Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zauważyłem pewną prawidłowość w kwestii dostaw (Smart): jeżeli kupuję towar, przy którym jest napisane np. "kup do godz. 14 - dostawa jutro" i wybiorę paczkomat InPost, to bardzo rzadko zdarza się obsuwa. Jeżeli natomiast wybiorę ten allegrowy One Box, to często jest tak, że przesyłka ma już status "oczekuje na nadanie" np. o godz. 12 lub 13, jednak fizycznie wychodzi dopiero na drugi dzień. Sprzedający twierdzą, że przesyłki przygotowują i nadają w swoim standardowym systemie, zgodnie z deklaracją (np. "zamykamy dzień wysyłkowy o 14, szykujemy paczki i o 15 są nadawane"), a obsuwa wynika z nieregularności wymiany przesyłek przez kurierów obsługujących ten One Box w automatach paczkowych, czyli raz kurier odbiera przesyłki z automatu o 16 i wszystko idzie w ten sam dzień, a innym razem okazuje się, że był już grubo przed południem i paczki leżakują w skrytkach do jutra. Nie wiem, które firmy kurierskie obsługują te allegrowe paczkomaty, ale ciekawy jestem, czy też macie takie doświadczenia.
@Majster_Maciek w karcie dostawy przy każdej z form jakie Masz do wyboru jest określony prawidłowy czas dostarczenia i różny dla każdego przewoźnika, to co widzisz w opisie oferty dotyczy najszybszej dostawy jaką oferuje sprzedawca ,zwykle jest o Inpost bo mają późne godziny graniczne , łona trzeba nadać max, do 10:00 żeby ruszył w drogę tego samego dnia , a i to nae zawsze się udaje .
Tutaj akurat chodzi o sytuacje, w których dla One Box był czas również deklarowany "dostawa jutro", natomiast ze zwierzeń Sprzedającego wynika, że u firm spedycyjnych obsługujących te automaty wspomniane czasy graniczne są trudne do przewidzenia, co z reguły nie ma miejsca w InPost, choć może to oczywiście zależeć również od regionu.
@Majster_Maciek Jak to ma poprawnie działać skoro łony obsługuje 3 przewoźników ? bywa ,że po kilka paczek przyjeżdża 3 kurierów ,to się nigdy nie zepnie .
Było już o tym wielokrotnie. Nadanie przesyłki dla przewoźnika i Allegro, to nie jest to samo. Dla przewoźnika nadanie następuje w chwili zamknięcia skrytki i od tego momentu liczy się czas dostawy (czyli zgodnie z ustawą). Natomiast Allegro liczy nadanie od momentu odbioru przesyłki przez kuriera.
I teraz dla Allegro Delivery gwarantowany termin doręczenia to trzy dni robocze pod warunkiem nadania do godziny granicznej.
@Majster_Maciek Największym problemem i utrudnieniem dla sprzedawców jest brak wynegocjowanych przez allegro godzin granicznych. Takie godziny ma Inpost. Jeżeli w danym rejonie Inpost ma godzinę graniczną dla skutecznego nadania paczki to nadanie przesyłki do tej godziny sprawia, że na 99,9% taka paczka wyruszy w drogę do klienta w dniu nadania.
W przypadku One Boxów sytuacja (przynajmniej w naszym rejonie) wygląda tak, że składając rano zlecenie podjazdu po odbiór paczek widzimy przewidywany odbiór paczek w godzinach między 13:00 a 16:00. Kurier potrafi podjechać przed godziną 10:00 oznajmiając, że zabiera to, co jest i już dzisiaj nie przyjedzie. Czyli przesyłki przygotowane po godzinie 10:00 już tego dnia nie wyjeżdżają. Innego dnia kurier przyjeżdża po godzinie 14. Tak się nie da planować wysyłek.
Ilość wątków dotyczących problemów z przesyłkami one box jasno pokazuje, że ta metoda dostawy nie jest w tej chwili żadną alternatywą dla Inpostu. I to nie są problem wieku dziecięcego, bo trwają od przynajmniej dwóch lat. Allegro zrobiło z kupujących i sprzedawców testerów usług kurierskich we wczesnej fazie rozwoju. Mnie jako sprzedawcę martwi najbardziej to, że w starciu z tym, co algorytmy allegro w niezbyt czytelny sposób komunikują kupującemu nie mam żadnych narzędzi na obronę swojego stanowiska. Nawet jeżeli moje racje są oczywiste, zgodne z moją deklaracją czasu wysyłki i łatwo weryfikowalne.
Allegro jest z pewnością świadome jak działa system, jednak przyjęło stanowisko, że niewielki procent niezadowolonych klientów i dowolny procent niezadowolonych sprzedawców to poświęcenie jakie są w stanie ponieść. Tak się dzieje kiedy nie ma na rynku realnej konkurencji.
Dzisiaj do nas zadzwonił kurier One z wielką, delikatnie mówiąc, pretensją dlaczego zamawiamy podjazd na ten sam dzień, on nie ma zamiaru przyjeżdżać, bo już godzina 13.
Także ten.
Dokładnie tak jest, dlatego wybieram InPost