anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro protect

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Witam, minął termin na zwrot środków z tytułu reklamacji. Zgłosiłam to do allegro protect, otrzymałam informację pozytywną, jednak przyznana kwota zwrotu to 700 zł, spór toczy się o kwotę ponad 1400 zł. Co mam zrobić w tej sytuacji? Dlaczego mam ponieść konsekwencje wadliwego przedmiotu jaki zakupiłam, i mimo tego że odesłałam go sprzedawcy, zostanie mi zwrócona tylko połowa środków.

oznacz moderatorów
29 ODPOWIEDZI 29

LEW433
#21 Demiurg#

Tego nie wiem , musisz zapytać u źródła dlaczego, AP to forma rekompensaty- nie musi byc cała, ale w tej sytuacji ?

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Izabelas1991 z tego co widzę, nasz doradca poinformował Cię w dyskusji o ponownym rozpatrzeniu wniosku Allegro Protect - proszę o cierpliwość. 

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Nie rozumiem jednak jednej rzeczy. Odesłałam lampy na reklamacje której sprzedający nie uznaje. Allegro przyznaje mi rekompensatę z allegro protect, dopisując że sprzedający nie musi zwracać do allegro tych środków. Sprzedający w takim wypadku otrzymał lampy oraz nie ponosi kosztów z tytułu reklamacji "zwrotu środków". Jak to działa? 🤔

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Jeśli byś miała i lampy i pieniądze to było by bardziej zrozumiałe, tak?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Halfrunt  Chciałeś napisać  że miała by zepsute lampy i połowę pieniedzy.

Mógł sprzedający dać taką ofertę sprzedaży, na zepsute lampy,  na pewno ktoś by się załapał i problemu by nie było.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@br. jeśli reklamacja nie została uznana to znaczy że lampy zepsute nie są. 

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Lampy przeciekają po myciu na myjce ciśnieniowej, woda dostaje się do środka bagażnika co zostało uwiecznione na zdjęciach i filmie 😏

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

To można reklamować? bo mnie też jedna paruje po myciu, ale przecież może to być kwestia łącznika z reflektorem.

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Widzisz różnicę między parowaniem a wlewaniem wody do środka bagażnika przez lampę?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Tak, ale może lampa nie jest przystosowana to traktowania ją ciśnieniem.

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Może, ale jeśli tak jest to warto by o tym napisać w ogłoszeniu 😏

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Izabelas1991 Teraz trochę wyjaśniłaś o co chodzi, ale ciągle nie do końca. Więc czy to lampa jest wszystkiemu winna, czy może jakaś uszczelka przy lampach?  Wiem jak wygląda lampa w aucie, tam raczej trudno nalać wodę, do bagaznika owszem łatwiej, zawsze  woda znajdzie jakąś szczelinkę.

Sprzedający faktycznie jest zadowolony, ma dobre lampy i może je ponownie sprzedać.

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Nie wiem, nie znam się 😆 lampy użytkowane 6 miesięcy, po wizycie na myjni z wnętrza lampy woda leje się do bagażnika. Odesłałam lampy a sprzedający twierdzi że nie stwierdzono usterki 😏 allegro protect zaproponowało zwrot 700 zł czyli mniej niż 50% kwoty zakupu. Hit 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Izabelas1991  No cóż, stało się.  Skoro sprzedający nie został obciążony i nie uznał reklamacji to te lampy są ciągle twoje. Sprzedający powinien ci je odesłaś tylko że ty  musisz teraz zapłacić za przesyłkę do ciebie.

Kontaktuj sie ze sprzedającym, niech oddaje lampy, może je sprzedasz albo będziesz jeździć z takimi cieknącymi. Może ktoś potrafi je uszczelnić?

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

🤔 ale Allegro protect chce oddać pieniądze, więc chyba już nie mogę żądać zwrotu lamp. Nie rozumiem tego regulaminu. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Izabelas1991  Allego Protect nie płaci ci za lampy tylko jest to rekompensata  za kłopoty jakich doznałaś kupując lampy na Allegro. Bo masz wodę w bagazniku, bo zapłaciłaś za montaż i ponowne wyjęcie lamp. To nie ma nic wspólnego z własnością lamp

Gdyby sprzedający uznał reklamację to zwróciłby ci pieniądze a lampy sobie zostawił, do naprawy lub na złom.

Ponieważ sprzedający nie uznał reklamacji to lampy sa ciągle twoje.  Możesz  zapłacić mu ponownie za koszt przesyłki albo wykupić etykietę w dowolnej firmie przewozowej i wysłać mu gotową etykietę. Ale najpierw porozum się z nim bo może już się ich pozbył?

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Na chwilę obecną twierdzi że będzie ponownie weryfikował, jednak napisał też że nie uznaje reklamacji i w między czasie allegro przyznało rekompensatę z allegro protect. A co w przypadku gdy sprzedający nie uzna reklamacji i nie będzie chciał zwrócić lamp?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Izabelas1991  "...nie będzie chciał zwrócić lamp?"

To sie nazywa przywłaszczenie cudzej własności  ( 1400 zł)  i są za to jakieś kary, ale nie sądzę żeby do tego doszło.  Mozliwe że będzie negocjował, może  zaproponuje częściowy zwrot pieniędzy, owe brakujące  700 ??? A może po prostu odeśle.

Powoli wszystko się wyklaruje, pisz tutaj co się dzieje, zawsze ktoś coś doradzi.

oznacz moderatorów

Izabelas1991
#9 Pomysłodawca#

Ok dzięki. Póki co allegro ponownie rozpatruje wniosek z protect. 

oznacz moderatorów