Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jeżeli zakupię towar od sprzedawcy za kwotę 2-3 tys. zł, a sprzedawca określił że czas oczekiwania jest 10-14 dni i po tym okresie nie otrzymam towaru, czy mam możliwość zgłoszenia tego w allegro lub Policji?
Przypadek ewentualnego oszustwa zgłasza się w pierwszej kolejności do centrum rozstrzygania sporów czy od razu Policji?
Centrum
Zawsze najpierw warto zadzwonić do sprzedawcy. Bywa różnie, niekoniecznie ktoś chce Cię oszukać. Zaraz potem zakładasz spór. Jeśli in nie przyniesie rozwiązania - wydruki aukcji i dowodów wpłat i Policja.
Z tego co się orientuje to Allegro obecnie powiadamia same Policję z uwagi na fakt, iż pokrzywdzonych oszustwem noże być więcej. Z uwagi na ekonomikę postępowania lepiej kiedy jest prowadzone jedno zbiorowe postępowanie przygotowawcze niż kilka drobnych. Policja wtedy bardziej przyłoży się do roboty 😜.
@radeuszm Coś innego napisali jednak tutaj: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index
Można samemu, można zwalić to i na Allegro. A ja osobiście nie do końca wierzę w All.
Najlepsze zdanie: "A ja osobiście nie do końca wierzę w All." 😁
Ok. Pomyślcie, zostaliśmy oszukani. Allegro wypłaca nam odszkodowania. W sumie mamy co na czyn nam zależało w ramach POK. Czyli nie być w plecy. Kto w tym momencie jest pokrzywdzony i kto chce odzyskać pieniądze?? Wiadomo, ze odpowiedzialność karna schodzi na drugi plan.
Oszustwo jest ścigane w trybie publiczno-skarbowym, czyli każdy może zgłosić fakt przestępstwa. Osobiście uważam, ze jeżeli pojawi się ktoś, kto będzie chciał rozrabiać naszym kosztem niech odpowie zbiorowo za wszystkich pokrzywdzonych, a straty niech odda Allegro skoro nam wypłaciło odszkodowanie. To chyba uczciwe. Poza tym chłopaki z All pewnie maja więcej danych umożliwiających identyfikacje sprawcy. Czy się mylę? 😝😝😝😁
Nie przysłanie towaru nie jest oszustwem bo termin podany na allegro jest przewidywanym terminem dostawy a nie rzeczywistym czy też obligatoryjnym
najpierw należy wezwać Sprzedawce do wydania towaru i wyznaczyć mu termin w jakim to musi zrobić
skontaktować się i ewentualnie odstąpić od umowy
jeżeli środki nie wrócą w ustawowym terminie lub jeżeli Sprzedawca nie odpowiada - założyć dyskusję na allegro
allegro zaleca zgłoszenie przestępstwa z artykułu 286§1 k k - ja uważam że jest to przegięcie, bo w wielu przypadkach nie musi to być oszustwo tylko sprawa losowa łatwa do wyjaśnienia