku w celu silniejszego uwierzytelnienia. Boje sie ze to jakieś oszustwo skoro nigdzie nie znalazlam o tym mowy. Tez tak macie?
@WiolaHa Abyś się tylko zalogowała do banku, czy abyś wykonała przelew weryfikacyjny 1 zł? Jeśli chodzi o przelew weryfikacyjny i przenosi Cię na stronę banku, to wszystko jest w porządku.
Nic nie jest napisane o przelaniu 1zl tylko ze chcą sprawdzić moja tożsamośc i historię rachunku w celu silniejszej weryfikacji
@WiolaHa Otrzymałaś wiadomość mailową o dodatkowej weryfikacji? Z jakiego adresu przyszła? Możesz wkleić tutaj zrzut z widokiem jej treści?
@WiolaHa Coś chaotycznie opisujesz, kto żąda żebyś zalogowała się do banku, skąd przyszedł ten mail? Taka dodatkowa weryfikacja jest możliwa.
Jest dokładnie tak jak pisze Wiola, ode mnie również Allegro wymaga dodatkowego uwierzytelniania poprzez zalogowanie się do banku. Po zalogowaniu dostaje od banku informację, że kontynuacja tej operacji (uwierzytelniania logowaniem) daje uprawnienia firmie KONTOMATIK do szczegółowych informacji o rachunku oraz do PEŁNEJ HISTORII transakcji (sic!). To jakiś absurd.
Nie przychodzi żaden mail, po prostu po kliknięciu w Allegro Pay, wypełnieniu formularza i przejściu dalej, na kolejnej stronie jest informacja o konieczności dodatkowego uwierzytelniania, i krok po kroku wyrażasz zgody na dostęp do informacji o koncie, później przekierowuje na stronę banku, tam po zalogowaniu mamy wybrać konto, do którego dostęp dostanie w/w firma.
@Poksowa Kontomatik to aplikacja wykorzystywana przez banki do potwierdzenia tożsamości. Nie ma stałego dostępu do konta bankowego i nie zapamiętuje podanych danych logowania. Dodatkowe uwierzytelnienie wprowadziliśmy, żeby udostępnić Allegro Pay jak największej liczbie osób.
Nie udało mi się zweryfikować informacji, iż jakikolwiek polski bank korzysta z tej aplikacji do potwierdzania tożsamości, większość stosuje metodę przelewu jednozłotówkowego w tym celu. Nikt nie twierdził, że aplikacja ma stały dostęp czy zapamiętuje dane logowania, natomiast przejście przez taki proces uwierzytelniania pozwala Allegro Pay na dostęp do historii wszystkich transakcji na koncie, i z tego co dowiedziałam się od samego Allegro, chętnie z tego korzysta pobierając historię transakcji z przynajmniej ostatnich 3 miesiący. Nie, nie historię wpływów wynagrodzenia na konto, tylko historię wszystkich transakcji, każdej wydanej złotówki. To jest ogromna baza danych na temat danego człowieka, ba! W wielu wypadkach również na temat jego rodziny. I to jest właśnie absurd. Żaden bank nigdy nie zażądał ode mnie takich informacji w przypadku zakupów na raty czy nawet kredytów do kilku tysięcy złotych, natomiast Allegro Pay tego wymaga.
No nic, ja się obejdę bez Allegro Pay, jest wiele innych metod płatności, jak również portali zakupowych, które oferują PayPo i podobne sposoby na zapłatę w późniejszym terminie. To jest każdego indywidualna decyzja czy chce dzielić się informacjami o wszystkich swoich wydatkach z Allegro, mi to zwyczajnie pachnie spear-phishingiem, a Allegro przestaje być dla mnie bezpiecznym miejscem do zakupów.
@Poksowa Masz rację. To klient podejmuje decyzję, czy chce korzystać z Allegro Pay. Dodam jednak, że Kontomatik jest zgodny z wymogami Unii Europejskiej dotyczącymi RODO, a samo połączenie z aplikacją jest szyfrowane i zabezpieczone certyfikatami (ISO 27001). Najważniejsze, abyś czuła się komfortowo korzystając z Allegro.