anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

KSEF czy będą tam wszystkie fv

Hotelantares
#1 Nowicjusz

Czy wszystkie faktury wystawiane przez sprzedających będą trafiać do KSEF?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hotelantares sprzedawców którzy muszą wystawić, do końca roku zwolnieni są Ci co wystawiają za 10000 faktur w miesiącu 🙂

Obowiązkowe dla i od 

• od 1 lutego 2026 r. dla dużych podatników (o wartości sprzedaży za 2024 r. przekraczającej 200 mln zł wraz z podatkiem),
  • od 1 kwietnia 2026 r. dla pozostałych przedsiębiorców, z wyjątkiem najmniejszych podatników „wykluczonych cyfrowo”, których transakcje obejmują niewielkie kwoty (do 450 zł dla pojedynczej faktury i do łącznej wartości sprzedaży do 10 tys. zł miesięcznie) i którzy będą objęci tym obowiązkiem od 1 stycznia 2027 r.

sl-aw-ek
#18 Luminarz

Do tego dochodzą podmioty zagraniczne w tym chińskie. 

oznacz moderatorów

Hotelantares
#1 Nowicjusz

To jest duży problem, korzystając z allegro business nie wiem jak robić zestawienia dla księgowości, połowa dostawców nie wysyła od razu fv, trzeba się upominać, 1/4 wysyła do ksef,  reszta przychodzi albo na maila albo jako załącznik do allegro. Robię bardzo dużo zakupów, zwariować można 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hotelantares proponuje ewidencję zakupów - okienko faktura i odznaczać 🙂

Ja osobiście wystawiam tylko w KSeF, nie wysyłam na maila nie załączam w allegro 🙂 wysyłanie na maila czy w paczce od wejścia KSeF jest dobrowolne 🙂

Hotelantares
#1 Nowicjusz

Nie widzę u siebie tej ewidencji, widzę że można robić ewidencję sprzedaży, ale zakupów?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Hotelantares albo robisz sam wklej kopij w exelu albo ściągasz https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/pobieranie-swoich-danych/utworz-raport zakupy, dostajesz wszystkie zakupy wiec zaznaczasz ostatni miesiąc drukujesz lub kopiujesz i ptaszkujesz od kogo jest faktura i gdzie 😄

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie ma nic gorszego niż nadgorliwość i przesada

Najgorszy jest sprzedawca, który wstawi fakturę do ksef, załączy do allegro, wyśle maila i wersję papierową - to wprowadza prawdziwy bałagan

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED a jeszcze leprze jest jak w paczce masz fakturę bez numeru KSeF, nie wiem po co to wrzucać czy załączać ?