anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

anulowanie zakupu na raty

adek-rc
#8 Zapaleniec#

Witam, dnia 24 lipca zakupiłem kilka przedmiotów od jednego sprzedawcy na Raty od.nowa. Po zakupie okazało się, że sprzedawca nie może zrealizować zamówienia poprzez braki magazynowe, więc anulowałem zakup. Minęło już kilka dni i na koncie BNP nadal nie wpłynęły pieniądze ze zwrotu a powoli zbliża się termin płatności raty. Czy jeżeli sprzedawca nie zwróci pieniędzy do wyznaczonego terminu to będę musiał zapłacić ratę pomimo, że zakup został anulowany tego samego dnia? 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Tak, umowa jest z bankiem, po zwrocie pieniądze powinny trafić do banku a ty się z nim rozliczysz.

oznacz moderatorów

markam43
#13 Ambasador#

@adek-rc W tej sytuacji sprzedawca powinien zwrócić wpłatę niezwłocznie, najpóźniej w czasie 14 dni. Niepotrzebnie anulowałeś zakup, bo to sprzedawca nie może się wywiązać z umowy, nie Ty. Teraz nie wystawisz komentarza, a sprzedawca ma aż do 14 dni na zwrot wpłaty. Gdybyś nie anulował, powinien zwrócić niezwłocznie. Jeżeli nie zwróci przed terminem spłaty raty, musisz ją spłacić. Po zwrocie środków przez sprzedawcę rozliczysz się bankiem, który odda Ci nadpłatę. Aby ponaglić sprzedawcę i nie płacić rat, poproś o pomoc Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=65a29468-5e40-4672-a8d6-e0a1f77e6d3a&subjectId=5d429015-5...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@adek-rc tak, jeżeli nie zwróci do dnia uregulowania pierwszej raty to żeby nie naliczono odsetek powinieneś dokonać spłaty. Sprzedający ma czas do najbliższej soboty, żeby zwrócić wpłatę. Bardzo proszę o informację, gdybyś nie otrzymał żadnej wiadomości o zwrocie wpłaty do końca soboty (7.08.2021). 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

adek-rc
#8 Zapaleniec#

Jest sobota, pieniędzy brak, a że jest weekend to już pewnie dziś nie będzie. Pisałem do sprzedającego i upomniałem się o zwrot wpłaty, odpisał mi jedynie, że zwracają zwykle w ciągu 14 dni. Boje się, że może się to ciągnąć dłużej i okazać się, że będę musiał płacić kolejne raty a nie tylko tą pierwszą. 

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@adek-rc Masz wyżej podany link do kontaktu z Allegro w tej sprawie. Gdybyś tam napisał 3 sierpnia, sprzedawca już by pieniądze zwrócił.

oznacz moderatorów

adek-rc
#8 Zapaleniec#

No tak, mój błąd. Napisałem dopiero dzisiaj, ale dostałem już odpowiedź co i jak 🙂 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@adek-rc gdybyś napisał wcześniej to wcale nie znaczy, że już byś otrzymał zwrot jak sugeruje @xyz96 , ponieważ sprzedający ma przepisowo 14 dni na zwrot wpłaty, więc upomnienia wysyłamy po tym czasie. Cieszę się jednak, że do nas napisałeś, sprzedający otrzymał upomnienie i mam nadzieję, że szybko dokona zwrotu. Jeśli do końca wtorku nie otrzymasz e-maila z informacją o zwrocie, bardzo proszę napisz o tym w sprawie nr. 16835768. Pomożemy! 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@la_nika Ale sprzedawca zostałby zmotywowany i szybciej oddałby wpłatę. On ma to zrobić przepisowo niezwłocznie, najpóźniej w ciągu 14 dni, a nie zawsze w ciągu 14 dni.

oznacz moderatorów

adek-rc
#8 Zapaleniec#

Otrzymałem maila od Allegro, że sprzedający zwrócił pieniądze, pewnie w poniedziałek się zaksięgują 🙂 Dziękuje bardzo za pomoc 

oznacz moderatorów

ares_
#14 Krzewiciel#

Ja tylko dodam, że nawet jak zapłacisz ratę to po zwrocie od sprzedawcy powstanie nadpłata i bank zwróci Ci tą kwotę. 

oznacz moderatorów