anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupno-anulacja-zwrot

dardo65
#8 Zapaleniec#

Kupiłem przedmiot korzystając z Allegro Pay jednak po godzinie anulowałem ten zakup. W moim panelu figuruje jako zakup anulowany natomiast w zakładce Allegro Pay dalej figuruje jako zakupiony z kwotą do spłacenia. Czy powinienem to spłacić czy też to zobowiązanie zostanie anulowane?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

LEW433
#21 Demiurg#

Tak jest to zgodne z umową Allegro Pay, warto się zapoznać, śrdoki poszły z Allegro Pay i do czasu jak nie wrócą masz obowiązek spłaty rat, ale masz na spłatę 30dni więc zapewne wrócą do tego czasu i umowa zostanie rozwiązana, ale jakby minęło max 14dni to pisz tu o pomoc.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@dardo65 

Jeśli zwrócisz lub anulujesz cały zakup, Twoje środki zwrócone przez sprzedającego bezpośrednio do Allegro Pay zwiększą Twoje środki dostępne w usłudze. Zakup zostanie spłacony, a umowa zawarta z Allegro Pay – zamknięta.

Na zwrot środków przez sprzedającego czekamy:

• 30 dni – w przypadku zakupu z Allegro Pay z opcją spłaty w ciągu 30 dni
  • 1 miesiąc – w przypadku zakupu z jakąkolwiek inną opcją spłaty dostępną w Allegro Pay: 2, 3, 5, 10 lub 20 miesięcy.

Jeśli nie otrzymamy zwrotu od sprzedającego w tym czasie, masz obowiązek spłacić swój zakup samodzielnie.

oznacz moderatorów

dardo65
#8 Zapaleniec#

Z tego co widzę do dnia dzisiejszego sprzedający nie zwrócił środków z anulowanego zakupu (minęło 14 dni). Dzisiaj spłacam to zobowiązanie ale mam nadzieję, że Allegro Pay "przyciśnie" sprzedającego by się nie ociągał się ze zwrotem pieniędzy za coś czego w gruncie rzeczy nie sprzedał. Pozdrawiam

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@dardo65 Kontaktowałeś się w ogóle w tej sprawie ze sprzedającym?

oznacz moderatorów

dardo65
#8 Zapaleniec#

Nie widzę potrzeby kontaktowania się ze sprzedającym, powinien widzieć że zakup został anulowany i jeśli otrzymał za to wpłatę powinien sam zwrócić ją do systemu Allegro Pay zgodnie z regulaminem.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@dardo65 Nie przyciśnie samo z siebie, Ty musisz przycisnąć, a na spłatę masz 30dni, nie 14.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@dardo65 Tak, masz rację - sprzedający powinien zwrócić środki ale jeśli sam się nie przypomnisz to nikt tego za Ciebie nie zrobi.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@dardo65 a ty powinieneś wiedzieć, że nie każdy zakup da się anulować bo np miał wyłączenie zwrotu i dla tego towaru nie ma odstąpienia od umowy konsumenckiej i wtedy sprzedawca nie musi ci wcale kasy oddać i może twój towar leży i czeka na odbiór? Nie wiem co kupiłeś ale to ty masz się kontaktować ze sprzedawcą w celu ustalenia wysyłki / odbioru swojego towaru. Kolejna rzecz sprzedawca prywatny też nie musi się zgadzać na zwroty bez podania przyczyny a my nie wiemy co i od kogo kupiłeś by ci podać dokładną wykładnię przepisów więc najlepiej zapodaj link do oferty

oznacz moderatorów