anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Towar u sprzedawcy, opóźniona płatność nadal do uregulowania

HeartCom
#7 Wielbiciel

Witam. 
Do kogo się tu zwrócić? Jakie procedury w takich sytuacjach? Korzystam dosyć często z odroczonej spłaty. Ostatni czasy dosyć sporo zakupów w niedługich odstępach czasu od siebie i straciłem rachubę co za co kiedy wypada. Jednak w jednym okresie zastonowiła mnie jakoś stosunkowo duża spłata. Okazało się, że nie dopatrzyłem się tego wcześniej, a mi nadal wisi płatność za towar, który wrócił do sprzedawcy w określonym terminie.. Płatność mi wisi już po terminie.. a ja nie wiem co tu zrobić. Towaru nie mam, a tu allegro woła spłatę za coś czego fizycznie nie mam.. Założony spór, sprzedawcy niby nie mogą zwrócić wpłaty a ja mam zablokowane środki i fatum odsetek. Wpłacę odzyskam dostęp do systemu, ale czy odzyskam pieniądze? Czy poniosę koszty towaru którego fizycznie nie mam.. Jest jakiś kontakt z działem w tej sprawie? Jakie są procedury? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.. Towar wrócił do sprzedawcy, ale widać środki z allegro już nie przez co allegro nadal chce ode mnie płatności mimo iż towar wrócił do sprzedawcy w terminie 14 dni choć fizycznie w ciągu 7dmiu. 
Jakie mam prawa i jakie możliwości szybkiego naprostowania sytuacji?

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zawarłeś dwie różne umowy: jedną z bankiem, drugą ze sprzedawcom. Banku nie obchodzi Twój zwrot. Nie chcesz mieć kłopotów to spłać. Gdy sprzedawca odda to kasa wróci na pay jako nadpłata i będziesz ją mógł wypłacić na swoje konto. Na przyszłość zerkaj w zwroty i po 14-stu dniach od razu się dopominaj, wtedy o ile naprawdę wyjątkowego pecha nie masz to spokojnie to zawczasu spłaci.

A teraz wzywaj w dyskusji Allegro...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

HeartCom
#7 Wielbiciel

OK Czyli musze spłacić towar którego nie mam i mieć nadzieję, że tych dwóch zwróci kasę i dzięki temu odzyskam ją, a ona zwrócona zostanie w postaci nadpłaty na pay? Czyli bym ją otrzymał na to konto na które wpływały środki ze sprzedaży na allegro? Dobrze rozumiem? Jakiś czas operacyjny w takich sytuacjach przybliżony? Fakt.. Kiedy nie mam liczniejszych zakupów to się orientowałem, czy zwrot dostałem równie terminowo jak sprzedawca zwrot towaru.. Tutaj moje niedopatrzenie.. Zwróciła tu moją uwagę kwota w danym czasie do spłaty, bowiem wszystko planowałem w określonych widełkach, które tutaj okazały się przekroczone. Ino stwierdziłem to już przed faktem opłat a nie wcześniej. Wcześniej takich problemów nie było jak nawet takich sytuacji pilnowałem.. Tu chwila nieuwagi, i dwie sytuacje.. a sprzedawcy cicho.. Ale czy oni otrzymują pieniądze z banku, nawet jeśli transakcja kończy się zwrotem? Czy tam wynikło to w tym przypadku z różnicy czasu na który wpłynął brak zgłoszenia, że towar zwrócony a płatność wisi?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @HeartCom. W tym artykule znajdziesz dokładny opis działań, które możesz wykonać w przypadku zwrotu zamówienia z płatnością Allegro Pay. Szczególnie przydatny może być fragment ''Jeśli sprzedający zwróci środki po tym, jak już spłacisz zakup''. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów