anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze sprzedajacym

Client:38289633
#7 Wielbiciel#

Kupiłam szafę kasa poszła a towaru nie otrzymałam.  Dokonałam zwrotu , który sprzedający oczywiście przyjął.  Miał oddać kasę na konto allegro.  Cóż 5 dni cisza . 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:38289633 Czy minęło już 14 dni od zgłoszenia zwrotu?

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Agent051
#16 Inspirator#

@Client:38289633 Zgodnie z ustawą konsumencką, sprzedający musi zwrócić wpłatę niezwłocznie, maksymalnie w ciągu 14 dni od zgłoszenia zwrotu, ale może wstrzymać się z wypłatą do chwili otrzymania przesyłki zwrotnej i sprawdzenia czy zwrot nie był używany.

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@Client:38289633 Jeśli dokonałaś zwrotu (odstąpienia od umowy ) przed wysyłką, sprzedający powinien Ci oddać pieniądze w ciągu 2 dni - zgodnie z regulaminem Allegro. Po zwrocie wpłaty przez sprzedawcę, Allegro oddaje Ci pieniądze w ciągu kolejnych 3 dni. Jeśli jest inaczej, otwórz Dyskusję; https://allegro.pl/dyskusje/nowa i w niej zgłoś problem. 

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@Client:38289633 
towaru nie otrzymałamDokonałam zwrotu , który sprzedający oczywiście przyjął.

Nie dokonałaś zwrotu. Nie otrzymawszy towaru - nie masz możliwości odesłania go (zwrotu). 

Prawdopodobnie wypełniłaś formularz zwrotu (deklarację zamiaru odesłania rzeczy) i wysłałaś sprzedawcy swoje oświadczenie o odstąpieniu od Umowy.
W tej sytuacji sprzedawca także nie mógł przyjąć zwrotu, a co najwyżej mógł przyjąć Twoje oświadczenie o odstąpieniu.
Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynnościPrawo do odstąpienia od umowy – Prawa konsumenta (uokik.gov.pl) ).
Od momentu wypełnienia formularza zwrotu masz 14 dni na zwrot towaru do Sprzedawcy (Art.34 p.1 Ustawy o Prawach Konsumenta).
Poczekaj 14 dni, a gdyby nadal środki nie zostały Ci zwrócone - podaj Sprzedawcy numer odesłanej przesyłki ze zwrotem. 

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów