anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płatność kartą Allegro Pay w sklepach stacjonarnie

Michelon4
#8 Zapaleniec#

Witam,

Zamówiłem niedawno kartę fizyczną. Dostałem, aktywowałem, przychodzę do pierwszego z brzegu sklepu spożywczego w okolicy, chcę zapłacić za zakupy. ODMOWA. Przychodzi SMS: "Transakcja została odrzucona. Sprzedawca znajduje się na liście branż wykluczonych z możliwości płacenia kartą Allegro Pay".

No więc trochę przypał.

Skąd mam wiedzieć, który sklep akceptuje kartę, a który nie. Jest jakaś lista pewnych firm? Można to gdzieś wcześniej sprawdzić?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

😎

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Proponował bym zacząć poszukiwania tutaj:

Regulamin korzystania z Twoich środków za pomocą karty płatniczej – dostaniesz go mejlowo po zawnioskowaniu o kartę. Regulamin określa zasady i warunki korzystania z karty jako instrumentu płatniczego, który pozwala Ci wykorzystywać Twoje środki do płatności na Allegro i poza Allegro. Znajdziesz w nim również informacje o tym, jak zawrzeć umowę o korzystanie z Twoich środków za pomocą karty płatniczej.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie zmienia faktu ze to karta kredytowa.

oznacz moderatorów

Client:130480685
#9 Pomysłodawca#

Zawsze się czyta regulamin, a tu niespodzianka.

oznacz moderatorów

Michelon4
#8 Zapaleniec#

O to chodzi?

§ 5. Kiedy możemy odrzucić Twoją Transakcję (Twój wniosek kredytowy)?
1. Twoją Transakcję możemy odrzucić z tych samych powodów, dla których możemy odmówić
dokonania Zakupu z Allegro Pay, ograniczyć Ci dostępność usługi Allegro Pay lub dostępność
Twoich Środków (zgodnie z “Regulaminem usługi Allegro Pay”), a poza tym gdy:
[...]
4) Transakcja służyłaby zapłaceniu za Zakupy, które obejmują przedmioty i usługi z kategorii, dla
których Allegro Pay jest niedostępne zgodnie z “Regulaminem usług Allegro Pay”;
5) Transakcja służyłaby zapłaceniu za Zakupy u Akceptanta, który należy do przynajmniej jednej
z następujących kategorii:
a) usługi finansowe, w tym: przekazy pieniężne, spłaty zobowiązań finansowych,
lombardy, nabycie papierów wartościowych lub instrumentów finansowych, lub
b) hazard, kasyna, w tym hotele z kasynem, kluby nocne, bary, dyskoteki, serwisy
randkowe, usługi towarzyskie, lub
c) hurtowy obrót produktami: ropopochodnymi, lekami, metalami i kamieniami
szlachetnymi, lub
d) usługi telemarketingowe, lub
e) dobra cyfrowe, zakup bonów, voucherów, którymi można płacić za inne dobra lub
usługi, lub
f) wpłaty na rzecz organizacji politycznych lub religijnych;
[...]

Czyli za każdym razem mam się bawić w detektywa i sprawdzać czy w sklepie nie znajduje się gdzieś przypadkiem kącik z lekami czy kuponami Lotto?

A co z franczyzami? Auchan, Carrefour, Biedronka, Dino itd....

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Ale serio chcesz używać karty Allegro Pay żeby kupić fajki i małpkę w Żabce albo obstawić bukmachera? To już lepsza jest dowolna karta kredytowa, która daje Ci 50-56 dni bezodsetkowych w zależności od karty i banku. Do tego też zazwyczaj korzystne oferty rozłożenia na raty. Ta karta zwyczajnie nie nadaje się do "codziennego użytku" pomimo tego tak ją reklamują. 

Wiadomo, Twoja karta, Twoje wydatki i nic nikomu do tego. Natomiast dziwi mnie Twoje zdziwienie, regulaminy SZCZEGÓLNIE USŁUG KREDYTOWYCH czyta się przed zawarciem umowy 🙂

oznacz moderatorów

Michelon4
#8 Zapaleniec#

To po co tak reklamować? A później się dziwić, że klienci mają pytania?
Zaszedłem do pierwszego z brzegu sklepu spożywczego kupić bułki i jogurt (a nie mi tu z fajkami wyskakujesz...), a nie mogę tego zrobić!

Moim celem były proste zakupy spożywcze pod koniec miesiąca czasem jak mi budżet się nie spina i chciałbym wiedzieć czy np. idąc do Carrefoura uda mi się zapłacić czy nie?

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Spokojnie, te fajki i małpka to nie było nic osobistego w Twoją stronę. Chodziło mi raczej by podkreślić wykluczenia tej karty. Regulamin karty Allegro Pay jest ściśle powiązany z regulaminem samego Allegro Pay. Wykluczenia, które dotyczą zakupów w ramach limitów Allegro Pay dotyczą też karty płatniczej. Dlatego zapłacisz nią w sklepie elektronicznym jeśli będziesz chciał kupić sprzęt RTV AGD, opłacisz większość zakupów internetowych.

Ale w większości codziennych sklepów, które oferują właśnie jakieś kupony Lotto, vouchery, alkohol i papierosy - to jest istna loteria czy płatność przejdzie czy zostanie odrzucona. Dlatego napisałem, że ta karta kompletnie nie nadaje się do codziennego użytku. Żadna "normalna" karta kredytowa nie ma takich ograniczeń jak ta. Co najwyżej naliczą Ci jakaś chorą prowizję za płatność u bukmachera etc. ale płatności zawsze przejdą (w ramach limitu). Tutaj z tą kartą nigdy nie wiadomo.

oznacz moderatorów

Michelon4
#8 Zapaleniec#

Ok, pozostaje sobie samemu sprawdzić, mając zabezpieczenie w razie czego. 

Dobrze, że pyszne.pl przeszło, to już będzie mój pierwszy punkt na liście 🙂

oznacz moderatorów