Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
Jak wygląda procedur zwrotu środków przy zakupie ratalnym?
Kupiłem telefon opłacając zakup poprzez raty PayU. Potem zwróciłem telefon, sprzedający zaakceptował zwrot.
Odstąpiłem od umowy kredytu z bankiem.
Jak technicznie wygląda zwrot środków?
Sprzedający - PayU (pośrednik) - Bank?
czy Sprzedający - Ja (kupujący) - Bank?
Od wczoraj sprzedający twierdzi, że nie może dokonać zwrotu poprzez allegro finanse, jest jakiś problem. Nie wiem dokładnie jaki to problem.
Dlatego pytam czy jest opcja, aby mi przelał na konto środki, a ja potem wyję je do banku celem zamknięcia umowy kredytowej? Ale tak sobie pomyślałem czy wtedy nie będę posądzony o wyłudzenie?
Ja przecież tych pieniędzy nie miałem "w ręku", bank za mnie opłacił zakup i wg mnie pieniądze powinny od razu trafić do banku, czyli droga: sprzedający - PayU (pośrednik) - Bank.
Pozdro / Jarek
@Yarros77 jeśli sprzedający nie może dokonać zwrotu, niech skontaktuje się z nami. Zawarłeś umowę z bankiem i na Tobie spoczywa odpowiedzialność dopilnowania, żeby pieniądze trafiły do banku. Sprzedający zwraca pieniędzy, które trafią na umowę do banku (spłacając i zamykając ją).
Natomiast jeśli sprzedający ma problemy ze zwrotem, proponuję się kontakt z nami przez formularz kontaktowy.
Jakiś mało rozgarnięty ten sprzedający.
Założyłem dyskusję i Allegro napisało że: Zwrot pieniędzy przez Allegro nie jest możliwy. Proszę, by Kupujący podał w Dyskusji dane do przelewu. Sprzedającego proszę, aby załączył potwierdzenie, że zwrócił pieniądze Kupującemu.
Uzgodniliśmy zatem, że do mnie trafią środki, a ja potem wyślę je do banku.
Dziwne to dla mnie. Dlaczego zwrot pieniędzy przez Allegro nie jest możliwy ?
No cóż, wg mnie coś nie tak z tym sprzedającym.
@Yarros77 w takiej sytuacji na przyszłość zachęcam do kontaktu z obsługą Allegro przez formularz kontaktowy. Ja bym skontaktował się pomimo to przez formularz i dopytał o kwestie odstąpienia od umowy po stronie banku.