Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Widzę, że to się powtarza. U mnie sytuacja wygląda podobnie:
Od ponad 2 miesięcy walczę na Allegro o zwrot pieniędzy za CHIŃSKIE PODRÓBKI oryginalnej marki. Jedna z firm ma na Allegro kilka kont i dziesiątki produktów. Oszukali mnie na kilka tysięcy w newralgicznym momencie otwierania lokalu.
Jeden pracownik się zgadza na uznanie zwrotów w ramach Allegro Protect, inny nie. Jeden mówi, że reklamacja zaakceptowana, drugi że daje sprzedawcy trzeci 3! miesiąc na tą sprawę. Jeden pisze, że koszty ponosi sprzedawca, inny że kupujący. I tak w kółko. Niewykwalifikowani pracownicy? Najpierw mi powiedziano, że nie dostanę informacji odnośnie Allegro Protect i żebym sam sobie sprawdzał maile a inny mnie poinformował o decyzji Allegro Protect. To jeden pracownik ma wiedzę a inny nie?
W efekcie:
Jedna reklamacja została uznana i dostałem pieniądze a w pozostałych, identycznych sprawach – Allegro odmawia i codziennie dostaję te same wypowiedzi od różnych pracowników, zero współpracy. A podkreślam:
- w każdej dyskusji pisałem na zasadzie kopiuj-wklej, dokładnie ten sam tekst, te same argumenty, zdjęcia i podstawy prawne.
Najlepsze?
Pracownicy potrafili wręcz wprost odpowiadać:
- „Nie wiem”.
-"„Nie jestem w stanie powiedzieć”"
Zadałem pytanie, czym ta uznana reklamacja różni się od innych.
W każdej dyskusji. I to już 3 razy.
Do tej pory nikt z Allegro nie potrafi tego wyjaśnić.
Chaos, brak spójności i ciągłe odsyłanie od pracownika do pracownika, zrzucanie odpowiedzialności na kupującego.
To ma być „Ochrona Kupjących”?
@Client:135983930 nie mam wglądu to Twojej korespondencji z nami w ramach Allegro Ochrony Kupujących, ale każdą sprawę rozpatrujemy indywidualnie.
Rozumiem, że jesteś zirytowany, że sprawa się przeciąga, sprawdziłam, że dyskusje są w toku, poczekaj proszę na wypowiedzi pracownika Allegro w prowadzonych dyskusjach. Zgłosiłam tę sytuację zespołowi, który zajmuję się wnioskami Allegro Ochrona Kupujących, otrzymałam odpowiedź, że swoje zastrzeżenia powinieneś zgłosić w korespondencjach dotyczących konkretnych wniosków, to tam otrzymasz wszystkie informacje.
Czekam od dwóch miesięcy.
Proszę o odpowiedź na każde wypunktowane pytanie.
1. Sprzedawca handluje towarami nieoryginalnymi, co stanowi łamanie prawa i co w praktyce powinno skutkować zgłoszeniem sprawy na policję. Dlaczego Allegro wtedy nie zareagowało na tę informację? Po ponad dwóch miesiącach dopiero teraz sugerujecie mi takie rozwiązanie. To pokazuje, że Allegro nie podjęło działań we właściwym czasie, a cała odpowiedzialność została niesłusznie przerzucona na kupującego.
2. "Niejednolite decyzje serwisu: Rozumiem, że odczuwa Pan brak spójności w naszych działaniach, porównując obecne sprawy do zamówienia, w którym otrzymał Pan zwrot środków bez konieczności odsyłania towaru." - Niejednolite odpowiedzi są w tej samej dyskusji i w każdej tak jest. Nie mówię tylko o porównywaniu odpowiedzi z różnych dyskusji. Co i tak nie tłumaczy braku profesjonalizmu z Państwa strony i nie jest powodem do wstrzymania zwrotu finansów i zrzucania odpowiedzialności na kupującego.
3. Otrzymałam etykietę DHL, ale nie mam fizycznej możliwości nadać paczki w godzinach pracy punktów DHL. Prosiłem o etykiety do paczkomatu, które umożliwią mi zwrot w dogodnym czasie, w nocy.
