anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot pieniedzy z Programu Ochrony Kupujacych

Storczyk2018
#9 Pomysłodawca#

Hej

Jeśli źle wybrałam dział to z góry przepraszam, niestety nie wiem gdzie mogłabym go dodać bo sprawa jest nietypowa.

Rok temu zakupiłam przedmiot na allegro warty 494zl. 2 miesiące temu ten przedmiot się zepsuł a sprzedający nie chciał dojść do porozumienia. Allegro udostępniło mi metodę złożenia wniosku POK z którego skorzystałam. Jak się później okazało formularz zawierał błędy a mianowicie nie mogłam zmienić kwoty o jaką się ubiegam a było to 45.95 około na części oraz zmienić numeru konta do wyplaty( płaciłam za ten przedmiot poprzez allegro pay ale był on dawno splacony juz)

Dostałam informację o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku i że przyznano mi w wyniku błędu 494zl oraz że na numer konta mam zwrocic roznice. Zrobiłam to za nim pieniądze z POK do mnie dotarły a teraz się okazuje że pieniądze poleciały nie wiadomo do kogo. 

Numer konta który jakimś cudem się znalazl we wniosku (ja go nie wpisywalam) nie jest mój. A allegro przekazało tylko ze mój problem przenosi na inny dział a ja czekam już 5 dni i nic.. zero kontaktu na moje pytania. Zaczynam się bać że pieniądze już przepadły 😔 nie dość że nie dostałam tych 494zl z POK to przelałam do allegro jak prosili roznice w kwocie 448,10gr

Co mogę dalej zrobić? Był ktoś w podobnej sytuacji?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

mwmonety
#21 Demiurg#

Dziewczyny czy możecie wskazać drogę do rozwiązania tego problemu? @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Storczyk2018, weryfikuję tę sprawę. Proszę Cię o cierpliwość, ponieważ odpowiedź mogę dostać dopiero po weekendzie.

Maja
   Moderatorka

mr_oma
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@Storczyk2018, otrzymałaś zgodę na POK w wysokości 45,90 zł. W wyniku pomyłki zaakceptowany został  wniosek na cała kwotę zamówienia, a nie tylko na uzgodnioną cześć. Poprosiliśmy o zwrot nadpłaty, czyli 448,10 zł. Tę kwotę zwróciłaś i dzięki temu zwrot tytułem POK wynosi ostatecznie uzgodnioną wysokość 45,90 zł.

Zapłaciłaś za zamówienie poprzez Allegro Pay, dlatego nie możesz podać dowolnego konta do zwrotu. Po zwrocie pieniądze zasilą umowę Allegro Pay. Jeśli przez zwrotem spłaciłaś umowę, na swoim koncie Allegro Pay zobaczysz nadpłatę (będzie widoczna w szczegółach spłaty tej transakcji w zakładce Kupione).

Maja
   Moderatorka

Storczyk2018
#9 Pomysłodawca#

Dziękuję za odpowiedź. Tak wiem jak to wyglądało i wiem że nie mogłam zmienić kwoty na 45zł dlatego zapewne została zaakceptowana kwota 494zl oraz nie mogłam zmienić nr konta. Oczywiście przelew powinien przyjść w kwocie 494zl gdyż tak jak Pani napisała, zwróciłam różnice.

Nie pisałbym tu gdybym poprzez formularz allegro nie była ignorowana od przed wczoraj ale za błędy się płaci, mogłam poczekać ze zwrotem lecz chciałam być fair.

Jeśli chodzi o zakup, tak był on opłacony poprzez allegro Pay tak jak pisałam to już wyżej w poście. 

Pytałam się w formularzu gdzie trafi kwota zwrotu czy na moje konto bankowe czy na allegro pay otrzymałam odpowiedź w której było wyraźnie napisane :Widze że pieniądze nie zostały zwrócone na allegro pay,  przelew został zlecony na konto bankowe które podała pani we wniosku. Odpisałam : nie podawałam konta bankowego - na co dostałam odpowiedź z numerem konta na które został zlecony przelew 13 1240 6960 2001 0037 7831 3836 ( dodam że jest to całkowicie inny numer konta niż ten przypisany do szybszej spłaty , który widnieje w panelu allegro pay czyli prawidłowy : 12 1240 6960 2001 0002 5849 8813), pieniądze miały dotrzeć do piątku niby są na to 3 dni od pozytywnego rozpatrzenia , jest niedziela, na koncie allegro pay nie mam nadpłaty , na swoje konto również nie dostałam przelewu w kwocie 494zl.

Gdyby nie taka odpowiedź w rozmowach poprzez email, byłabym bardziej spokojna więc proszę o wyrozumiałość.

Do kiedy dostanę zwrot ? Mimo wszystko i tak dziękuję za pomoc .

oznacz moderatorów