Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,wylicytowałem 8 banknotów,każdy na osobnej aukcji.W zakładce "dostawa " przy każdej aukcji cena listu poleconego ekonomicznego wynosiła 12zł co i tak już jest już sporym przegięciem bo zazwyczaj kosztuje to 7-8 zł.Jednak gdy chciałem zapłacić okazuję się że naliczyło mi aż 41 zł za list polecony 🤣 Nie rozumiem co to za problem włożyć 8 banknotów do koperty.
Czy takie coś jest w porządku?
Może każdy banknot jest zabezpieczany tektura falistą, a list polecony w rozmiarze M ma maksymalnie 2 cm grubości. Dlatego sprzedający ma ustawione maksymalnie 2-3 szt. na przesyłkę.
@Barakun91 Obrazków niestety nie widzimy, więc trudno ocenić, czy sprzedawca świadomi łoi na przesyłkach, czy nie umie ustawić cennika. Generalnie przy takim towarze koszty raczej nie powinny się dublować, bo nawet do listu można włożyć kilkanaście sztuk. Jednak może to też być kwestia wartości, ubezpieczenia itd. Być może powyżej pewnej kwoty zakupu już nie wysyła listem.
A przesyłkę kurierską lub paczkomat ten ten sprzedawca oferuje? Jak tam wygląda sprawa kosztów?
Proponuję przed zapłatą skontaktować się ze sprzedawcą, wtedy jego intencje okażą się jasne
Wiesz może być tak jak poniżej o folii falistej piszą. A może być zwykły błąd cennika. Tam jest to średnio po polsku skonstruowane i można to nawet nie chcący źle ustawić. Ja ostatnio tak zrobiłam z orlenem i dopiero jak ktoś za 3 przesyłki zapłacił to się zorientowałam (kasę za 2 mu sama zwróciłam). Inną sprawą jest, że może też mieć tak celowo, bo np wysyła z różnych miejsc.
Chyba lepiej spytać jego dlaczego tak jest, skoro chcesz wiedzieć.
A fakt faktem, że błąd trochę Twój, to się sprawdza przed zakupem. Przed ostatnimi zmianami lubiłam policytować ciuchy i zawsze to najpierw u nowych sprzedawców sprawdzałam, więc w sumie nie rozumiem w czym miałeś problem. Sprzedawca ma prawo ustawić ofertę tak jak mu pasuje, Ty masz się z nią zapoznać i zgodzić lub nie.
@Barakun91 Teraz widać, zmieniła się tylko cena dostawy listem, kurier DPD i Pocztex kosztuje cały czas tyle samo. Wygląda na to, że doliczają się koszty za dodatkowe przedmioty, czyli sprzedawca tak ustawił - celowo, albo przez pomyłkę. Być może stosuje ten sam cennik dla innych przedmiotów, np. monet w kapslach czy slabach, i wtedy byłoby to zrozumiałe. Pocztex do 5 kg kosztuje tyle samo, a koszt listu rośnie wraz z wagą i objętością.
Czyli albo wybrać Pocztex, albo skontaktować się ze sprzedawcą 🐭
Ale to nie ma znaczenia jak ustawił, to się nie zmienia po zakupie. Powinieneś to sprawdzić przed zakupem. Może nie wiesz jak. Wchodzisz w zakładkę DOSTAWA- zaznaczasz
"Kupujesz więcej niż jedną sztukę?
Sprawdź koszt dostawy dla wielu sztuk"
I masz wszystko.
Inną sprawą jest, że portal swoje wróżby wyświetla w widocznych miejscach, a wszystko to co ważne ukrywa w takich zakładeczkach...
@Barakun91 Tak, cennik ustawia sprzedający więc ma jakiś swój cel w tym, może nie wejdą wszystkie banknoty.
@Barakun91 @LEW433 @AnnaG-Antyki @SpeedyGonzalezz
Kwota poniżej 70 zł.
Na allegro wielokrotnie kupowałem banknoty u różnych sprzedawców i nikt nigdy nie robił takich numerów,zawsze koszt wysyłki był taki sam.Również w żadnej zakładce typu "dostawa" czy "O sprzedającym" nie ma żadnych informacji na ten temat.
na pewno wejdą wszystkie banknoty między jedną tekturkę do poleconego, jak są w portfelu to im jakoś nie przeszkadza. Zapewne chciwy sprzedający specjalnie tak ustawił cenniki, aby były absurdalne koszty dostawy i chce wyłudzić pieniądze....
Płać i płacz 😭