Przewoźnik i numer przesyłki: Allegro A003JKOZE7
Po pierwsze. Jaka firma to obsługuje.
Po drugie: paczka miała dojść wczoraj, kurier zaznaczył że nie zastał nikogo pod podanym adresem. Telefon do kuriera i odpowiedź: jeździ kolega dzisiaj, ja mam inny rejon. Spoko. To czekam dalej.
Dzisiaj nadal brak paczki a więc kolejny bardzo kulturalny i grzeczny telefon. Najpierw od razu mówi: cześć, niedługo będę. Dzwonię godzinę później: paczka wczoraj zaginęła, kolega zostawił pod innym adresem, mam twoją paczkę, będę za godzinę. Minęły 3 godziny - kuriera nadal nie ma, paczki nie mam.
Proszę o wypowiedź Allegro One.
I jeszcze jedno pytanie do Allegro: dlaczego jak zgłaszam problem z dotarciem przesyłki to reklamacja idzie do sprzedającego a nie do Allegro czy do firmy kurierskiej? Co ma wspólnego sprzedający z tym, że paczka zaginęła w miejscu dotarcia / ma problemy z dotarciem na miejscu? Co on ma odpisać? Niby jest odpowiedzialny za dostarczenie paczki, ale nie ma żadnego wpływu na kuriera.
@seeyougame Jeśli chodzi o drugą kwestię - paczka jeszcze do Ciebie nie dotarła, więc reklamację może złożyć sprzedający, dlatego kierujemy Cię do niego.
Sprawę samej dostawy, którą realizuje Allegro One Kurier, przekazałam do sprawdzenia. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
Więc wychodzi na to że nikt nie jest w stanie nic zrobić - jestem skazany na łaskę dostarczenie przez kuriera 🙂
A jaka firma obsługuje tą paczkę?
@seeyougame Dostałam potwierdzenie, że interweniujemy w tej sprawie. Dostawę realizuje Allegro One Kurier.
Allegro One Kurier to jest nazwa przewoźnika jak na przykład DHL, DPD itd?
Co to jest za twór? Kto jest właścicielem tego? Jaka firma za to odpowiada?
@seeyougame Tak, to przewoźnik Allegro. Tutaj znajdziesz więcej informacji.
@seeyougame bo to jest taki sprytny myk
Dostawę realizuje allegro
ty nie możesz tego reklamować w allegro
za jej realizację konsumentom odpowiada sprzedawca
sprzedawca ma składać reklamację do allegro
reklamację allegro może łatwo odrzucić sprzedawcy, konsumentowi było by ciężej
oczywiście allegro mogłoby się przyznawać do przesyłki i pozwalać na inny sposób reklamacji i obsługi ale tego nie robi
Allegro Delivery to jeden wielki syf - polecam lekturę tego forum
Obsługuje DPD.
No to mamy mały dysonans 🙂
Allegro twierdzi, że to Allegro.
RED twierdzi że to SYF.
Natomiast @esmic twierdzisz że to DPD.
Dla ułatwienia sobie i wam odpowiedzi: pan w zielonej kurtce polarowej z napisem i logo Allegro ONE - kto go zatrudnia, czyim jest podwykonawcą?
Możliwe, że są umowy na różne rejony, sposoby doręczenia, itd. Ja mam np. w aplikacji DPD zwroty, które realizowałem przez Allegro One Box. Poza tym stoją u mnie obok siebie dwa automaty, DPD i One Box i widziałem jak jeden kurier wykładał paczki najpierw do jednego, a potem do drugiego automatu.
Dla przesyłek Allegro Delivery, operatorem usługi jest Allegro. Jednakże nie realizują tego bezpośrednio, lecz zalecają to jest innym przewoźnikom (art 35 ust 1 i 3 ustawy Prawo pocztowe).
A za przesyłki odpowiada operator pocztowy, który przyjął przesyłkę do nadania. Nie ma tu znaczenia czy ma doręczy ją samodzielnie czy zleci innej firmie.