anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

AirPods Pro 2 podrobione.

dj_PayLOADer
#7 Wielbiciel

Zakupiłem słuchawki 23.04.2025

oddalem do naprawy bo jedna przestała mi działać. Serwis Apple stwierdził że są to nieoryginalne słuchawki. Wydana została ekspertyza. Założyłem dyskusję ze sprzedającym. Z tym nie ma kontaktu. Allegro kazało mi czekać na odpowiedź od niego. Pytałem o zwrot z Programu Ochrony Kapujących - mówili spokojnie czekamy co sprzedawca odpisze. Mówiłem że nic bo nie ma z nim kontaktu. Teraz problem jest żeby dostać z programu zwrot i allegro odsyła mnie z problemem na policję 🙂 chyba nie tak to powinno działać? 

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć @dj_PayLOADer, z tego co widzę, nasz konsultant odpowiedział Ci dziś o godzinie 12:42. Był to zakup niekonsumencki, więc aby móc ponownie rozpatrzeć wniosek w ramach programu Allegro Ochrona Kupujących, niezbędne jest zgłoszenie zawiadomienia na policji i przesłanie do nas jego potwierdzenia.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów

dj_PayLOADer
#7 Wielbiciel

Tak też zrobię ale fajnie byłoby jakby osoby które biorą udział w dyskusji z ramienia allegro informowały o tym wcześniej bo zadawałem pytania czy podczas już trwającej dyskusji mam iść z problemem na policję czy nie. Odpisano mi że mam czekać na odpowiedź sprzedawcy - oszusta 14 dni. Niepotrzebnie zwlekałem z tym co i tak musiało się wydarzyć żebyście zareagowali właściwie na sprzedaż podróbek 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niepotrzebnie się w dyskusji z tą policją wychylałeś i ze stwierdzeniami typu „oszust”. 

Jest szansa, że dostałbyś rekompensatę bez składania zawiadomień i bez angażowania służb. 

Teraz mleko już się wylało a otrzymanie rekompensaty z AOP stoi pod znakiem zapytania - niestety. 

Allegro w takiej sytuacji może Ci odmówić wypłaty rekompensaty nawet po tym jak otrzymasz z policji potwierdzenie wszczęcia postępowania - widziałem tu takie przypadki już niejednokrotnie. 

oznacz moderatorów

dj_PayLOADer
#7 Wielbiciel

Słuchaj nie ja wyjeżdżam z policją tylko allegro chce żebym złożył zawiadomienie … o czym ty piszesz 😄 czytasz w ogóle co napisałem? 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dj_PayLOADer @Tak, czytam. 
„…zadawałem pytania czy podczas już trwającej dyskusji mam iść z problemem na policję czy nie”

Niestety ale jest dosyć duża szansa na to, że zostajesz z niczym. 
Jak pisałem - nie raz już widziałem tu wątki niemal dokładnie takie jak ten w którym finalnie Allegro odmówiło wypłaty rekompensaty. 

oznacz moderatorów

dj_PayLOADer
#7 Wielbiciel

Oczywiście bezpodstawnie bo wg regulaminu nie mogą odmówić nawet jeżeli zakup był na firmę - to na ich portalu doszło do obrotu towarem podrobionym. Cóż zawsze zostanie UOKiK jeszcze oczywiście 🙂 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dj_PayLOADer AOK to program uznaniowy a nie żadna gwarancja zwrotu pieniędzy. 

Mogą Ci odmówić i kompletnie nic z tym nie zrobisz. 

UOKIK Ci nie pomoże bo oni się takimi indywidualnymi przypadkami nie zajmują. 

Jeśli tak się zdarzy, że nie dostaniesz rekompensaty (czego Ci oczywiście nie życzę) to będziesz mógł ewentualnie iść z tym do sądu i to na własną rękę - co generalnie będzie kompletnie nieopłacalne i też nie zagwarantuje Ci sukcesu. 

Także no jak Ci oczywiście kibicuje żeby finał sprawy był szczęśliwy ale po raz kolejny - wiele już na tym forum widziałem.  

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dj_PayLOADer  Oczywiście że to tak nie powinno działać.

Kupiłeś słuchawki od sprzedającego, przestały działać, zgłaszasz reklamację sprzedającemu.

Podjąłeś się samodzielnej naprawy za pośrednictwem serwisu Apple, masz takie prawo, ale czy teraz potrafisz udowodnić że serwis Apple  naprawiał te same słuchawki które zakupiłeś?

Sprzedający powinien w pierwszej kolejności sprawdzić  słuszność twojej reklamacji, i  podjąć decyzję  wymiany lub zwrotu pieniędzy.

oznacz moderatorów

dj_PayLOADer
#7 Wielbiciel

To już leży po stronie sprzedającego wiedza jakie słuchawki z jakim numerem seryjnym sprzedaje. Słuchawki kupione w kwietniu tego roku i przestały działać a że były na gwarancji - zaniosłem i dowiedziałem się czego się dowiedziałem. Opakowanie mam i resztę rzeczy od sprzedającego także. Sprzedający nawet nie zabrał głosu w rozmowie, w dyskusji allegro. Dowodem jest to że kupiłem na firmę - faktura od danego sprzedawcy. Nie muszę w świetle polskiego prawa samodzielnie udowadniać całego łańcucha dostaw (skąd sprzedawca miał słuchawki) itd.

cala resztę ustala już allegro i policja.

oznacz moderatorów