anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie mogę aktywować Allegro Pay przez walidację numeru dokumentu (kupon 100 zł wygasa dzisiaj)

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:107079737
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,
próbuję aktywować Allegro Pay, aby wykorzystać kupon 100 zł, który wygasa dzisiaj (za ok. 30 minut), jednak formularz wymaga numeru dokumentu w formacie 3 litery + 6 cyfr (jak dla polskiego dowodu osobistego).

Jestem cudzoziemcem i nie posiadam polskiego dowodu osobistego. Posiadam natomiast PESEL oraz kartę pobytu / paszport. Z powodu walidacji pola nie mogę przejść dalej i nie mam możliwości użycia kuponu, mimo że spełniam warunki (mam konto i wymagane dane).

Proszę o:

1. umożliwienie weryfikacji innym dokumentem (karta pobytu/paszport) lub ręczną weryfikację,

2. przedłużenie ważności kuponu albo ponowne przyznanie kuponu po rozwiązaniu problemu, ponieważ technicznie nie mogę go wykorzystać z winy formularza.

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:107079737

Allegro Pay to rodzaj kredytu odnawialnego udzielanego przez Allegro. Jednym z warunków uzyskania kredytu jest posiadanie polskiego obywatelstwa i dowodu osobistego. 

Tak więc ani z Allegro Pay ani z kuponu nie skorzystasz, bo to jest tylko i wyłącznie dla obywateli polskich. 

oznacz moderatorów
Client:107079737
#7 Wielbiciel

Kupon – prezent powiązany z Allegro Pay, którego nie mogę wykorzystać – prośba o rozwiązanie alternatywne.

Dzień dobry,
otrzymałem kupon promocyjny w formie prezentu o wartości 100 zł, który można wykorzystać wyłącznie po aktywacji Allegro Pay. Podczas aktywacji system wymaga podania numeru polskiego dowodu osobistego w formacie 3 litery + 6 cyfr oraz informuje, że Allegro Pay jest dostępne wyłącznie dla obywateli Polski posiadających polski dowód osobisty.
W związku z tym powstała sytuacja, w której kupon – prezent jest w praktyce niemożliwy do wykorzystania, mimo że jestem aktywnym użytkownikiem Państwa platformy i od dłuższego czasu korzystam z Allegro. Posiadam również polskie dane identyfikacyjne, w tym PESEL oraz kartę pobytu.
Z perspektywy kupującego wygląda to jak nierówne traktowanie, ponieważ kupon jest przyznawany, ale jednocześnie warunki jego użycia powodują, że staje się on niedostępny dla osób z innych krajów, które legalnie przebywają w Polsce i posiadają polskie dane identyfikacyjne. Jest mi bardzo przykro, że w efekcie prezent okazuje się niewykonalny do wykorzystania wyłącznie ze względu na obywatelstwo.
Proszę o rozwiązanie sprawy w jeden z poniższych sposobów:
zamiana kuponu na taki, który można wykorzystać bez Allegro Pay (np. standardowy kupon/rabat przy zwykłej płatności), albo
przyznanie równoważnej rekompensaty / alternatywnej promocji, którą mogę realnie wykorzystać.
W razie potrzeby mogę przekazać wszystkie niezbędne dane do potwierdzenia, w tym adres zamieszkania, PESEL oraz numer karty pobytu.
Z poważaniem,
Andrii [edytowano]

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:107079737 a od kogo i za co ten kupon?

Te 100 zł otrzymuje się dopiero po aktywacji allegro pay a nie przed 🤔

Może to kupon lub bon na wykorzystanie w konkretnych kategoriach.

Tak jak pisał @pecela bez polskiego obywatelstwa i dowodu nie aktywujesz allegro pay

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:107079737 

Allegro Pay to dobrowolna usługa i działa na podstawie regulaminie, który został ustalony przez Allegro Pay. Tak samo jak bank może ustalić, że do kredytu potrzebuje konkretnego dokumentu, tak samo Allegro Pay może określić, czym identyfikuje klienta przy tej formie finansowania.

Proces weryfikacji Allegro Pay został zbudowany w oparciu o polski dowód osobisty i tylko ten dokument integruje się z ich systemem/partnerami finansowymi. To wymóg techniczno-proceduralny. Jeśli ktoś nie spełnia wymogów regulaminu, to niestety - niezależnie od statusu pobytowego - usługi aktywować się nie da. I tyle. 

Allegro Pay ma prawo ustalić zasady swojego produktu finansowego, o ile nie są sprzeczne z prawem, a tutaj to jest po prostu kwestia przyjętej metody identyfikacji, nic więcej.

Dodatkowo piszesz na publicznym forum, więc proszę nie podawaj tu swoich danych wrażliwych.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów