Witam, zakupiłam jakiś czas temu urządzenie na aukcji: 17724929727. Zanim sprzedawca wysłał produkt anulowałam go, jednak skorzystałam z płatności Pay u. Wychodziłam z założenia, że jeśli anuluję zakup nie ma konieczność spłaty zgodnie z harmonogramem, jednak otrzymałam maila od allegro pay, że muszę spłacić zakup. Jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam!
Spłacić ratę to po pierwsze i najważniejsze a następnie skontaktować się ze sprzedającym w sprawie zwrotu środków.
Czy sprzedający będzie musiał zwrócić środki bezpośrednio do mnie na konto? Nie byłam świadoma tego, że od razu je dostaje
@rosafreak Nie. Sprzedawca może zrobić zwrot ponownie przez Allegro Finanse i zwrot trafi na umowę Allegro Pay. Jeżeli została już wcześniej spłacona powstanie na niej nadpłata, którą można wypłacić 😉
@rosafreak Sprzedający zrobił przelew, ale zwrot pieniędzy się nie udał.
Jeśli wszystko poszło by prawidłowo, jego zwrot spłaciłby umowę z Allegro Pay.
W tej sytuacji załóż dyskusję ze sprzedawcą i opisz problem. W zakładce Moje Zakupy wybierz zamówienie, dla którego chcesz otworzyć dyskusję. Przejdź do szczegółów zamówienia i kliknij [zgłoś problem z zakupem]. W kolejnym kroku wskaż powód dyskusji i zaznacz jedną z opcji dostępnych na liście. Sprzedający będzie miał 24 godziny na odpowiedź (czasu nie liczymy w weekendy i święta), będziesz mógł poprosić nas o pomoc.
Jaka może być przyczyna tego, że zwrot się nie udał? Skontaktowałam się już ze sprzedającym z prośbą o zwrot, więc zobaczę, co odpisze. Termin spłaty pierwszej raty wypada na 12.01.2026
@rosafreak Problem z księgowaniem, niewystarczająca ilość środków na koncie sprzedawcy, problemy techniczne. Powodów może być wiele 😉
.
Dziękuję. Czyli teraz powinnam spłacić payu zgodnie z harmonogramem oraz czekać, aż sprzedawca przeleje mi pieniążki? Gdzie się pojawią? Bezpośrednio na moim koncie?
@rosafreak Tak- lepiej spłacić należność, aby uniknąć windykacji. Załóż dyskusję ze sprzedawcą i wyjaśnij sprawę. Sprzedawca może zwrócić pieniądze przez Allegro Finanse, więc na umowę Allegro Pay. 🙂
Jeśli spłacisz zobowiązanie na umowie powstanie nadpłata, którą możesz wypłacić na swoje konto.
Próbując otworzyć dyskusję ze sprzedającym otrzymuję informację, że zwrot został już zlecony przez sprzedającego - i to zaraz po anulowaniu zakupu, tylko ja zostałam z koniecznością spłaty Payu, a środków nie otrzymałam od sprzedającego. Kwota nie jest mała, bo opiewa na 3400zł. Anulowałam zakup, bo bezpośrednio na stronie producenta zamówiłam produkt za 2800zł, co było znaczną różnicą...
@rosafreak Możesz zignorować tę informację, klikając krzyżyk i otworzyć mimo to dyskusję. 🙂
Dziękuję, tak zrobiłam, zobaczę, co zrobi sprzedawca, dziękuję!