anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot przedmiotu zakupionego przez Allegro Pay

pksprzedaz
#8 Zapaleniec#

Kupiłem używany telefon, (wg. regulaminu Allegro stan używany: w pełni sprawny i działa zgodnie z przeznaczeniem)

Telefon jest niesprawny - resetuje się i ma padniętą baterię.

Opłaciłem aukcję przez Allegro Pay. Co muszę zrobić, żeby dokonać zwrotu do sprzedającego? Czy mam opłacić Allegro Pay i później wygenerować etykietę zwrotną? Nie opłacać i tylko zwrócić?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

To reklamcja a nie zwrot, ale robi się to tak samo jak przy zwykłym zakupie, mówimy o ratach, Otwórz dyskusję: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

pksprzedaz
#8 Zapaleniec#

Mam opcję darmowego zwrotu w szczegółach zakupu (Zwróć zakup). Napisałem i zobaczę co powiedzą w sprawie zwrotu, ale myślę że nie będą próbować się wykręcić. Inaczej otworzę dyskuję.

Tylko nie wiem będzie wyglądać zwrot pieniędzy skoro to poszło przez Allegro Pay.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To błąd ponieważ przy zwrocie sprzedający może Ci zwrócić np. 1zl wg prawa. A przy reklamacji uznanej nie.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Należy zgłosić reklamację do sprzedającego, może też być w formie dyskusj. Czym innym są sprawy między tobą a sprzedającym i proces reklamacji, a czym innym twoje zobowiązania wobec Allegro pay, które musisz rozliczyć terminowo. 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @pksprzedaz. Jeśli chodzi o sam zwrot, to pieniądze, które dostaniemy od sprzedającego zaliczymy na poczet Twoich spłat. 
Jeśli chcesz reklamować otrzymany produkt, to zachęcam do rozpoczęcia Dyskusji ze sprzedającym i opisanie sytuacji. Gdy odeślesz przedmiot, a sprzedający nie zwróci pieniędzy i Dyskusja nie przyniesie skutku, możesz skorzystać z Allegro Protect, w którym możesz odzyskać pieniądze.

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

pksprzedaz
#8 Zapaleniec#

Ok dziękuję za potwierdzenie, to samo przeczytałem na stronie o zwrotach.

Sprzedający odpisał w wiadomości na Allegro, żebym odesłał i zwróci pieniądze. Czy mogę odesłać i w przypadku problemów ze zwrotem środków dopiero wtedy rozpocząć dyskusję i uzyskać zwrot z Allegro Protect?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Możesz tak zrobić, ale prawo jest jasne zwrot bez podania przyczyny to nie reklamcja, możesz zmienić zdanie ale to zawsze ryzyko i możliwe problemy. W takiej sytuacji trzeba zaznaczyć w zwrocie przyczynę, masz darmowy zwrot?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@pksprzedaz tak możesz bo masz na piśmie że wyraził zgodę na taki zwrot, a właściwie jest to uznana reklamacja z żądaniem zwrotu środków ze strony sprzedawcy

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tylko nie napisał ile % zwróci!☹️

oznacz moderatorów