Dominika [edycja], 02.09.2025, 08:48
- „Sprzedawca ma obowiązek odebrania reklamowanego produktu od kupującego niezależnie od jego roszczenia
Oliwia [edycja], 01.09.2025, 07:40
– „Sprzedawca, zgodnie z przepisami prawa, powinni Państwo odebrać paczkę na swój koszt, proszę więc ustalić szczegóły z klientem.”
Anita [edycja], 07.09.2025, 13:05
– „Kupujący zaznacza, że chce mieć możliwość nadania paczek w dogodnym dla siebie czasie, również nocą - stąd prośba o etykiety do Paczkomatu InPost.
4. Sprzedawca i Allegro nie zaproponowali realnej alternatywy. Sprzedawca i Allegro blokują zwrot, bo narzucają nierealną formę. Brak udostępnienia dostępnej formy zwrotu oznacza, że sprzedawca realnie uniemożliwia mi wykonanie obowiązku odesłania. Jeżeli sprzedawca/Allegro tego nie zapewnią, to odpowiedzialność wraca na sprzedawcę oraz platformę sprzedażową.
Proszę o jednoznaczną decyzję, jak mam postąpić dalej w związku z tym, że sprzedawca nie współpracuje i żąda zwrotu konkretnie za pomocą DHL.
5. Zgłaszałem już oferty sprzedawcy jako podróbki. Proszę wskazać, dlaczego nie zostały one zweryfikowane w ramach Programu Ochrony Praw (WOP)?
6. Allegro narusza art. 16 DSA, który nakłada na platformy obowiązek usuwania nielegalnych treści (w tym podróbek) po zgłoszeniu. Dlaczego nie zostały usunięte oferty tej firmy?
7. Allegro zarabia na prowizji od każdej sprzedaży.
Allegro zatrzymało prowizję od sprzedaży podróbek w moich zamówieniach. Oznacza to, że platforma finansowo korzysta na nielegalnym handlu. Ustawa AML (Dz.U. 2018 poz. 723) i Kodeks cywilny, art. 58 § 1 i 2
8. Dalsze przetrzymywanie moich środków przez Allegro i sprzedawcę, mimo uznanej reklamacji, stanowi Bezpodstawne Wzbogacenie. Kodeks cywilny, art. 405
9. Kupiłem u dwóch „różnych” sprzedawców, którzy okazali się jedną firmą. To wygląda jak Celowe Maskowanie Tożsamości i Wprowadzenie Kupujących w Błąd. Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym z dnia 23 sierpnia 2007 r., Art. 5 ust. 1–2 oraz Art. 6 ust. 1 pkt 2.
10. To już nie jest tylko spór konsumencki, ale praktyka na zasadzie „słupy sprzedażowe”. Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów z dnia 16 lutego 2007 r. Art. 24 ust. 1 i 2. UOKiK bardzo nie lubi takich działań.
11. Allegro podlega ustawie o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy. Sprzedaż podróbek = finansowanie szarej strefy.
Allegro, pobierając prowizję od sprzedaży podróbek, narusza przepisy AML. Ustawa z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy (AML) – m.in. art. 2 ust. 1 pkt 12 i 16 oraz Art. 8 ust. 1 AML.
12. Allegro nie ma prawa traktować identycznych reklamacji inaczej. To można wprost zarzucić jako naruszenie art. 24 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Allegro stosuje wobec mnie nierówne standardy w identycznych sprawach.
Jeszcze raz pytam, bo wciąż nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Czym różni się reklamacja, która została automatycznie uznana, od tej reklamacji? Oczekuję klarownej informacji, bez powtarzania wcześniejszych ogólnych formułek, że każda reklamacja jest inna - ponieważ są zrobione tak samo. Proszę o jasne wskazanie, czym różni się ta reklamacja od tej rozpatrzonej pozytywnie. Nie oczekuję formułek, tylko konkretną różnicę.
