Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupiłem rower elektryczny.
Rower przyszedł z Polski, rower się popsuł po kilku miesiącach.
Sprzedający najpierw odpowiedział w temacie, poprosił o numer części i zero kontaktu.
Zgłosiłem allegro protect. Allegro napisało że muszę odesłać.
No to pytam pod jaki adres? Allegro na to że do CHIN i tu podają kod pocztowy i shenzen oraz nazwę osiedla. i tyle
Na osiedlu mieszka z milion ludzi.
To pytam czy jeśli wyślę a rower wróci bo adres zły czy oddadzą kasę, na to oni że NIE ODDADZĄ.
Kwadratura koła. Co ja mam teraz zrobić? Gdzie i komu napisać?
@Jacek2929 widzę że allegro nie zna prawa 🙂
Art. 43d. 1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego
naprawy lub wymiany.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub
wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
Problem jest w tym że Protect to program allegro, ich regulamin itp. mogą se wymagać, oddawać kasę lub nie i nic nie zrobisz, na przyszłość nie robić zakupów u firm z Azji, bo nie ma tam wsparcia rzecznika konsumenta 😞
No wiadomo, ale zamiast napisać to co Ty, czyli "żebym się udał na drzewo" bo tam moje miejsce za karę za handel z żółtymi, naciągają mnie na dodatkowe koszta czynności nic nie wnoszących.
Nie wiem jak do tego podszedłeś.
Najlepiej jest tak:
- Zakładasz na Allegro dyskusję sprzedawcy z powodu reklamacji i w tej dyskusji zgłaszasz reklamację (nie zwrot). Opisujesz reklamację i swoje żądania reklamacyjne.
- Następnie prosisz sprzedawcę (wszystko w dyskusji), żeby odebrał na swój koszt towar do reklamacji - zgodnie z polskim prawem.
- Pakujesz towar i czekasz na odbiór przez kuriera wysłanego przez sprzedawcę.
- Prosisz Allegro o pomoc - a oni mają obowiązek udzielić Ci informacji, że sprzedawca ma odebrać towar na swój koszt i ma obowiązek do 14 dni ustosunkować się do złożonej reklamacji.
- Po 14 dniach "przypominasz się"
- W przypadku polskich sprzedawców jest tak, że nawet jak nie odeślesz towaru, a po 14 dniach sprzedawca nie rozpatrzy Twojej reklamacji (pozytywnie lub negatywnie), to Allegro albo blokuje mu konto, albo bez żadnych dyskusji zwraca kupującemu koszty z Allegro Protect i obarcza nimi sprzedającego.
- Ale jak dokonałeś zwrotu z tytułu odstąpienia od umowy - to niestety, masz "pozamiatane"