Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Sprawa jak w tytule
Jakieś 10 lat temu miałem Allegro i do działalności też wrzucałem fotkę. Po dwu latach zamknąłem konto, nie spełniało moich oczekiwań jako producenta i traktowałem to jako reklamę. W tamtych latach jeszcze brali hajs za wystawienie aukcji i to grubo od wystawianej ceny.Wracając do sedna obecnie jednak prawo się zmieniło jak również metody przestępstw finansowych. Chyba kto posiada czyjeś dane może zaciągnąć kredyt ratalny, założyć firmę, wziąć auto w leasing, wynająć mieszkanie, samochód czy nawet sprzęt komputerowy ? chyba że się mylę ?
Wydaje mi się że Allegro łamie prawo z tymi fotkami dowodu ? Zrobiłem wpłatę 1zł na konto Allegro lecz z obawy nie dokończyłem weryfikacji z wysyłaniem fotki dowodu osobistego. Czy to będzie oznaczało że nie wypłacą mi walorów na moje konto ?
Musisz zlikwidować konto na allegro. Wtedy wypłacą i na tym koniec. Musisz zacząć sprzedawać i kupować już w innym miejscu.
Tak nie wypłacą, zostanie tylko zamknięcie konta i wówczas się rozliczą ale to będzie trwało.
@Client96291524 niestety jest wymóg nie allegro a firm obslugujacych płatności ( PAYu, Przelewy 24) Na innym portalu robilismy weryfikacje bezposrednio w PAYu i procedura jest taka sama, Trzeba wysłać dokument inaczej nie możesz korzystać z usługi. Tylko że tutaj wysyłasz dokument do allegro a nie do operatora a tam masz kontakt bezpośrednio z operatorem. Lecz dokument weryfikacyjny musi być wysłany.
Oczywiście w dzisiejszych czasach jest to bez sensu. Jeśłi dane na dzialaności ( na konce PAYu) są identyczne z danymi konta bankowego - powinno wystarczyć. Bank podczas zakladania rachunku wystarczająco weryfikuje klienta aby potem dane z tego rachunku mógł udostepnić operatorowi w celu weryfikacji.
No ale póki co niestety dokumenty trzeba przesyłac - choć oczywiście jest to niebezpieczne
@Client96291524 Absolutnie rozumiem że masz wątpliwości co do sensowności pokazywania zdjęcia dowodu osobistego ale niestety jest to chyba konieczność.
Oczywiście, wiadomym jest że dane takie jak nazwisko i imię, pesel, i wszystkie inne dane osobowe krążą w sieci i oszuści nie ma żadnych problemów żeby je pozyskać. Więc teoretycznie można wykorzystać te dane do wszystkiego: zakupy, kredyty .... itp..itd
Metodą sprawdzenia że TY to właśnie TY jest pokazanie zdjęcia dowodu osobistego bo same dane już nie wystarczają. Bardziej "wyrafinowaną" metodą jest zrobienie zdjęcia dowodu osobistego na tle własnej twarzy.
Mam świadomość że w niedalekiej przyszłości również takie zdjęcia staną się powszechne i będą konieczne inne, bardziej wyrafinowane metody potwierdzania własnej wiarygodności.
Taki jest niestety koszt postępu technologicznego.
ps. nie pracuję dla Allegro, to co piszę jest moją prywatną opinią.
Dzięki za rzetelne info. Odpuszczam to dziadowskie Allegro. Może po wakacjach zrobię sobie darmową reklamę swoich produktów z zaporową ceną żeby klienci po nazwie firmy na produktach trafili bezpośrednio do sklepu inter. Mam kolesia na którego kiedyś wzięli pożyczkę, problemy ma do dzisiaj. W Allegro też jest pełno pracowników kombinatorów, to tylko ludzie którzy pracują rok lub dwa więc korzyści też są dla nich pokusą. Za dużo do stracenia żeby się narażać. Dzięki
Wczoraj napisałem jeszcze o nich i trochę po nich pojechałem więc widzę że wykasowali moją odpowiedź. To konto mam puste od 2 lat i 6 miesięcy status FIRMA. Kiedyś 2 lata temu chciałem wrzucić produkt i wywalało, pokazywało osoba prywatna. Po dwu latach odezwałem się do pomoc Allegro czyli w tym tygodniu. Nic nie potrafili zrobić, oleli mnie i cisza. Napisali że muszą oddać sprawę do działu technicznego i się odezwą i cisza. Napisałem o pomoc pod inny wskazany w rubryce temat i nagle jedna dziewczyna załatwiła sprawę w parę minut. Dla mnie Allegro to wielkie wielkie H.
Sprawdzę czy moje firmowe PayU z innego konta mogę tu wprowadzić omijając wklejki dowodu osobistego, jak nie to zlewamy Allegro. Dobrze wiedzą że łamią prawo. Może nie mając za dużo zajęć wpadnę do kancelarii i zweryfikuję to działanie czy warto się pobawić i coś zrobić dla innych. Taka zabawa filantropa.
Pozdrawiam i dzięki