Dzień dobry,
Zamówiłem wczoraj w okolicy 17:00 produkt, gdzie był przewidziany termin dostawy "na jutro" (na czym mi bardzo zależało), przy czym sprzedawca deklarował wysyłkę w 24h. Co prawda, chwilę później dostałem od niego maila, że paczka została wysłana, tylko że... Dzisiaj rano zobaczyłem, że dostawa do Allegro One Box została opóźniona. Ok. 11:00 napisałem do sprzedawcy. Do tej pory nic - ani zaktualizowanego statusu zamówienia, ani odpowiedzi od sprzedawcy. Jestem podirytowany sytuacją, bo jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji, gdzie przez CAŁY DZIEŃ z hakiem przesyłka nie przeskakuje tego pułapu nadania do "w drodze"...
I już nie wiem sam kto ponosi winę i czy ktokolwiek zrekompensuje ten czas i brak podstawowego sprzętu potrzebnego do pracy.
@Shiroday Podaj mi proszę numer zamówienia.
jak kto - Allegro - za gadanie głupot - mylenie i mydlenie Klientom oczu -a z sprzedawców robienie parobków i ofiar tego procederu.
Wszytsko co czytasz i sam stwierdzasz - TO DEKLARACJE.
24h deklaruje - to znaczy ,że może nadać do 23:59 dnia kolejnego !!!
Ludzie obudzcie się wkońcu - kupujesz produkt o 17 i wymagasz.... kij wie czego.
Spedycja ma 48 GODZIN na dostawę przesyłek. To Allegro wmawia Wam głupoty - w stylu - "dostawa jutro "- stawia sprzedawców w złym świetle i zrzuca na nich odpowiedzialność - powiedz mi - co sprzedawca ma zrobić jak spedytor ALLEGRO opóźnia dostawę ?? Pomyślałeś o tym ? Odpala helikopter i już leci do Pana ?
ps. nie wiem kto Ci to zrekompensuje - motyla noga...
Nie 48 godzin, tylko do 3 dni roboczych i to pod warunkiem nadania do godziny granicznej.
a to już nie wiem od kogo był zakup. Pisze ,że ktoś deklarował 24h
sorry - źle doczytałem. Skoro 3 dni jak piszesz to... nieźle 😄 Oni umieją sobie dupochron zrobić - a sprzedawcy zostaje .... subiektywna ocena od kupującego. Cóż - zobaczymy co konkurencja na to - wkrótce nowe otwarcie.
Nawiasem jak mi ktoś pisze/ dzwoni - czy mu wyśle pilnei paczkę bo potzrebuje na JUTRO - zawsze - nawet jak bez problemu nadam - mówie NIE DA SIĘ. Już się nauczyłem - jak ludzie się "odpłacają" jak wyślesz na czas - a paczka nie z mojej winy - nei dojdzie jednak 🙂
@Shiroday no widzisz i sam widzisz, Allegro podało Ci czas przewidywany. Sprzedawca czas deklarowany, sprzedawca wywiązał się z umowy, bo wysłał zakup, w deklarowanym czasie. Dostawa Allegro zawiodła (np. spiznione odebranie paczki z punktu). Jeżeli chodzi o mnie, nie ma winy sprzedawcy, w sumie Ty także o tym wiesz (jeżeli pytasz). Niestety sprzedawcy są obarczani, problemami logistycznymi, na które nie mają wpływu. Niestety większość z Nas obrywa, za logistykę,
średnio się z tym zgodzę - chyba ,że Allegro Delivery ma inne zasady - szczerze nawet nigdy mi sie tego czytac nie chciało po regulaminach Allegro - ale "zwykła" spedycja ma 48h na dostawę - to ,że zwykle przychodza paczki na drugi dzień - to inna sprawa.
Allegro Delivery ma gwarantowany termin doręczenia do trzech dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Jak twoja przesyłka została nadana 24 lutego, to termin jej doręczenia upływa 27 lutego (pod warunkiem że było to przed godziną graniczną). Termin widoczny w ofercie to tylko i wyłącznie przewidywanie Allegro na podstawie statystyk.
Natomiast za opóźnioną uznaje się przesyłkę, która nie została doręczona w w gwarantowanym w regulaminie usługi terminie (czyli w tym przypadku w ciągu 3 dni roboczych).
dziękuję Ci - tego nie widziałem. Jeśli tak jest to są zwykłymi hipokrytami zrzucającymi winy na sprzedawców - bo to "oni" pokazuję te piękne napisy w stylu - dostawa jutro juz leci helikopterem
Tak Allegro Delivery ma inne zasady, bo to osoba firma kurierska (nr w rejestrze operatorów pocztowych B-00694). Zazwyczaj zalecają oni doręczenie innym przewoźnikom, takim jak DHL eCommerce, DPD i Orlen Paczka, ale przewoźnikiem pozostaje Allegro. Dla danego podwykonawcy są to przesyłki obce.
Definicja opóźnienie przesyłki wynika pośrednio z ustawy i rozporządzenia. Przepis mówi, że opóźnienie w doręczeniu przesyłki można zgłosić dopiero po upływie gwarantowanego w regulaminie lub umowie terminu doręczenia.
ciekawe jak na to odpowie przyszła ( rychła ) ich konkurencja - która będzie miała SWOJE 20 000 punktów dostawy.