anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bardzo niska jakość wyszukiwania ofert

mr_listek
#8 Zapaleniec#

Proszę na stronie głównej allegro w oknie wyszukiwania wpisać frazę:   lutownica

następnie wyświetlone wyniki (29079ofert na dzien 19.12.2020) proszę posegregować ceną od najniższej do najwyższej

otrzymujemy 100 stron po 60 ofert na stronie (juz mamy do zobaczenia nie 29tys tylko 60tys)

pewnie teraz można pokusić się o wytłumaczenie, że dużo jest sponsorowanych.....

proszę jednak za pomocą kombinacji "ctrl"+ F

W tym momencie pokazuje mi 61 wyników (niby ok, bo 1- ja szukam 60- tyle ofert jest na stronie)....

.....ale.....

T Y L K O   18 z 60 ofert zawiera szukaną frazę (jeżeli ograniczyć się do jednej strony, gdzie 60 = 100%, to jakość wyszukiwarki allegro jest śmieszna i wykazuje na tym przykładzie 30% skuteczności)

Przypomnę, że mowa tu o szukanie bez uwzględnienia opisu, czyli po najprostszej linii oporu, wyszukiwanie tylko w tytule.

Wskazany przykład wskazuje na ułomność programistów, albo celową manipulację wynikami wyszukiwarki (żadna z tych opcji dla nas- użytkowników, nie jest dobra).

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

xyz96
#21 Demiurg#

@mr_listek Słowo wpisywane do wyszukiwarki bierz w cudzysłów, wtedy wyniki będą bardziej trafne.  "Lutownica".

oznacz moderatorów

mr_listek
#8 Zapaleniec#

@xyz96 proponowałbym sprawdzić, czy rada jest prawidłowa, bo wynik jest 17/60 (do 18/60), więc jest jeszcze gorzej.

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Uwzględnia Ci takie aukcje bo są one w kategorii lutownica

Nie musisz uwzględniać tego słowa w tytule jeśli jest ono zawarte w kategorii

Tak jak kodu EAN, numeru produktu, np koloru jeśli go wybierzesz, strony itd itp

oznacz moderatorów

mr_listek
#8 Zapaleniec#

Ja tylko odnoszę się do jawnych faktów, jak już wspominałem: nie wyszukuję w żadnej z kategorii.

Zamiast skrobać sami zróbcie:

na głównej wpisz: "lutownica"

wyniki posortuj od najniższej ceny

ctrl+f i zobacz które tytuły się podświetlą

oznacz moderatorów