anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro usuwa moje dpowiedzi na negtywną ocenę niesłusznie postawioną

Matylda853-RNW
#8 Zapaleniec

Witam. Zgłaszam reklamację w sprawie usuniętego i to po raz drugi komentarza jako odpowiedź na negatywa. Rozumiem, że może emocjonalne podsumowanie tego że mnie niesłusznie oskarżano i zniesławiano nawet jeśli jest to prawdą nie mogę tego napisać. Ale proszę o potwierdzenie gdyż mam wrażenie że boty automatycznie kasują komentarze i odpowiadają klientce i żaden pracownik osobiście nie przyjrzał się sprawie i z dołączonymi dokumentami potwierdzającymi moją prawdę. Zredukowałam swój komentarz do minimum mam nadzieje że tyle wystarczy bo mam prawo odpowiedzieć z zgodnie z polityką Allegro na negatywa i wyjaśnić innym klientom że doszło do nieporozumienia i oskarżenia są bezpodstawne. Ale tym razem już tego nie pisałam, ale ograniczyłam informacje do minimum że prosiłam klientkę o dwa screeny których nie otrzymałam co macie w dowodzie korespondencji i wiem ze trudno to znaleźć kiedy celowo klientka zalewała was ścianą tekstu i otwierały dwa wątki dotyczące tej samej sprawy. Proszę o przejrzenie historii i sprawiedliwą ocenę sytuacji. 

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Matylda853-RNW cześć! Nie możemy przyjąć reklamacji obsługowej na forum, jeżeli więc chcesz ją złożyć, możesz to zrobić np. przez formularz kontaktowy. 
Zweryfikowałam też Twoją sprawę, obecna odpowiedź nie narusza naszego regulaminu, w związku z tym nie zostanie usunięta. Poprzednie zostały usunięte ponieważ naruszały postanowienia pkt 11.6 Regulaminu Allegro.

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Matylda853-RNW
#8 Zapaleniec

Rozumiem tylko oto mi chodziło. Rozumiem też że nie grożą mi żadne punkty ujemne i inne konsekwencje z powodu nachalnej namowy klienta? Gdyż dokonałam zwrotu choć nie musiałam bo klient nie przedstawił dowodu ale uznałam że wliczę to w koszt firmy i nie będę konfrontować się z kimś za tak małą sumę. Podejrzewam że mogą to być działania konkurencji. Normalny klient kiedy dostanie zwrot zaprzestaje na tym a nie zgłasza komentarze do usunięcia. Chce tylko mieć pewność, że sprawa już jest zamknięta i nie musze odpowiedać na żadne wiadomości tego klienta gdyby zaczął do mnie pisać przez allegro? Rozumiem też że już nie muszę się ustosunkować do tego co jest pisane  w dyskusji oraz na pewno nie otrzymam żadnych minusów jakości sprzedaży?

oznacz moderatorów

Matylda853-RNW
#8 Zapaleniec

Ale jeszcze jedną kwestię chce poruszyć pani zacytowała postanowienia artykułu który dotyczy:

Punkt 11.6 Regulaminu Allegro
zabrania użytkownikom uczestniczenia w transakcjach, których jedynym lub głównym celem jest wystawienie oceny (komentarza), np. w celu sztucznego podniesienia statystyk konta. Działanie takie jest uznawane za manipulację wskaźnikami jakości sprzedaży. 
Najważniejsze informacje dotyczące tego punktu:
  • Cel zakazu: Zapobieganie nieuczciwej konkurencji i manipulowaniu ocenami, o czym wspomina
  • Konsekwencje: Transakcje pozorne (bez faktycznego zakupu/sprzedaży) mogą skutkować usunięciem ocen, ograniczeniem funkcji konta, a nawet jego zawieszeniem przez Allegro.
  • Ocena kupującego: Allegro może również ingerować w oceny, jeśli kupujący narusza zasady platformy. 

A ja akurat padłam ofiarą osoby której celem było wystawienie mi negatywnej oceny. Proszę zobaczyć, że oceniła brak faktury vat choć ją dostała w formie faktury bez vatu jako że jestem podmiotowo zwolniona z vatu i nie mam obowiązku wystawiać faktury z vatem plus ocenia moją dostawę jako nieterminową, ale klucz dostała tego samego dnia w ciągu godziny. Uważa, że był opóźniony zwrot pieniędzy a na reklamację mam dwa tygodnie a dostała ten zwrot wczoraj a zgłoszenie miało miejsce 7 marca. Dodatkowo ocenia moje kluczy jako nieautoryzowane choć nie wysłała powodu blokady o jaką prosiłam w formie screenu. Allegro usunęło moją treść w której oceniłam to jako zniesławienie a przecież do niego doszło bo żaden klient nie zgłaszał że moje klucze są nieautoryzowane to raz a dwa to pierwsze tego typu zgłoszenie bez wysłania żadnego dowodu choć można było go dołączyć wysyłając screen z treścią przyczyny blokady konta co było widac nawet na screenu kupującej ale nie chciała udostępnić tego. To kto tak robi? Osoba pewna swojej racji nie ukrywa dowodów tylko pierwsze co pokazuje to ten najwazniejszy dowód. Poza tym na screenie było widac kod błędu który dotyczy blokady główniez powodu oszukiwania w trakcie rozgrywek sieciowych oraz złego zachowania w społeczności co napisałam zgodnie z prawdą w komentarzu ale usunięto tę treść tak by kupujący jak się tylko da, wypadł wiarygodnie na tle mojej odpowiedzi która była zredukowano do minimum. 

To wygląda tak, że właściwie klient ma absolutną władzę i może robić co tylko zechce równie dobrze być utajnioną konkurencją która działa na niekorzyść innej firmy czego wiadomo nie da się udowodnić i sama byłam świadkiem że nawet osoby piszące z tego samego IP adresu jako konsument prowadziły również firmę w tej samej branży, ale pomijając bezsilność mechanizmów obronnych czy można w takim razie kupować cokolwiek i żądać zwrotu bez podania przyczyny i zawsze wygrać w tej kwestii strasząc prokuraturą i zniesławiając publicznie sprzedawcę oskarżając go niesłusznie za handel fałszywym towarem? Przecież musi działać jakiś mechanizm który będzie choć odrobnię chronił firmę która sprzedaje na waszej platformie to już właściwie pytanie kieruje do publiczności niech ktoś się na ten temat wypowie bo sama ciekawa jestem opinii innych czy jest jakaś nadzieja że w tym mechaniźmie zostaną wprowadzone jakieś poprawki które pozwalają jedną i drugą stronę ocenić obiektywnie. Ale z tego co widzę w regulaminie jasno ejst napisane że nie wolno wystawiać niesłusznej oceny. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Matylda853-RNW nie do mnie należy ocena i ewentualnie podjęcie działań wobec komentarza. Prosiłaś o informację, z jakiego powodu poprzednie odpowiedzi zostały usunięte i czy ta jest poprawna i Ci jej udzieliłam wraz z uzasadnieniem jakie było podane do poprzednich usunięć odpowiedzi. W swoim komentarzu użyłaś słów naruszających regulamin, m.in szantaż. Jeżeli chcesz złożyć reklamację na nasze działąnia > usunięcie poprzednich odpowiedzi, możesz to zrobić przez formularz. 
Klient nie ma absolutnej władzy i w przypadku komentarzy naruszających zasady mamy możliwość ich usunięcia. Nasz regulamin obejmuje zarówno kupujących jak i sprzedających. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów