anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Błąd w wyborze podmiotu do Faktury Vat

norik1
#7 Wielbiciel#

W pośpiechu nie zmieniłem danych podmiotu do FV i teraz mam fakturę z błędnymi danymi.

Od momentu zakupu minęło raptem 5 dni.

Sprzedawca nie chce skorygować faktury, proponuje zwrot towaru tylko problem w tym, że:

1. Produkt jest używany i nie nadaje się już do zwrotu.

2. Zwrot generuje dodatkowe koszty (koszt kuriera, zapakowania itp.)

Notą korygującą nie można zmienić całego podmiotu w segmencie nabywca, trzeba to zrobić notą korygującą.

Jakieś pomysły co mam zrobić, żeby w efekcie końcowym otrzymać FV z poprawnymi danymi

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

_Likos_
#21 Demiurg#

@norik1  w takim wypadku sugeruje skonsultować sie z księgową. Pan lub sprzedający. O ile wiem jak tego typu sytuacje rozwiązywac w przypadku istniejących firm ( tak jak napisale wyżej)  o tyle nie chciałbym wprowadzać w błąd jeśłi chodzi o firme nieistniejącą. Tutaj juz potrzeba sie mocniej zagłębić w temat a my nigdy czegoś takiego nie przerabialiśmy.

Znalazłem ciekawy artykuł:

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-faktura-korygujaca-rozwiazaniem-na-bledne-dane-nabywcy

Jest tam wzmianka o tym że podstawa do korekty mogą być wyjasnienia strony ( w tym wypadku Pana) . Byc moze to jest sposób na rozwiązanie sytuacji.

Lecz jak juz pisałem to moje przypuszczenia i lepiej je potwierdzić.

Tak czy inaczej moim zdaniem sprzedajacy powinien zaksiegować wszystkie trzy dokumenty w tym korektę z podpiętym pismem od Pana jako kupującego

oznacz moderatorów