@Client:135983930 dlaczego czegoś oczekujesz od allegro z ap, jak widać z powyższego znasz prawo, pozwij allegro
Witam, 1. Informacje techniczne – status reklamacji: UZNANA Reklamacje zostały złożone 29.07.2025 do wszystkich zamówień: e02464c1-638f-11f0-9756-cd9fae62140b 7596fe40-5d97-11f0-b98b-b1c8f95a71f4 473999b0-5c7d-11f0-b98b-b1c8f95a71f4 17d36c01-5cf5-11f0-88f5-45fae4f0676d 6ab34850-5d95-11f0-b680-2937939430d4 17d36c00-5cf5-11f0-88f5-45fae4f0676d 3321d200-5aaa-11f0-863a-7746c592aebc 15fef3f0-5aa1-11f0-8281-0dd5a30c8190 Zgodnie z art. 7a ustawy o prawach konsumenta, sprzedawca miał 14 dni kalendarzowych na wydanie decyzji. Brak decyzji oznacza automatyczne uznanie reklamacji z dniem 12.08.2025. Więc wszystkie reklamacje powinny zostać uznane przez Allegro. potwierdza to m.in. P. Monika [edycja] 31.08.2025 o 12:32 (zamówienie 17d36c00-5cf5-11f0-88f5-45fae4f0676d) „Termin ten upływa 12.08. Ze względu na brak terminowej decyzji reklamacyjnej, zostaje ona automatycznie uznana za zasadną.” 2. Odmowa sprzedawcy w sprawie zwrotu finansów. [edycja], 01.09.2025, 12:07] (zamówienie nr 6ab34850-5d95-11f0-b680-2937939430d4) „Akceptujemy tylko zwroty, nie zwroty pieniędzy”. To dowód, że nie zamierza działać zgodnie z polskim prawem ani regulaminem Allegro. Dlatego też nalegam na Allegro Protect, nie wierzę, że dopełni obowiązków przesłania odpowiednich etykiet i zwrotu finansów, tym bardziej w terminie, terminy codziennie są zmieniane, przesuwane czy odwlekane. 3. Opóźnianie zwrotu produktów przez sprzedawcę Od 2 miesięcy sprzedawca unika obowiązków: nie wysyła etykiet, wysyła błędne etykiety, żąda osobistego dostarczania paczek do Warszawy (centrum logistyczne), mimo że towar znajduje się w Szczecinie, a kupujący w Krakowie. Taki sposób działania jest sprzeczny z Regulaminem Allegro i wprost utrudnia realizację reklamacji, choćbym chciał się pozbyć tych artykułów. Potwierdza to pracownik Allegro: Dominika [edycja], 02.09.2025, 08:48 (zamówienie nr 15fef3f0-5aa1-11f0-8281-0dd5a30c8190) - „Sprzedawca ma obowiązek odebrania reklamowanego produktu od kupującego niezależnie od jego roszczenia Oliwia [edycja], 01.09.2025, 07:40, zamówienie 3321d200-5aaa-11f0-863a-7746c592aebc – „Sprzedawca, zgodnie z przepisami prawa, powinni Państwo odebrać paczkę na swój koszt, proszę więc ustalić szczegóły z klientem.” Anita [edycja], 07.09.2025, 13:05 (zamówienie 15fef3f0-5aa1-11f0-8281-0dd5a30c8190) – „Kupujący zaznacza, że chce mieć możliwość nadania paczek w dogodnym dla siebie czasie, również nocą - stąd prośba o etykiety do Paczkomatu InPost. § 14.4 Regulaminu Allegro: „Sprzedający ma obowiązek odebrać od Kupującego towar reklamowany na swój koszt.” § 13.3 Regulaminu Allegro Protect: „Kupujący nie ponosi kosztów zwrotu w przypadku uznanej reklamacji. Obowiązek ich pokrycia spoczywa na Sprzedającym.” 