anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniędzy za wcześniejszą spłate raty

MAMY ROZWIĄZANIE!
Gursonek
#2 Obserwator#

Dzień dobry.

Mam pytanie - miałem kilka produktów wziętych na raty AllegroPay. Raty były oprocentowane, m.in były produkty rozłożone na 30/ 20 rat. Zapłaciłem na przykład 5 rat, a potem całość. 

Czy w związku z tym bank/czy Allegro zwróci mi coś na konto? Ile będę czekał na taki ewentualny zwrot? Oczywiście numer jest przypisany do konta. Takie pytanie przyszło mi do głowy, bo spłaty dokonałem 11 października i do teraz cisza.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Gursonek zwrot powinieneś otrzymać na swój rachunek bankowy w ciągu 3 dni roboczych. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym artykule

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Gursonek
#2 Obserwator#

Do tej pory nie otrzymałem zwrotu. Link, który podałaś nie działa

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Gursonek  To zależy który bank kredytował zakup i jakie były zapisy umowy kredytu.  Banki żyją z odsetek od kredytów i nie tolerują takich  jednostronnych  "ulepszeń" umowy.

Wyjaśnij sobie to z bankiem, nie z Allegro bo  Allegro tylko pośredniczy, a umowę kredytową masz z bankiem.

Prawdopodobnie nie dostaniesz żadnego zwrotu, zwrot byłby możliwy gdybyś wystąpił do banku o  zmianę warunków spłaty.  Tylko że takie przeliczenie od nowa rat prawdopodobnie byłoby droższe niż koszt zapłaconych odsetek.

oznacz moderatorów
Gursonek
#2 Obserwator#

@br. Nie zgodzę się tutaj ze stwierdzeniem, że: ,, Wyjaśnij sobie to z bankiem, nie z Allegro bo Allegro tylko pośredniczy, a umowę kredytową masz z bankiem" - gdyż płaciłem ze środków Allegro Pay, tam mam limit 1,800zł. W samej umowie jest - cytuje: ,,Kto jest Stroną Umowy? Tę Umowę zawierasz Ty, czyli xxx oraz My, czyli Allegro Pay" - więc NIE MA MOWY O ŻADNYM BANKU 🙂  Bo to nie zakup PayU

Niemniej jednak masz racje, gdyż wpłacona kwota jest pomniejszona o odsetki

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Gursonek skontaktuj się z nami przez ten formularz

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Gursonek  Jeśli tak jest to sorry,  wydawało mi się że kwoty spłacane max do 2 rat (bezodsetkowe)  pożycza Allegro, a kwoty o większej ilości rat kredytują banki.  Ale skoro jest tak jak piszesz, to widać że Allegro usiłuje zarabiać na czym się tylko uda, nawet bezprawnie, bo skoro Allegro nie jest bankiem to nie powinno udzielać kredytów. Bo czym innym jest bezodsetkowa tak zwana odroczona płatność a  zupełnie czym innym jest oprocentowany kredyt.

oznacz moderatorów