4. Unikanie odpowiedzi na moje pytania przez pracowników Allegro: W sprawie zamówienia nr e02464c0-638f-11f0-9756-cd9fae62140b moja reklamacja została uznana w ramach Allegro Protect i otrzymałam zwrot pieniędzy bez obowiązku odsyłania towaru. W przypadku pozostałych reklamacji – złożonych dokładnie w tym samym trybie i z tym samym roszczeniem (kopiuj–wklej, te same argumenty, zdjęcia i podstawy prawne) – serwis twierdzi, że konieczny jest zwrot produktów. Co więcej, na moje pytanie czym różnią się te reklamacje, odpowiedziano mi wprost: - „nie jestem w stanie powiedzieć” (np. [Marcin [edycja], 09.09.2025, g. 17:36, zamówienie nr 3321d200-5aaa-11f0-863a-7746c592aebc) To niedopuszczalne – regulamin i procedura muszą być stosowane jednolicie wobec wszystkich spraw. Do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi a nawet powiedziano mi bez pardonu, że odpowiedź nie zostanie mi udzielona. W kilku dyskusjach w ogóle nie zareagowano na moje pytanie, mimo że W KAŻDEJ DYSKUSJI SIĘ POWTARZAŁO i można było na nie odpowiedzieć pod odpowiednim numerem dyskusji, bez takiego twierdzenia, które nic nie wniosło, a dało do zrozumienia, że po prostu nie otrzymam odpowiedzi: Marcin [edycja], 09.09.2025, g. 17:11–17:36 (zamówienie 3321d200-5aaa-11f0-863a-7746c592aebc) - "Jeżeli chodzi o inne zamówienie, proszę o zadanie pytania w odpowiedniej dyskusji.” ➡️ Różne daty, postanowienia, instrukcje, wymagania dla reklamacji złożonych tego samego dnia, na tych samych zasadach, gdzie tekst był wklejany taki sam, o tej samej godzinie dla każdej dyskusji. ➡️ Jedni pracownicy potwierdzają moje stanowisko, inni zaprzeczają, inni wprowadzają dodatkowe wymagania (np. zdjęcia towaru), które nie mają podstaw w regulaminie albo nalegają na wysłanie przez DHL, gdzie nie ma innej możliwości odesłania towaru niż za pomocą paczkomatu w nocy. 5. Skargi do instytucji zewnętrznych Informuję, że w związku z powyższym złożyłem skargi do Rzecznika Praw Konsumenta i UOKiK. Dołączyłem pełną dokumentację dyskusji, wszelkie zdjęcia, dokumentację sprzecznych wypowiedzi pracowników Allegro i naruszeń regulaminów i przepisów prawa przez sprzedawcę. Kopie wszystkich dyskusji wraz z cytatami i numerami zamówień zostały załączone do zgłoszenia. 6. Stanowisko kupującego Reklamacje zostały uznane z mocy prawa dnia 12.08.2025. Nie zamierzam dalej czekać, bo już dawno udowodniono, że sprzedawca przedłuża sprawę i nie zwróci mi pieniędzy, tym bardziej w terminie. Sprzedawca od 2 miesięcy nie wywiązuje się z obowiązków i stosuje praktyki przewlekające. Towar mogę udostępnić do odbioru, ze swoich obowiązków się wywiązałem. Wyślę wyłącznie w formie zgodnej z warunkami zgłaszanymi od tygodni (paczkomat). Nie przyjmuję wymuszania formy zwrotu (np. DHL/centrum logistyczne), bo nie wynika to ani z przepisów prawa, ani z regulaminu Allegro. Nie zamierzam wykonywać żadnych czynności ponad to, do czego zobowiązuje mnie prawo – tj. udostępnić towar. Sprzedawca miał dwa miesiące na zapewnienie etykiet zgodnych z moimi prośbami. Tego nie zrobił. Sprzedawca wciąż nie wywiązuje się ze swojego obowiązku – mimo upływu terminów, mimo wielokrotnych próśb i interwencji. Nie akceptuję prób przerzucania na mnie obowiązków, które zgodnie z prawem spoczywają na sprzedawcy. Dlatego proszę o zwrot środków z Allegro Protect natychmiast. Oczekuję: - natychmiastowego, - jednolitego rozstrzygnięcia - wszystkich dyskusji, - na takich samych zasadach jak w sprawie nr e02464c0-638f-11f0-9756-cd9fae62140b – czyli pełny zwrot finansów w ramach Allegro Protect - a także dopilnowanie, by sprzedawca poniósł konsekwencje sprzedaży podróbek i uporczywego unikania odpowiedzialności Obsługę Allegro proszę o adekwatną odpowiedź, dziękuję.